MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kritik açıklama: İlaç firmaları Türkiye’den çekiliyor mu?
Sağlık
15 Nisan 2019 Pazartesi 17:13

Kritik açıklama: İlaç firmaları Türkiye’den çekiliyor mu?

İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, Euro kurunun artmasıyla birlikte ilaç fiyatları ile kur farkı arasındaki sıkıntının devam ettiğini söyleyerek,  ithal ürünleri üretenlerin Türkiye’den çekilme ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

Doğan BULUT/EGEDESONSÖZ- Şubat ayı ile birlikte gelen ilaç zammı piyasada bulunamayan ilaçların çözümü noktasında yeterli olmadı. Sağlık Bakanlığı’nın ithal ilaçlar için uyguladığı sabit kur tarifesi nedeniyle bir çok ilaç eczanelerde bulunamıyor.

Euro üzerinden belirlenen ilaçların alımının 3,40’tan sabitlenmesi nedeniyle bir çok firma Türkiye’de çekilme kararı almayı düşündüğü öğrenildi.

İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, Euro’nun 6,55 TL’nin üzerine çıkması nedeniyle sorunun giderilemediğini ve yabancı ilaç firmalarının Türkiye’de faaliyetlerini durdurabileceğini söyledi.  

Vatandaşların kapı kapı ilaç aradığını sürdürdüğünü vurgulayan Başkan Sayılkan, “Şubat ayı itibariyle ilaç fiyatları 3.40’a sabitlendi. Bu zam geldiği halde kağıt üzerinde ithal ağırlıklı bir çok ilaç yine yok. Firmalar zam alınca ‘ilaçlar çıkar demiştik’ ama ithal ilaçlarda sıkıntı var. Euro 6.55, ilaç fiyatı 3.40 bu kolay bir şey değil. Yabancı firmalar Türkiye’de faaliyet yürütüp yürütmemeyi gözden geçiriyorlar. Bu çünkü herkesin kaldırabileceği şartlar değil. Neredeyse yarı yarıya Euro kurundan indirim yapacaksınız. Buna rağmen para kazanabiliyorsanız devam edeceksiniz. Para kazanamıyorsanız bırakıp gideceksiniz. Firmaların Türkiye’den gittiği takdirde bulunamayan ilaç skalası devamlı artar. İlaçların bulunamaması ve tedavilerin aksaması gibi bir risk var. Euro kuruyla ilgili önlem, devleti kara geçirmeyi ve harcamaları düşürmek için yaptığı bir önlem ama bunun pratikteki karşılığına bakmak lazım. Her sene belirli dönemler bulunmayan ilaçların sayısı artıyorsa, her yıl yabancı firmalarla ilgili sorun yaşanıyorsa, artık başka bir şey yapmak lazım. Doğrusu bu firmalarla ara yol bulmak lazım. Yoksa vatandaş kapı kapı ilaç aramaya devam edecek” dedi.

İNTERNET ALIŞVERİŞİ RİSKLİ
İnternetten alınan ilaçların ciddi sıkıntılar yaratabileceğini belirten Başkan Sayılkan, “Sağlık Bakanlığı ile görüştük. Bu çok büyük bir risk. Kaldı ki bakanlık bu ilaçların bir çoğunun sahte olduğunu kendisi söylüyor. 60 liralık ilacı 30 liraya satıyorlar. Bu da sahte olduğu ile ilgili iddianın gerçekliğini arttırıyor. Aksi halde başka türlü bu şartlarda ilacı verme ihtimaliniz yok. İnsanlar da kolay, ucuz diye oradan alıyor.

Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz sene ‘6 bin siteyi kapattım’ diyor. Onlar için caydırıcı ceza değil, başka isimle tekrardan açıyorlar. Burada çok ağır cezalar olması lazım. İnsan sağlığı ile ilgili ‘her yol mubahtır’ anlayışıyla devam edilmemeli. İnternet ortamında hekim ve eczane tavsiyesi olmadan ilacı kullanmak çok ciddi bir risk. Bu işin şakası olmaz. İçinde ne olduğunu da bilmiyorsun. Sahte olma ihtimali yüksek. Hızlı kilo verme ve performans artırıcı diye yasaklı maddeleri koyuyorlar. Kalp hastası, diyaliz hastası onları kullanamaz. Eczacılar ve doktor tavsiyesi olmadan bu iş olmaz. Ayrıca ilaçlar kesinlikle eczaneden alınması gerekiyor” diye konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz