MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kocaoğlu’ndan grev açıklaması: Maksimum zammı yaptık, gerisi sendikaya aittir!
Yerel Yönetimler
10 Aralık 2018 Pazartesi 19:44

Kocaoğlu’ndan grev açıklaması: Maksimum zammı yaptık, gerisi sendikaya aittir!

Kentte yaşanan İZBAN grevi hakkında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Bu işte geri durmamın sebeplerinden bir tanesi de bu süreçte merkezi hükümetin sözleşme için görüşmelerde memur, işçi zamlarında vermeyi düşündüğü, tasarladığı rakamın üzerinde bir emsal teşkil edecek karar içinde olmamaktı. Biz İZBAN olarak ortağımızla birlikte verebileceğimiz maksimum zammı yaptık. Geri kalan kısım sendikaya aittir. Yüzde 22 zam fedakarlıkla verilen bir zamdır, bunun kıymetinin bilinmesi gereklidir” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı olağan meclis toplantısının ilk oturumu Başkan Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşti. Kentte ulaşımın can damarı olan İZBAN’da yaşanan grev üzerinden meclise ve İzmir kamuoyuna bilgilendirmede bulunan Başkan Kocaoğlu net mesajlar verdi.

Kocaoğlu taraflar arasında yaşanan sürece dair açıklamalarda bulundu ve sendika temsilcilerine çağrı yaptı. Kocaoğlu şunları söyledi:

2 YIL ÖNCEKİ GREV HAKKINDA BİLGİ VERDİ!
İZBAN grevi konusunda hem meclise hem İzmir kamuoyuna bilgi vermek istiyorum. 2 yıl önce yaptığımız Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerini İzmir Büyükşehir Belediyesi ve başkanı bizzat yürüterek ve bütün şimşekleri üzerine çekerek onaylamıştır. Son gün Ankara’ya gidilmiştir. Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü, bakanlıktan bürokrat arkadaşlarımız orada TÜRKİŞ Genel Başkanı Ergün Atalay bey ile ikimiz karşılıklı konuşarak konuyu hallettik. TİS’i gerçekleştirdik.

SÜRECİ TAKİP ETMEKTEN BİR SANİYE BİLE GERİ DURMADIK!
Bu süreci de TCDD genel müdürlüğü yürütsün, yüzde 50 ortağımız diye açıklama yaptım. Bu konuda bir süreç takip ettim. Bunun iki nedeni vardır. Bir; TCDD’nin de ortak olarak elini taşın altına koyması gerektiğiydi. Sonra yönetim kurulunda bizim muhalefet şerhimize rağmen bir karar alındı. Bir sene başkan bizden oluyor bir sene onlardan oluyor. Kuruluşundan beri olmayan bir karar alınmıştı bizim dışımızda. Ortaklığı zedeleyecek şekilde karar alındı. Buyurun halledin kardeşim dedik. Ama hiçbir zaman işi takip etmekten, izlemekten bir saniye bile geri durmadık. Görüşmeler yaptık. İZBAN şirket temsilcileri arkadaşlarımız ve TCDD’den arkadaşlarımız gitti, görüştü. Ben de geçen hafta TCDD’ye hem bu grev işini hem de İZBAN’la ilgili kuruluşundan beri gelen problemimizi çözmek üzere bir araya geldik. Onu şöyle ya da böyle çözdük. Heyetle konuşarak TİS sürecinin gitmesi gereken noktayı belirledik, mutabık kaldık.

GENEL MÜDÜRÜ UYARDIM, ZAM HÜKÜMETİN POLİTİKASINA UYGUN YAPILMALI!
Bu işte geri durmamın sebeplerinden bir tanesi de, bugün içinde yaşadığımız ister finanstaki darboğaz, ister kriz, ister sıkıntı deyin, bu süreçte merkezi hükümetin sözleşme için görüşmelerde memur, işçi zamlarında vermeyi düşündüğü, tasarladığı rakamın üzerinde bir emsal teşkil edecek karar içinde olmamak gibi devleti milleti korumak gibi bir düşüncem vardı. Bunu genel müdüre açık açık ifade ettim. Bu konu 2 gün görüşüldü. Enflasyon şu çıkıyor, bu çıkıyor deniyor.  ‘Bugün TİS yapıyoruz, aynı zamanda hükümetin politikasına uygun olması lazım’ diyerek genel müdürü uyardım. Çeşitli görüşmeleri yaptılar. Yüzde 22 zam yapmaya karar verdik. Bu zammı vermemize rağmen grev başladı. Biz, kentte ulaşımdan sorumlu kurum İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak gerekli tedbirleri aldık. Devreye taşıtlarımızı sokarak vatandaşlarımızı mağdur etmemek için çalışmalarımızı sürdürdük. Nerede bir sıkıntı varsa oraya koşturarak en az hasarla ilk günü atlattık. Gece sabaha kadar sıkıntı olmaz. Akşam da eve gitme biraz daha zamana yayılır.

VATANDAŞLARA ÇAĞRI: ÖZEL ARABA KULLANMAYIN!
Bütün hemşerilerime biz de çeşitli anonslar yaptık. Mümkün olduğu kadar özel araba kullanıp trafiği aksatmamalarını, eğer özel araba kullanması zorunlu ise tek başına gitmemesi, kendi mahallesinden insanları taşımak gibi bir görev yapmasını, mümkün olanların pik saatlerin dışında seyahatlerini yapmasını talep ediyoruz. Bu sıkıntıyı da hep birlikte atlatacağımıza inanıyorum. Herkesin elinden geleni yapmasını diliyorum.

YÜZDE 22 ZAM FEDAKARLIKLA VERİLEN BİR ZAMDIR, KIYMETİNİN BİLİNMESİ GEREKLİDİR!
Herkes zammın tarifi başka yapar. Benim zam tarifim; 1 yıl içinde ikramiyesiyle birlikte ne alıyordu? 100 lira mı alıyordu? Sözleşme başladığından itibaren 122 lira alacak. Sendikacı arkadaşlar 40 tane formül üretir. Onların mesleği, işi bu! Bizde gayet yalın. Kaç Para verdik? Yüzde 22 verdik diye herkesin anlayacağı şekilde bir yaklaşımımız var.  Ne İZBAN ne TCDD tarafı şu zammı verdik diye konuşmadık. Sendikacı arkadaşlar böyle bir tavır aldılar. Kendilerini aşan sözler de söylediler. Onun da hatalı olduğunu ifade etmek istiyorum. Sendikal mücadelenin, hak aramanın belli kurallar içinde yapılmasının doğru olduğuna inanıyorum. Umuyorum biz İZBAN olarak ortağımızla birlikte verebileceğimiz maksimum zammı yaptık. Geri kalan kısım sendikaya aittir. Sendika niye var? TİS yapmak için seçiliyor. Toplu zammı alıyor, dönüyor işçiye oylatıyorum size diyor. Onlara oylatacaksa ben de yaparım. İleriye geriye oynatıyorlar. O zaman sendikaya ne lüzum var? İşçilerin zamlı ücretlerini almalarını vatandaşın memnuniyetini arttırmak için bir an evvel çalışmaya geçmelerini diliyorum. Bu kriz ortamında herkes sıkıntılı bir süreç yaşarken bütün kurumların kısa dönemli de olsa en güçlüsünden en güçsüzüne kadar finans, para sıkıntısı yaşadığı bir süreçte yüzde 22 zam fedakarlıkla verilen bir zamdır, bunun kıymetinin bilinmesi gereklidir. Burada grevi sonlandırmalarını ve sözleşmeyi imzalamalarını diliyorum. Meclisi bilgilendirmek istedim. İnisiyatif alması gereken sendikanın inisiyatif almamasından bahsediyorum.

ZAMAN ZAMAN ADAY OLMADIĞIMI UNUTUYORUM!
AK Partili Çağlar Haspolat da oturumda söz aldı ve ‘İzmir için aklımda daha çok proje var diyorsunuz. İçinizde kalan, yapamadığınız proje var mı?’ sorusunu yöneltti. Kocaoğlu da, “Zaman zaman aday olmadığımı unutuyorum. Kaptırıp gidiyorum. Bu bir alışkanlık! Yapamadığım proje de çok, aramadığın kadar!” cevabını verdi.

Haspolat’ın, “Statlar var” hatırlatması üzerine konuşan Kocaoğlu, “Ben statları yaptım. Bornova’ya yaptım, Göztepe şampiyon oldu. Tire’de yaptım. Şimdi hükümet yapacağız diye başladı. Altay, Göztepe devam ediyor. Onlar da bitecek. 2 tane biz yaptık. Stat yapmak Büyükşehir Belediyesi’nin görevi değildir” ifadelerini kullandı.

Haspolat bu kez, “Seçim beyannamenizde vardı” dedi. Kocaoğlu da, “Niye vardı? Hükümet yapmıyordu. Biz kentin ihtiyacını gidermek için yaptık” açıklamasında bulundu.  Haspolat bu defa, “Çöp tesisi, opera binasını yapamadınız” diye çıkışınca Kocaoğlu, “Opera binası başladı ya kardeşim! Başlayan iş bitmiştir. Bitirmenin yüzde 50’si başlamaktır. Katı atık bertaraf tesisine hiç girmeyelim” karşılığını verdi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 T.C Erol DURUKAN
 11 Aralık 2018 Salı 11:37
Her seçim öncesi greve giden izban grevi haklı bir grev değildir İzmir'de CHP'yi zora sokmak için yapılan YANDAŞ bir GREVDİR...
 Ayşe
 11 Aralık 2018 Salı 11:26
22 den fazla zam yaparlarsa hakkımı ve oyumu helal ermem. Gerekirse İzban''ı iptal etsinler.
 Cem
 11 Aralık 2018 Salı 10:32
hukumete bir çağrı yapalım. ulkemizin başka hiç bir yerinde grev yok. kış ortasında büyük bir kentte ulaşım grevi dar gelirliler için son derece manidardır. zaten ekonomik sıkıntı toplumu yoruyor bir de ulaşim sorunu ile bu kış ortasında sokaklarda çile çekilmesin. bu grev bahar aylarına ertelenemez mi.
 sezarın hakkı sezara
 11 Aralık 2018 Salı 09:59
valla bu konu da başkanı destekliyorum. verilen zam . devletten dogru dürüst destek almadan işlerini yürüten bir belediyeden veriliyor. yani yapabileceklerinin iyisini yaptıklarını düşünüyorum. birde izbanın amacının başka oldugunu da düşünüyorum. aklı olan herkes neden yerel seçim öncesi diye soruyor zaten ! yani bu ülkede asgari ücret halend aha 1603TL neyin kafasını yaşıyor izban çalışanları? %60 zam isteniyor diyorlar? hangi kurum bu zzaman kadar %60 zam yaptı bu ülkede ? çıkıpta hiç biri konuşuyıormu? sadece çıkıp hakkımız diyorlar! asgari ücretlinin hakkı değil ama izban çalışanının hakkı! dogrumu sizce? hadi hakları oldugunu iddia edenler var! hakları diyelim ! madem hakları. OHAL varken greve gitmedi mi bu izbancılar? OHAL de greve gitmek kanunen yasak ve cezası da yargılanma sonucuna göre hapistir! kimden aldılar bu desteği? izbanı savunnan birisi bana çıkıp bunu açıklasın ilk önce! bakın arkadaşlar GREV haktır! ancak hakkı olana haktır. siyasi amaç güden çalışanlar ve yöneticielr için GREV hak değildir. bugün sizlere destek olanlar yarın sizleri kapı önüne koyar. bukadar da mı aklınız çalışmıyor nedir durum ? herşeyi geçtim. 4.5 milyonluk oldukça büyük bir şehrin ulaşım sistemine Tramvay+aktarma rezaletinden daha büyük bir yara açtınız. madem amaç hak ! , amaç siyasi değil. ozaman vatandaşı mümkün oldugunca az magdur eder iş yavaşlatırsınız olur biter. sadece bu bile izban çalışanlarının siyasi oyunlara kurban edildiğini kanıtlar.
 bülent ışık
 11 Aralık 2018 Salı 08:31
Enflasyon oranında zammı sendikaları olmadığı halde emeklilerde alıyor. Enflasyon oranı ve artı büyüme oranında çalışanlar zam almazsa demek ki çalışanların milli gelirden aldıkları pay sürekli küçülecek demektir.
 Lombak
 11 Aralık 2018 Salı 01:24
Bravo.
 Karışık
 11 Aralık 2018 Salı 00:54
Başkan ben bu işin içinde değilim bu seferde TCDD baksın dedim diyor.Sonrada başlıyor nasıl müdahalelerde bulunduğunu anlatmaya.Şu sözünü çok yadırgadım.Yapılacak zam hükümetin politikalarına uygun olsun bir chp li belediye başkanı olarak.Aynı günde sayın Kılıçdaroğlu bizim belediyelerimizde asgari ücret ocak ayında net 2200 lira olacak diye meclis kürsüsünden konuşma yapıyor hem de hükümetin asgari ücret politikasına bakmadan.Valla kafam karıştı bişey anlamadım bu işten izmirde belediyeyi hangi parti yönetiyor bilen varmı olan yine gariban işçiye oluyor
 Ali Yörük
 10 Aralık 2018 Pazartesi 22:55
emniyet teşkilatında, silahlı kuvvetlerde dağlarda çarpışan askerde, sağlık bakanlığında maaşlar ve çalışma koşulları çok mu iyi. Hayır tabi ki, bu insanlar grev yapsa resmen s...rız. Demem o ki oturun oturduğunuz yerde sendika ağalarına yem olmayın. Kamu yararına milli görev yapılan yerlerde grev olmaz. Otuz yıl özel sektörde çalışan biri olarak derim ki; beğenmiyorsan bırak git daha iyisini bul halkı mağdur etme bu yağmurda soğukta..yerine geçebilmek için bekleyen binlerce genç var hem de beğenmediğin o maaşın daha daha altına üstelik senden daha donanımlı..
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz