MENÜ
İzmir 17°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kocaoğlu'ndan tüm vekillere 'ulaşım' mektubu: O sisteme destek istedi!
Yerel Yönetimler
13 Mart 2018 Salı 09:26

Kocaoğlu'ndan tüm vekillere 'ulaşım' mektubu: O sisteme destek istedi!

İzmir Büyükehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan da ulaşıma dair bir hamle geldi. Tüm partilerin milletvekillerine bir mektup gönderen Kocaoğlu, kooperatif ve birlikler tarafından gerçekleştirilen toplu taşımacılığın, sisteme entegrasyonu için destek istedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TBMM'de bulunan tüm siyasi parti milletvekillerine gönderilmek üzere bir mektup kaleme aldı.

'Sayın Milletvekilim' ifadesi ile başlayan mektupta, ulaşım alanında birçok talebini sıralayan Başkan Kocaoğlu, Türkiye'de örnek model olacağına inandığı sistem için vekillerden destek istedi.

Mektupta, şehir içi toplu ulaşım hizmeti veren kooperatifler ve birlik çatısı altında toplanan esnafın ihalelere katılabilmeleri için ihale mevzuatında istisnai bir düzenleme yapılmasını isteyen Kocaoğlu, böylece toplu ulaşımda yaşanan kaynak israfının da giderilmiş olacağına yer verdi. Kocaoğlu'nun dikkat çektiği bir diğer konu ise 'ücretsiz yolculukları' kapsıyor. Kooperatif ve birlikler tarafından gerçekleştirilen toplu taşımacılığın, belediye tarafından denetleneceği ve diğer toplu ulaşım araçlarının tam entegrasyon içinde çalışabileceği sistemin önündeki en büyük engelin ücretsiz yapılan yolculuklar olduğu vurgulanan mektupta, buna bir çözüm getirilmesi durumunda, söz konusu kooperatif ve birliklerin, mevcut tarife kapsamında sisteme dahil olacakları görüşüne yer verildi. 

UZAK İLÇELER İÇİN ULAŞIM FORMÜLÜ
Mektupta ayrıca, kooperatif ve birlik araçlarının sistemine entegre edilmesi halinde, 11 merkez ilçe dışındaki toplu ulaşımın, bu araçlar tarafından gerçekleştirilerek kaynak israfının engelleneceğine vurgu yapıldı. Aziz Kocaoğlu, uzak ilçelerdeki toplu taşıma konusunda şu formülü paylaştı: "Araçlarımızı 65 yaş üstü, ücretsiz biniş hakkına sahip diğer yolcular ve indirimli biniş hakkına sahip olan hemşehrilerimiz, yoğun bir biçimde kullanıyor. Bu hatlarda bir de babadan-dededen toplu taşımacılık yapan birlik ve kooperatifler var. Onlarla neredeyse 'paralel' taşımacılık yapmaktayız. Bu da doğrudan kaynak israfı anlamına geliyor. Ülke olarak 'maksimum verimlilikle' çalışmamız gereken bir dönemde böylesine bir israfın önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyor, uzunca bir süredir bu konuda proje çalışması yapıyor ve altyapımızı hazırlıyoruz. Gönlümüzden geçen, kooperatif ve birlik araçlarını maksimum verimlilikle ulaşım sistemimize entegre etmek ve 11 merkez ilçe dışındaki toplu ulaşımı tamamen onlar kanalıyla gerçekleştirmektir. Büyükşehir çatısı altında, bizim kriterlerimizle çalışacakları, hem işlerinin bozulmayacağı, hem de daha disiplinli, daha düzenli bir sistem kurmak ve ülkemizdeki ulaşım sistemine yeni bir soluk getirmek arzusundayız."

MEVZUAT SORUNU VAR
Mektubunda yaşadıkları sorunlara değinen Aziz Kocaoğlu, bunları aşacak çözüm yollarını da yazdı. Talebinin, her ilçede tüzel kişilikle anlaşıp, garajları, güzergahları, hareket saatleri ve ücretlerini bizzat İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin belirleyip yöneteceği, vatandaşların belediyenin koyduğu kurallar içerisinde daha güvenli ve daha konforlu yolculuk yapacağı, aracın yaşı ve niteliğinden şoförün kıyafeti ve eğitimine kadar pek çok şeyin yine belediye tarafından denetleneceği bu sistem için önlerinin açılması olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu'nun mektubunun devamında şu ifadeler yer aldı: "Tıpkı İzmir'deki diğer toplu ulaşım araçlarında olduğu gibi, kooperatif ve birliklerin çalıştırdığı araçlarda da İzmirim Kart (Elektronik Ücret Toplama Sistemi) kullanılacağından, ücret sistemi tek merkezden yürütülecek ve yolcu hareketliliği, biniş sayısı ve yoğunluğu gibi parametreler kolaylıkla izlenebilecektir. Geliştirdiğimiz yazılım, hem araçların takibini sağlamakta, hem de tam bilet, öğrenci, engelli, gazi, şehit ailesi, polis, zabıta, orman muhafaza, 65 yaş üzeri gibi tüm yolcu verilerine ulaşmaktadır. Ancak 'tüzel kişilik' olarak nitelendirebileceğimiz taşıma kooperatifi ve birlikleri, belediye toplu taşıma sistemine dahil etmek, bugünkü mevzuatla imkansız görünüyor. Öyleyse çare üretmeliyiz."

İHALE MEVZUATINDA 'İSTİSNA' İSTEDİ
Öncelikle, bir hizmet alımı ihalesi yapmanın önemli olduğunu ifade eden Kocaoğlu, ancak açılacak ihaleye, yıllardır toplu ulaşım sektöründe çalışan kooperatifler ve birliklerin, resmi yerlere, kurumlara fatura kesmediklerinden ve yeterlilikleri bulunmadığından giremeyeceklerini, hal böyle olunca açılacak ihaleye daha çok çeşitli kurumlara servis hizmeti veren firmaların girdiğine değinerek; ilçelerde, beldelerde, köylerde uzun yıllardır bu işi yapan insanların mesleğini yapamaz hale geleceği ve işini kaybedeceği uyarısında bulundu. Mektubunda sorunları sıralayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, önerilerini de kaleme aldı. Başkan Kocaoğlu, mektubunda, "Birinci önerimiz; bu kooperatif ve birliklere bir istisna tanınmasıdır. Kamunun sosyal sorumluluk yükümlülükleri gereği ve 'esnafın korunması' amacı doğrultusunda bu yapılabilir. İhale mevzuatında istisnai bir düzenlemeyle, şehir içi toplu ulaşım hizmeti veren kooperatifler ve birlik çatısı altında birleşen esnafın ihalelere katılabilmeleri yönünde müracaat şartları oluşturulabilir. Böylece toplu ulaşımda yaşanan kaynak israfı da giderilmiş olacaktır" ifadelerini kullandı.

ÜCRETSİZ YOLCU ENGELİ
Mektupta, esnafın mevcut varlıklarını koruyabilmeleri adına İhale Kanunu'nun ilgili maddesi (3-a) ile tarif edilen istisnaların bu sektöre de uygulanması istenirken, böyle bir düzenlemeye gidilmesi halinde sorunun çözümüne büyük katkı sunulacağı ve bu birlikler ile kooperatiflerden 'istisna kapsamında doğrudan' hizmet satın alınabileceği belirtildi.

Mektupta yer alan bir diğer öneri ise ücretsiz yolculuk yapanları kapsıyor. Kooperatif ve birlikler tarafından gerçekleştirilen toplu taşımacılığın belediye tarafından denetleneceği ve diğer toplu ulaşım araçlarımızla tam entegrasyon içinde çalışabileceği sistemin önündeki en büyük engelin 'ücretsiz' yapılan yolculuklar olduğu belirtilen mektupta, kooperatif ve birliklere ücretsiz yolculuk sayılarına karşılık gelecek şekilde, belediye bütçesinden ek ödeme yapılması önerisi yer aldı. Böylece entegrasyonun önündeki en büyük engelin de ortadan kalkmış olacağına değinilen mektupta, belediye ile birlik ve kooperatiflere ait araçların aynı güzergahlarda paralel çalışmasının ve kaynak israfının önüne geçileceğine dikkat çekildi. Bunun gerçekleşmesi halinde belediyenin bu bölgelerden çekileceği için personel ve akaryakıt masraflarının azalacağı ifade edilen mektupta, belediye bütçesinden ek ödeme için Bakanlar Kurulu'nun onayına ihtiyaç duyulduğu görüşüne yer verildi. (DHA)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Bu neyin kafası?
 14 Mart 2018 Çarşamba 14:31
Özel halk otobüsü gelmiyor ama ESHOT hatları kooperatiflere bırakıyor. Canım kardeşim bunun adı nedir ? Aracın cinsi , sistemin adı çok mu önemli ? Sen asli görevin olan toplu ulaşımı özel şahıslara bırakıyorsun.
 demagoji
 13 Mart 2018 Salı 23:13
Laf kalabalığıyla yorum yapıp yanlış bilgi verenler var. Bir; özel halk otobüsü gelmiyor, uzak ilçelerin zaten varolan minibüsleri sistem içine alınıyor. Şehir içindeki dolmuşların sisteme dahil olmasını zaten o esnaf kabul etmiyor, etmeyecek! Neden? Basit usulde götürü vergi öderken hiçbiri gerçek gelir vergisi ödemek istemiyor! Çok açık değil mi neden istemedikleri! Ayrıca kimse heyecanlanmasın, sırf Kocaoğlu istedi diye bu öneri vekillerce kabul edilmeyecek!
 Sade dondurma
 13 Mart 2018 Salı 21:58
Aziz bey bunu basarirsa İzmir''e izbandan sonra en büyük iyiliğini yapmış olur
 Yazık
 13 Mart 2018 Salı 21:22
Öğrenci nin nesi var okuluna gidip geliyor ücreti ödüyor 65lik lerin çoğunun yazlığı arabası evi maaşı var ama bedava biniyor yazık
 Etik değil
 13 Mart 2018 Salı 20:18
Yorumları dikkatlice okuyorum. İzmir için iyi birşey istense bile hemen olumsuz yorumlayanlar ve yorum yazanlar var.Ak Parti ile ilgili tanıdığım bir kişi bazı yanlışları dile getirmiş, ve İzmir‘e metro konusunda Ak Partili milletvekillerini eleştirmiş.Ki o kişinin doğru yanlış ama çok emeği geçtiğini biliyorum.Merkez adlı yorumcu hemen olumsuz yorumlara başlamış.Bir gerçekten İzmir için yararlı uygulama isteyenler var gayet doğal eleştirenlerde olacak.Ama mikser gibi ortalığı karıştırmak, işverenlerine yaranmak isteyenler var.Bunların adı KAPIKULU.
 Gürkan
 13 Mart 2018 Salı 20:02
Kadri Bey, "şehir içindeki" minibüslere de kart okuyucu cihaz takılacaktı ancak yukarıdaki sebeplerden dolayı anlaşma olmadı ve sistem yürürlüğe girmedi. Kabul edildiği an şehir içindeki minibüslerde de İZMİRİMKART geçerli olur. Zamanında Çakmur minibüsleri şehrin merkezinden çıkarmıştı ancak şimdi tam tersi bir durum söz konusu. ESHOT'un zararı azalacak diye otobüsleri seferden çekmek , toplu ulaşımı özel firmalara bırakmak neyin kafası ? Böyle bir mantık olabilir mi ? Şehir içi toplu ulaşım kamu hizmetidir , belediyenin asli görevidir. Uzak , yakın fark etmez. Bizde özel halk otobüsü yok diye övünen Aziz Kocaoğlu değil miydi ? Bu sistem nedir ? ESHOT'un zararı azaltılmak isteniyorsa Buca' ya , Karabağlar' a ... metro yaparsın; minibüslere kart takıp , otobüsleri seferden çekmezsin. Aşağıda biri yazmış : 3 yolcu varmış falan diye. 3 yolcu varsa özel şirket oraya niye hat açsın ? Ankara Belediyesi de zamanında bazı hatları aynı şekilde özel kooperatiflere devretti ancak EGO hala zarar ediyor. Başkent minibüs çöplüğüne dönmüş durumda. ÖHO'leri söylemiyorum bile. İzmir' de son 5 yıldır metro inşaatı yok. Niye yok ? Devamlı otobüs alınıyor. ESHOT belediye eliyle bizzat büyütüldü, şimdi bu şekilde küçültülmeye çalışılıyor.
 Bülent ışık
 13 Mart 2018 Salı 19:51
65 yaş üzerine bedava ulaşım yerine örneğin 50 kuruş gibi bir miktar konsun.Ayrica sosyal yardım yaşa göre değil ekonomik duruma göre yapılır .1.600 lira alan asgari ücretli 2.86 liraya binerken 65 yaşın üzerinde olup 3-4 bin lira alan emekli bedava biniyor.
 Nalan
 13 Mart 2018 Salı 19:45
Şehir içinde minübüs is te mi yo ruz!!!!
 ksk
 13 Mart 2018 Salı 19:22
bazı arkadaşların yorumlarında 65 yaşa takıldıklarını üzüntüyle görmekteyim.ben henüz o yaşa gelmedim ancak onlar da zamanında çalışan emekçiydiler.lütfen beleşci olarak görmeyiniz.ayrıca sabah iş saatlerinde de otobüslerde çok yaşlı insana raslamıyorum.işe onlar yüzünden geç kalıyoruz falan bunlar basit düşünceler.bugün 30 yaşındasın bir bakmışsın 65 liksin .Allah size sağlık versin siz de 65 lik olun...
 Kadri
 13 Mart 2018 Salı 19:01
Yorumlara bakıyorum,herkes kendi siyasi ve/veya dünya görüşü açısından konuyu değerlendiriyor.Kocaoğlu'nun bu uygulamadaki temel amacı uzak ilçelere toplu taşıma hizmetlerini daha rantabl hale getirmek.Örneğin;İzban kanalıyla gidilen,ancak besleme hatları ve belediye otobüsleriyle gerçekleştirilen hizmetleri minibüs birliklerine devretmek amaçlanıyor.Ödemiş,Torbalı,Tire,Selçuk,Çeşme,Seferihisar,Foça,Karaburun,Bergama ve Kınık gibi uzak ilçeleri kapsayan bir uygulamadan bahsediyor Kocaoğlu. Böylece;Eshot'un otobüs sayısında sağlanacak ciddi azalma ile bu kurumun zararı minimize edilecek,kaynak israfı önlenmiş olacaktır.Hemen emekli ve yaşlı hemşehrileri eleştiri yağmuruna tutmayalım.O eleştirenler de bir gün o konuma gelecekler.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz