MENÜ
İzmir 15°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kemeraltı’nın Başkanı Kaya’dan TARKEM’e: Mekanın sahibi biziz!
Ekonomi
13 Eylül 2019 Cuma 13:08

Kemeraltı’nın Başkanı Kaya’dan TARKEM’e: Mekanın sahibi biziz!

Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın temsiliyeti noktasında zaman zaman TARKEM’le karşı karşıya gelen Esnaf Derneği Başkanı Kaya, “Rahmetli Demirel’in bir lafı vardır; Fırat’ın kıyısında bir koyun kaybolsa benim sorumluluğumdadır’ diyor. Ben de Kemeraltı’nın bir başkanıysam Kızlarağası’nda bir çanta kaybolsa, esnafımın burnu kanasa onun da sorumlusu benim. Kemeraltı’nın sahibi esnaftır! Bunu hiç kimse hiçbir platformda değiştiremez. Tamam TARKEM’de iyi bir şeyler yapmaya çalışıyor. Şu anda esnafımızın sıkıntısı yok. Biz de onları takip amaçlı yönetimlerindeyiz. Mekanın sahibi biziz” dedi.

EGEDESONSÖZ- Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, Sonsöz TV'de yayınlanan 'Günaydın Ege' programına konuk oldu ve gazeteciler Aslı Eren ile Mehmet İşler’in sorularını yanıtladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile esnafı önceki gün toplantıda buluşturan Kaya, yeni süreçte yapılacaklara dair önemli bilgiler verdi.

Türkiye’deki ekonomik krizden esnafların yara aldığını aktaran Kaya, yerel ölçekte Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyesi, İzmir Valiliği’nden kendilerine gelen desteğin ilerleyen dönemde daha da artacağını açıkladı.

Kemeraltı esnafını ve İzmirlileri yeni projelerin beklediğini söyleyen Kaya, TARKEM (Tarihi Kemeraltı İnşaat Yat. Tic. A.Ş.) için konuşurken net bir çıkışa imza attı.

YERELDEN İYİ BİR ENERJİ ALMAYA BAŞLADIK
Önceki gün Büyükşehir Belediyesi Meclis salonunda gerçekleşen toplantıya ilişkin bilgiler veren Kaya, “Kemeraltı yıllardır çok ciddi ivmeler kaybetti. Son dönemde güzel çıkışlar yakalamaya başladık. Yerel seçimlerden sonra Tunç ve Abdül başkanlarımızdan daha iyi bir enerji almaya başladık. İbre artık Kemeraltı’ndan yana dönmeye başladı. Dünkü toplantıyı talep ettim. Seçim arifesi değil bir şey değil ama esnaflarımız ve Tunç Başkan’ımız bir araya geldi. Sorunlarımızı masaya yatırdık. Birinci insanla birebir ilişki kurduk. Taşlar yerine oturmaya başlayacak. Başkanımız Siemens’le konuşmuş. Dün biz de ilk defa duyduk. Eyfel Kulesi, Boğaziçi Köprüsü aydınlatılması gibi gelişmeler olacak. Aydınlık problemi kökten çözülecek gibi görünüyor. İzmir’in Kemeraltı’sı elması ortaya çıkacak. Bu bizim için müjdeydi, esnafımız da yıllardan beri bekliyordu” dedi.

‘B.K GÖTÜRÜYOR’ TABİRİ BİRAZ AĞIR OLDU AMA BİR ŞEYLERİN ALTINI ÇİZMEK İÇİN SÖYLEDİ BAŞKAN
Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in çarşının temizliği konusunda yaptığı çıkışa dair açıklama yapan Kaya, “Temizlik konusu herkesin kendi kapısının önünü süpürmekle başlar. Son yıllarda alınan göçlerden dolayı esnafımızda değişim oldu. İşportadan ayrılanlardan bazıları esnaf oldu. Kent merkezindeki AVM’lerden olumsuz etkilendik. Yeni yeni toparlıyoruz. Kemeraltı’ndaki ürün yelpazesi dünyada hiçbir yerde yok. Nişan, düğün, yeni çocuk bekleyenlerin gelmeme gibi bir ihtimalleri yok. Kemeraltı kötü bir mekan değil. ‘B.k götürüyor’ tabiri biraz ağır oldu ama bir şeylerin altını çizmek için söyledi başkan. Kemeraltı’nda yapılması gereken çok işlem var. Büyük alan, teması zor bir de Konak Belediyesi ile bir paydaşlık var. Esnafımız da kendi kapısının önünü süpürecek. Kemeraltı çok saygın esnaflara sahip. ‘Toz Kondurmayacağız Projesi’ var. Cumartesi günü de Kemeraltı’na girecekler. Bu tabiri kullanan Büyükşehir Belediye Başkanı, ‘artık bunlar olmayacak, ilgileneceğiz’ demek istedi. Esnafımız da gerekli hassasiyeti gösterdiğinde daha iyi olacak. Gece yaşayan Kemeraltı yapacağız. Biz ümitliyiz. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’dan da iyi elektrik alıyoruz” ifadelerini kullandı.   

KEMERALTI MASASI İÇİN KONUŞTU: İŞİ BİLEN İNSANLAR OLURSA DAHA SAMİMİ OLUR!
Kurulacak Kemeraltı masasına ilişkin de düşüncelerini paylaşan Kaya, “Bizim uzun süredir üstünde durduğumuz bir konuydu bu. Tunç Başkan da ayda bir toplantı sözü verdi. Sonrasında alınan kararlar diğer ayda da kontrol edilecek. Bana göre Kemeraltı’yla ilgili bir kurumsallaşma olacak. Sorunlarımızı daha çok masaya yatıracağız. Sinemalarımız yok, sanat sokaklarımız olsun. Sezonda bir sefer değil de her gün Kemeraltı’nda festival olacak bir Kemeraltı yaratacağız. Gece yaşayan Kemeraltı olacak. Restoran projelerimiz var. Akşam da Kemeraltı’nda yemek yenilecek. Yayalaştırma projesini başından beri isteyen kişiydim. O proje yapıldı ama dubaların konulacağı yerler bizimle gezilmediği için farklı yerlere konuldu. Esnaflarımızdan bazıları mağdur oldu. Dün yine gündeme getirdik. Tunç Başkan da görevi ban verdi. ‘Çık sahada bana rapor hazırla’ dedi. Gerekli makamlarda o makamın hakkını verecek kişiler olursa çok daha samimi olur. Bundan yıllar önce bazı belediyelerin imar komisyonlarında manav arkadaşlar vardı. Bu düzelecek sanıyorum. Sahada o işi bilen adamlarla harekete geçilirse sonuç alabiliriz” dedi.

TARKEM’E GÖNDERME: MEKANIN SAHİBİ BİZİZ!
Zaman zaman Kemeraltı’nın temsiliyeti konusunda TARKEM’le karşı karşıya gelen Kaya, “Yönetimde olmamıza rağmen paydaş değiliz. Rahmetli Demirel’in bir lafı vardır; Fırat’ın kıyısında bir koyun kaybolsa benim sorumluluğumdadır’ diyor. Ben de Kemeraltı’nın bir başkanıysam Kızlarağası’nda bir çanta kaybolsa, esnafımın burnu kanasa onun da sorumlusu benim. Kemeraltı’nın sahibi esnaftır! Bunu hiç kimse hiçbir platformda değiştiremez. Tamam TARKEM’de iyi bir şeyler yapmaya çalışıyor. Şu anda esnafımızın sıkıntısı yok. Biz de yönetimde onları takip amaçlı yönetimlerindeyiz. Mekanın sahibi biziz!” açıklamasını yaptı.

KÖTÜ DEĞİLİZ AMA İYİ DE DEĞİLİZ!
“Bazen özellikle dışarıda bırakılma durumumuz var” diyerek sözlerini sürdüren Kaya, “Çünkü ben bürokratlar gibi değilim. Bürokratların öyle huyları vardır. Ağzından çıkan söze sahip olmak için düşünerek konuşurlar biz esnaflar gelişine vururuz. Biz birçok protokolde varız. TARKEM çok kurumsal bir yapıya büründü. Valilik, belediyeler, odalar ortakları... Bizi aralarına almıyorlar. Çünkü kendilerine göre hareket ederlerse ben oradan sivrilebilirim. Ben yine o toplantıları takip ediyorum, Kemeraltı’nı yalnız bırakmıyorum.  Kemeraltı’yla ilgili sıkıntı olursa gereken müdahaleyi yapıyorum. TARKEM’le kötü değiliz ama iyi de değiliz. Daha taşlar oturmadı. Rol kapma gibi bir durum var. Biz onlara göre dernek, küçük kalıyoruz ama biz hiçbir zaman küçüklüğümüz kabul etmedik. Biz Kemeraltı esnafıyız. 14 bin esnafım var. Ekonomik krizden dolayı sayı 10-11 bine düşse de organize sanayi bölgelerinden fazla istihdam sağlayan bir yapımız var. Orada 50-60 bin kişi evine ekmek götürüyor. Kimse de ekmeğiyle oynatmaz. Yeri geldiği zaman o mütevazi esnaf ayağa kalkmasını da biliriz. İnşallah iş oralara gelmez” ifadelerini kullandı.

EL EMEĞİ SOKAĞI VE İYİLİK FABRİKASI PROJELERİ…
Yeni süreçte hayata geçmesi tasarlanan projelere dair konuşan Kaya, “Çarşımızda boş bir alan var. Pagos’taki kadın üreticilerinin yer aldığı gibi bir öneri sudum. El emeği sokağının kurulmasını Abdül Başkan’a önerdim. Hoşuna gitti. Evinde iş yapan kadın kardeşlerimiz de evine katkı sağlamış olur. Kadının geldiği her yerde ticaret daha yoğun olur. Kadınlar olmazsa olmazımızdır. ‘İyilik Fabrikası’ diye bir projemiz var. Esnafımızın ürünü bitiyor ya da gönülden sevap için ürünler sunuyor. Abdül Başkan bunu da onayladı. Yerini daha sonra açıklayacağız. İhtiyaç sahiplerine de her türlü giyim kuşamı destekleyeceğiz. Yerel başkanlarımızdan iyi enerjiler alıyoruz” dedi.

TÜRKİYE’DE ÇOK CİDDİ EKONOMİK KRİZ VAR, ESNAFIMIZDA İNTİHARLAR VAR
Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krize değinen Kaya, “Türkiye’de ciddi bir kriz var. 14 bin olan esnaf sayımız 10 bin 500’e düştü. İntihar edenler, yuvaları dağılanlar var. En çok boşanma İzmir’de oluyor. Onların altında da esnaflar var. Kırtasiyeciler sokağına girdim. Yayalaştırmadaki yanlış bariyerlerden dolayı taşınmayı düşünüyorlar. Kemeraltı’nı terk etmek durumuna gelmişler çaresizlikten. O dubaları düzelteceğiz. Tunç Başkan da ‘gitmeyin’ dedi. Çok değil 5 esnaf arkadaşımla görüştüm. O 5 kişiden toplam 50 kişi evine ekmek götürüyor. Günah değil mi? Bu insanlar kapatırsa bu kadar kişi ekmeğinden olacak. Adı belli olmayan bir kriz var. Ama bu sene bu iş arttı. Bu böyle giderse yılın sonunda kapatacak esnaflarımız var. Devletimiz de af mı yapar, ne yapar bilmiyorum, esnafımızın durumunu iyileştirmesi gerekiyor” diye konuştu.

SİYASİLERİN TARTIŞMASI İŞİMİZE GELİR, DAHA İYİ HİZMET ALIRIZ
AK Partili ve CHP’li siyasetçilerin Kemeraltı hususunda yer yer tartışması için açıklama yapan Kaya, “Onların yaptığı siyaset başka, bir yanda dursun. Biz hizmet istiyoruz. Onların tartışması bize iyi gelir. Tartışırlarsa bize daha iyi hizmet yapılmanın yolu açılır. İzmir CHP’nin kalesi denir. Aslında sağ tandanslıdır. Ben kimseyi sorumlu tutmuyorum. Ama biraz ötelenmiştik. Kent merkezinde AVM’ler nedir? Biz unlara rağmen ayakta durmayı başardık, duracağız da. Tartışmaları işimize gelir. Biz hizmet alırız” dedi.  

BİZİM İZMİR VE EGE BÖLGESİ HALKINDAN RİCAMIZ ŞU; KEMERALTI’NA GELİN KAYBOLUN!
Kemeraltı’na gün içinde 250 bin kişinin geldiğini vurgulayan Kaya sorunlara ve çözümlere ilişkin bilgiler verdi. Kay, “Otoparklar biraz pahalı. Tunç Bey onu da düşünecek ya da masaya yatıracağız. Esnafımıza fiş verilecek. Esnafımız da alışveriş yapan müşterisine otopark fişi verecek. Ve otopark ücretsiz olacak. Ayrıca Bursa’da yapılan bir uygulama var. Büyükşehir, ilçe belediyesi, valilik, ticaret odası, sanayi odası, esnaf birliği kurumlar hep bir araya geliyor. 10 aracı belirliyor. Çekiliş yapıyorlar. Esnafa biletler veriliyor. Yılbaşı projesi olarak da böyle bir düşüncem var. Ayrıca gece yaşayan Kemeraltı 2020’de hayata geçecek. Herkes kapsının önünü süpürecek. Esnaflarımız iyi bir güncelleme yapacak. Bizim İzmir ve Ege Bölgesi halkından ricamız şu; Kemeraltı’na gelin kaybolun! Unutulmasın her zaman ekonomiye en büyük katkıyı küçük esnaf sağlar” ifadelerini kullandı. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 izmir'li VAROL
 13 Eylül 2019 Cuma 16:10
Sezen abi şov yapmıyor yıllarını kemeraltına harcamış emekçi o. çok biliyorsan in alana sen şov değil iş yap.
 Sezen
 13 Eylül 2019 Cuma 13:34
Bu abi şhow yapıyor hikaye anlatıyor.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz