MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kocaoğlu'ndan dikkat çeken sözler: Birlik olun...
Yerel Yönetimler
24 Eylül 2017 Pazar 08:30

Kocaoğlu'ndan dikkat çeken sözler: Birlik olun...

Bergama Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Başkan Kocaoğlu'nun da katıldığı törenle açıldı. Üreticilere seslenen Büyükşehir Belediye Başkanı, "Sözün özü; birlik olun, güçlenin, aynı yere yumruğu vurun. Biz yasal her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yerelde kalkınma stratejisi doğrultusunda  üreticilere yaptığı kooperatifleşme çağrısına bir cevap da Bergama'dan geldi. Kooperatifçiliğin geliştiği Tire, Bayındır, Ödemiş, Kiraz, Urla gibi ilçelerde üretime ve istihdama yansıyan olumlu göstergeler Bergamalı süt üreticilerini de harekete geçirdi. İlçedeki üreticilerin bir araya gelerek kurduğu Bergama Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin açılış törenine Başkan Aziz Kocaoğlu'nun yanı sıra, CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı ve Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de katıldı.

SORUNU BİLİRSENİZ, ÇARESİNİ ARARSINIZ
Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kooperatiflere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirterek, bu konudaki tek kıstaslarının yasalara uygunluğu olduğunu söyledi. Kırsalın ve üreticilerin sorunlarını kendi hayat tecrübelerine dayanarak kolaylıkla algıladığını vurgulayan Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

"Arazi yollarının asfaltlanması gerektiğini Türkiye'de ilk defa biz söyledik ve yaptık. Tozun, çamurun araziye ne yaptığını bilirseniz, ona çare ararsınız. Mahsulün yok yılında çiftçinin neredeyse ekmeğe muhtaç kaldığını bilirseniz, pazarlama olanaklarının geliştirilmesi için formül üretirsiniz. Okumak güzel ama ben bunları yaşayarak öğrendim."

İZMİR'İN KOOPERATİFLERİ DÜNYAYA ÖRNEK
Bakırçay havzasındaki kooperatif yapılanmasının yetersiz olmasından duydukları sıkıntıyı sık sık dile getirdiklerini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "Oysa Küçük Menderes'teki Tire Süt Kooperatifi, Bademli Fidancılık Kooperatifi, Bayındır Çiçekçilik Kooperatifi, Kiraz İğdeli Peynir Kooperatifi ile Urla Bademler Çiçekçilik Kooperatifi Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle büyük gelişim gösterdi. Tire Süt Kooperatifi'nin mal varlığı 10 sene önce 4 milyon lira civarındaydı. Biz destek olmaya başladıktan sonra bugün 40 milyon liraya ulaştı. Yıllık cirosu 16 milyondan 162 milyona çıktı. Bademli Fidancılık Kooperatifi'nin mal varlığı 4 milyon 250 bin liradan 44 milyon liraya çıktı. Bayındır Çiçekçilik Kooperatifi'nin hiçbir şeyi yoktu, arazi aldı, tesis kurdu, fide üretip satıyor. Şu anda Hollanda'yla ortak çiçek üretimi yapılıyor. Tire Süt Birleşmiş Milletler tarafından en iyi kırsal kalkınma modeli seçildi. Bademli Birleşmiş Miletler tarafından en iyi kooperatif modeli seçildi.

TUTTUĞUMUZ İŞİ YARIM BIRAKMAYIZ
Bergama'da da üreticilere önemli destekler verdiklerinin altını çizen Başkan Kocaoğlu, Kıranlı'daki bal üretim tesisini kurarak hayata geçirdiklerini söyleyerek şunları kaydetti:  "Sözün özü; birlik olun, güçlenin, aynı yere yumruğu vurun. Biz yasal her türlü desteği vermeye hazırız. Biz başarırız. Tuttuğumuz işi yarım bırakmıyoruz. Üreticinin kalkınması için elimizden gelen desteği veriyoruz. Bu kooperatifin projelerini değerlendirip uygun olanlara destek vermeye hazırız. Eğer üretici arkadaşlar da destek verirse kooperatif daha da büyüyecektir. Türkiye'de 10 senede süt üretimi 1'di 2 oldu. İzmir'de yüzde 150 arttı. Tire'de yüzde 440 arttı."

DESTEKLERİN ÖNÜ AÇILDI
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise konuşmasına İzmir Büyükşehir Belediye  Başkanı'nın yaptığı kooperatifleşme çağrısını hatırlattı. Bakırçay bölgesinin kooperatifleşme konusunda İzmir'in diğer bölgelerine göre geri kalmış durumda olduğunu ifade eden Gönenç, "Üretim olarak aslında ülke ekonomisine çok büyük katkı sunuyoruz. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteklerini bireysel olarak sunma olanağı yok. Ancak onların kurabileceği birlik ve kooperatif yapılanması başarılabilirse, söz konusu desteklerden daha iyi yararlanabileceğiz. Buradaki herkesin ekmeğini büyütmeyi başaracağız. Ne kadar çok kooperatife üye kazandırabilirsek ve üyeler kooperatife sahip çıkarsa bu işi başarabiliriz" diye konuştu.  

Bergama Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mesut Kayalı da, bugüne dek İzmir'in güneyinde ve Yarımada'da başarıyla uygulanan kooperatifçilik modelini gıptayla izlediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin destekleme politikasından aldığımız cesaretle çıktığımız yolda ilk olarak Bergama Belediyesi'nin kapısını çaldık. Gerek ilçe ziraat odası gerek Bergama Belediyesi de bu oluşuma destek verdi. Bu kooperatifi kurmaktaki amacımız Bergamalı çiftçinin ürünlerine değer katmaktır. İzmir Büyükşehir bürokratlarıyla yaptığımız bir dizi görüşme de bizleri çok umutlandırdı. Amacımız birleşerek hem ucuza yem ve ekipman temin etmek, hem de ürünümüzü daha iyi fiyata satmak."

GELECEĞİMİZ SÜT GİBİ AYDINLIK BİR OLSUN
Törenin ardından Başkan Kocaoğlu, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'le birlikte kooperatifin tankına ilk sütü birlikte döktü. Bergama Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin başarılı olmasını dileyen Başkan Aziz Kocaoğlu, "Süt gibi aydınlık bir geleceğimiz olsun" diye konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Tarım ve hayvancılık
 24 Eylül 2017 Pazar 18:15
Bu ülkenin tek kurtuluşudur.İthalat ihracatın 2 katı, gıda maddelerinin çoğunu ithal ediyoruz.Ziraat fakültelerüni ayağa kaldırmak zorundayız.Ama mevcut iktidarın bu konuda bir projesi yok.Ötekileştirmeden ve fiyatı artan ürüne hemen gümrük duvarını indiriyorlar ürün eskisinden de pahalı oluyor.Nohut 20 tl ye ulaştı yazıktır bu millete.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz