MENÜ
İzmir 18°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başbakan Yıldırım'dan kritik 'zehirlenme' açıklaması: Şüpheler var...
Güncel
19 Haziran 2017 Pazartesi 09:07

Başbakan Yıldırım'dan kritik 'zehirlenme' açıklaması: Şüpheler var...

Manisa'da 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'nda gıda zehirlenmesinden etkilenip hastaneye kaldırılan askerlerden 9'u daha taburcu edildi. Başbakan Binali Yıldırım zehirlenme olayıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım, Manisa'daki asker zehirlenmesiyle ilgili 'Bazı şüpheler var, kasıt dahil tüm olasılıklar değerlendiriliyor. İlave bazı tedbirlerin alınması gündemde. Kışlalarda gıda alımı kamu ihalelerinin dışına çıkarılacak. Detayları milli savnuma bakanlığı belirleyecek.' dedi.

HAYATİ TEHLİKE BULUNMUYOR
Güvençer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kışladaki zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan askerlerin hayati tehlikesinin bulunmadığını kaydetti.

Zehirlenme vakasına ilişkin 16 askerin hastanede tedbir amacıyla müşahede altında tutulduğunu ve durumlarının iyi olduğunu dile getiren Güvençer, bazı basın yayın kuruluşlarında askerlerin durumlarına ilişkin "Manisa Valiliği tarafından yapılan açıklama" diye asılsız bir haber servis edildiğini ifade etti.

Güvençer, hastanede 21 askerin tedavi altında olduğunu belirterek, şu bilgileri aktardı:

"21 askerden 5’i dünkü vakadan farklı bir sebepten dolayı yatıyor. Dünkü vakadan dolayı 16 asker hastanede yatıyor. Hepsinin durumu gayet iyi. Kuvvetle muhtemel yarın sabah hepsi taburcu edilecek. Askerlerimiz arasında durumları kritik, hayati tehlikesi olan yok. ‘Valilik açıklama yaptı’ şeklinde, bazı haber sitelerinde askerlerin durumunun kritik olduğu şeklinde yayınlanan haberler gerçeği yansıtmıyor."  

ASILSIZ HABERLERE SORUŞTURMA
Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'ndaki gıda zehirlenmesine ilişkin üç askerin hayatını kaybettiğine dair paylaşımların asılsız olduğunu bildirdi.

Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, dün Albay Arif Seyhun Kışlası'nda akşam yemeği sonrası bir grup askerin baş dönmesi ve mide bulantısı şikayetiyle hastanelere müracaatı sonrası gıda zehirlenmesi tanısı konulduğu, çeşitli hastanelerde tedavi gören üç askerin hayatını kaybettiğine ilişkin sosyal medyadaki paylaşımların gerçek dışı olduğunu belirtti.

Hastanelerde 16 askerin tedavisine devam edildiğini kaydeden Şimşek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"17 Haziran tarihinde Manisa Arif Seyhan Kışlası'nda meydana gelen ve ilk belirlemelere gıda zehirlenmesi iddiasıyla hastanelere kaldırılan askerlerimizden üçünün hayatını kaybettiğine dair asılsız, gerçek dışı ve kasıtlı haberlerin bir grup tarafından sosyal medyada hızla yayıldığı tarafımızca tespit edilmiştir. 

Konuyla ilgili daha önce yaptığımız açıklamadaki gibi şu an hastanelerde 16 askerimiz tedavi ve tedbir amaçlı tutulmaktadır. Hiçbirinin hayati tehlikesi yoktur. Bu tür kasıtlı ve ülkede kaos yaratmaya yönelik yalan ve gerçek dışı paylaşım yapan ve yayanlar hakkında yasal işlem yapılacağı ve tespit edilenlerle ilgili de Manisa Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatıldığını kamuoyunun bilgisine sunarım."

GÖZALTI SAYISI 24'E YÜKSELDİ

Manisa’da akşam yemeği sonrası 731 askerin zehirlenme belirtileriyle tedaviye alınması sonrası Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla, Ankara merkezli olduğu belirtilen Rota Yemekçilik A.Ş.’nin Manisa birimi görevlileri gözaltına alınmıştı.

Manisa Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan 21 kişi arasında, firma temsilcisi Veysel Ahmet Gürcüm ile 3 gıda mühendisi, aşçı, aşçı yardımcıları ve diğer çalışanların bulunduğu belirtilmişti.

Manisa Valisi yaşanan olayla ilgili yeni açıklamalar yaptı. Vali Mustafa Hakan Güvençer, olayla ilgili 17 askerin hastanede tedavisinin sürdüğünü belirtti. Vali, gözaltı sayısının 24'e yükseldiğini, aralarında şirket yöneticileri de olduğunu aktardı. 

BİR DÖNEM ASKER ALINMAYACAK
Güvençer, açıklamasında "Bizim için asıl ağırlıklı olan, önemli olan 23 Mayıs'taki zehirlenme olayıydı. Sonrasında yapılan tetkiklerle Salmonelle bakterisinin bir salgın yarattığı kesinleşti. Sonrasında 27 Mayıs'ta Kırkağaç ilçesinde bir olay oldu. Ancak o 23 Mayıs'ta yaşanan olaydan tamamen bağımsızdı. 16 ve 17 Haziran tarihlerinde yaşananlar doğrudan 23 Mayıs'la ilgili değil. Ancak hepsinin Manisa'daki Eğitim Tugayı'nda yaşanmış olması, bir ilişkilendirme yarattı" dedi.

Tetkiklerin sürdüğünü, yemek yapımında kullanılan malzemelerin incelenmesinin devam ettiğini diye getiren Vali Güvençer, "Olayın sebepleri, kaynakları konusunda açıklama yapmak için erken. Bu konu hassas. Kanaatlerle götürülmemesi gerekiyor. 23 Mayıs'ta yeterince önemsenen bir konuydu. 3 koldan adli, idari soruşturmalar başlatıldı. Sağlık Bakanlığı enfeksiyon uzmanlardan 10 kişilik heyeti gönderdi. Son olaydan sonra 12 kişilik grupla çalışmalarını devam ettiriyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı, kendi iç soruşturmalarını ve araştırmalarını yürütüyor. Hiçbir ihtimal göz ardı edilmeden soruşturuluyor" diye konuştu.

Kışlada bundan sonraki çalışmalar hakkında da bilgi veren Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer şunları söyledi:

"Şu anda eğitim gören acemi askerler cuma günü yemin edecekler. Dağıtım birliklerine gönderilecekler. Şimdilik en az bir dönem, belki bu uzayabilir, yeni acemi er sevkiyatı yapılmayacak. Mutfak teşkilatının yeniden hazırlanması, tercih edilecek yöntemle hazırlıkların tamamlaması için böyle bir zamana ihtiyaç var."

ASKERİ HEYET HASTANEDE İNCELEME YAPTI
Bu arada zehirlenme olayıyla ilgili olarak Türk Silahlı Kuvvetleri de ayrı iç soruşturmasına başladı. Genelkurmay Başkanlığı'nın görevlendirdiği üst düzey askeri heyet, erlerin tedavi gördükleri hastaneleri ziyaret etti. Burada erlerle konuşan heyettekiler, ayrıca hastane yöneticilerinden de son durum hakkında bilgi aldı. Askeri heyetin hazırlayacakları raporları, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar başta olmak üzere Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ilgili birimlerine iletecekleri ifade edildi.

"ASKERİYE KENDİ SU ŞEBEKESİNİ KULLANIYOR"
Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Yaşar Coşkun, 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı kışlasında 731 askerin zehirlenmesinin ardından ortaya atılan 'şebeke suyundan zehirlendiler' iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtip, "Askeriye kendi su şebekesini kullanıyor, şehir şebekesini kullanmıyor. İddialar asılsız" dedi. Şebeke suyu tahlillerinin, hem kendi hem de Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerince düzenli yapıldığını dile getiren Coşkun, şöyle dedi:

"Suda bakteriye ilişkin herhangi bir belirti yok. Askeriye su ihtiyacını kendi sondajından karşılıyor. Zehirlenme vakalarının yaşandığı kışlalarda askeriye kendi su şebekesini kullanıyor, şehir şebekesini kullanmıyor. Bizde sadece küçük karakollar var, o karakollar şehir şebekesi kullanıyor. O karakollarda da herhangi bir sıkıntı yok. Şehir şebeke suyunu kullananlarda şu ana kadar rastlanan herhangi bir vaka olmamıştır."

İPTAL EDİLMİŞ
Sabah'ın haberine göre ise kışlaya yemek hizmeti veren Rota isimli firmanın daha önce 6 kez isim değişikliği yaptığı öğrenildi. 4 ortaklı firma son olarak Rota ismiyle 7 Şubat 2015'te Manisa'daki kışlaya yemek ihalesini 3 yıllığına almış. Firmanın 2015 Maliye Bakanlığı personeli yemek ihalesini de aldığı ancak gıda zehirlenmesi yaşandığı ve bakanlığın ihaleyi iptal ettiği öğrenildi.

Manisa Valisi, yüzlerce askerin hastaneye kaldırılmasının ardından gözaltına alınanların sayısının 24'e yükseldiğini söyledi. Gözaltına alınanlar arasında yemek şirketinin yöneticileri de olduğu belirtildi.

ZEHİRLENEN ASKERLERDEN 9'U DAHA TABURCU EDİLDİ
Manisa'da 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'nda gıda zehirlenmesinden etkilenip hastaneye kaldırılan askerlerden 9'u daha taburcu edildi. Valilik, 8 askerin hastanelerdeki tedavisinin devam ettiğini duyurdu. Manisa Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, saat 16.00 itibariyle Manisa Devlet Hastanesi'nde 5, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi'nde de 3 olmak üzere 8 askerin tedavisinin devam ettiği bildirildi.

BUGÜNKÜ YEMEK ŞEHZADELER BELEDİYESİ'NDEN
Kışladaki zehirlenme olayından sonra Valilik kararıyla belediyeler yemek çıkartmaya başladı. Dün Manisa Büyükşehir Belediyesi üç öğün yemek verirken, bugün ise Şehzadeler belediyesi yemek verdi. Yarın da Yunusemre Belediyesi'nin yemek vereceği belirtildi. Askerlere sabah kahvaltısında meyve suyu, domates, salatalık, tereyağı, tahin pekmez, krem peynir ve zeytin; öğle yemeğinde tas kebabı, makarna ve muz; akşam yemeğinde ise pirinç pilavı, bezelye yemeği ve muz verildiği belirtildi.

Şehzadeler Belediye Başkanı AK Partili Ömer Faruk Çelik, bugün yemek verme sırasının kendi belediyelerinde olduğunu belirterek, "Kışlada vatani görevini yapan Mehmetçiklerimizin sabah kahvaltısı ile öğlen ve akşam yemekleri belediyemiz tarafından karşılanmış oldu. Menüsü askeri yetkililerimiz tarafından belirlenen 3 öğünde toplamda 17 bin 100 kişilik yemek dağıtılmış oldu. Şehzadeler Belediyesi olarak her zaman için vatan savunması yapan asker ve polisimizin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

MANİSA TABİP ODASI'NDAN AÇIKLAMA

Manisa Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin, Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugayı'nda 16 Haziran Cuma ve 17 Haziran Cumartesi günleri meydana gelen zehirlenme olaylarındaki, etken maddenin öncekiler gibi salmonella bakterisisi olabileceğini bildirdi. Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Manisa ve Kırkağaç ilçesinde geçen 23 Mayıs'tan bu yana askerlerin 4 kez gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılmalarına değindi. Askeri birliklerde karavananın özel şirketler tarafından hazırlanıyor olmasının bile başlı başına bir gıda güvenliği sorunu olduğunu söyleyen Bilgin, "Gıda zehirlenmesi; bakteriler, virüsler veya parazitlerin yiyeceklerle ya da sularla vücuda alınması ile ortaya çıkan hastalıklardır. Manisa'da yaşanan gıda zehirlenmelerinin ilk ikisinin yenilen etli yemekten kaynaklandığı ve zehirlenme etkeninin de salmonella bakterisi olduğu açıklandı. Salmonella hastalık yapma gücü çok yüksek ve toplu zehirlenme vakalarında genellikle karşımıza çıkan bir bakteridir. Gıda zehirlenmelerinde en yaygın nedenler yetersiz soğutma (yüzde 46), hazırlama ve tüketim arasında gün oranı (yüzde 21), enfekte personel (yüzde 20), yanlış ısı (yüzde 16) yetersiz ısıtma (yüzde 16), yetersiz pişirme (yüzde16), kontamine malzeme kullanımı (yüzde11), araç gereçlerin yetersiz temizlenmesi (yüzde 7), kötü yiyeceklerin kullanılması (yüzde 5) ve artan yiyeceklerin kullanılması olarak rapor edilmiştir. Kuvvetle muhtemel geçen hafta sonu meydana gelen zehirlenmeler de de etken yine salmonella bakterisidir. Tahlil sonuçları kısa sürede çıkar. Elbette kesin sonuçları o zaman göreceğiz. Toplu yaşam alanlarından olan kışla ve birlikler bulaşıcı ve salgın hastalıklar için riskli yerlerdir. Bu konuda hijyen, gıda kontrolü ve çalışanların aralıklı muayeneleri büyük önem taşımaktadır. Bu bir halk sağlığı faaliyetidir ve yakın bir geçmişe kadar bu süreçler daha çok birliklerin kendi içerisindeki mekanizmalar tarafından gerçekleştirilmekte, kontrol ve denetim mekanizmaları ile sürdürülmekteydi. Bugün ortaya çıkan tablo bu mekanizmalarda bir aksaklığı ya da ihmali ortaya koymaktadır" dedi.

"ZEHİRLENMELERDE BİRİ DİZİ FAKTÖR ETİKİLİ OLABİLİR"
Manisa'da askeri birliklerde üst üste yaşanan, gıda zehirlenmesi olaylarına yakından bakıldığın bir dizi faktörün bu sürecin yaşanmasında etken olabileceğini düşündüklerini de belirten Bilgin şöyle devam etti:

"Diğer yandan, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra askeri birliklerdeki Sağlık Hizmetleri'nin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi ve askeri hastanelerin kapatılması kararının gerekçeleri kamuoyu tarafından anlaşılamamış ve bu konuda yeri zor dolacak bir boşluk oluşturulmuştur. Diğer bakanlık ve kurumlardan farklı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sağlık sistemi ve kurumları tamamen ortadan kaldırılmıştır. Bu hangi gerekçeyle yapılmıştır, anlaşılamamıştır. Bu bağlamda askeri birliklerde halk sağlığı hizmetleri hangi kurum tarafından ve nasıl verilmektedir? Gıda güvenliği nasıl takip edilmekte ve hangi kurum vermektedir? Bu olayların yaşandığı birlikler de gıda kontrolleri ve personelin gıda hijyeni eğitimleri yapılmış mıdır? Bu soruların yanıtları verilmelidir. İlk iki toplu zehirlenme vakasından sonra 15 gün içinde yine aynı birliklerde aynı klinik tablolarla karşılaşılması da ayrıca üzerinde durulması gereken bir konudur. Başlangıçta konunun muhataplarının olayın ne kadar önemli olduğunu yeterince kavrayamamalarından olsa gerek alınması gerekli önlemler alınmamış ve bugünkü tablo ile karşı karşıya kalınmıştır. Yaşanan bu üzücü olay sonrasında Manisa Tabip Odası olarak bir kez daha hatırlatmak isteriz ki, toplumların sağlıklı olması ancak iyi bir koruyucu sağlık hizmetleri sistemi ile mümkündür. Askeri birlik ve kışlalardaki halk sağlığı hizmetlerinde doğan bu boşluk en kısa sürede giderilmeli, askeri sağlık hizmetlerinde yılların birikimine sahip olan ve Sağlık Bakanlığı'na devredilen sağlık birimleri Türk Silahlı Kuvvetleri'ne geri verilmelidir." (Hürriyet, DHA, AA)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Ahmet hakan ay
 20 Haziran 2017 Salı 00:27
Yıllarca dernek başkanlığım döneminde defalarca msb iç tedarik in yaptığı yemek ihalelerini eleştirdim sorun oradan başlıyor yaklaşık maliyeti 20 tl olan bir yemek 5 tl ye ihale ediliyorsa sorun satın alınıyor üstelik ülke güvenliğini sağlayan mehmetcigimize ihale ile değer biçiliyor ayrıca bu zehirlenmeler de mutlak surette yemek firmasını denetleyen askeri birimler suçludur çünkü askeriye tüm malzemeyi ihale sonrası depoya alır analize gönderir mutfak subayı astsubayı eşliğinde imalat yıllık listeler üzerinden yapılır günlük malzemeler dahi görsel muayeneden geçer bu zincir ancak suistimal veya çok büyük ihmal ile kırılır ihmal neden doğar şayet firma çok ucuza almış ise işi ayakta kalmak için askeriyede ilgilileri kafaya alır çeşitli yöntemlerle çünkü kırımlı ihaleler bu kapıyı açmıştır asker sağlıklı yemek bekler iken türlü türlü haram işlemlere maruz kalır ayrıca yemek pistimi önce birlik komutanına gider o yer ve dağıtım iznini verir manisada sorgulanması gereken isler bunlar ayrıca yerinde üretim yapılan mekanların fiziki yapısıda etkendir çok kapsamlı araştırma yapmak gerekir allah bir daha böyle bir felaket göstermesin bu isler mutlaka ehli insanlara verilmeli
 Ordu ve Sağlık
 19 Haziran 2017 Pazartesi 19:12
Dünyada ki düzenli askari olan ülkelerde daima silahlı kuvvetlerin kendine ait sağlık kurumları vardır ve olmak zorundadır.Tümden kapatmak yerine kanun ve talimatlara uymayanlarra gerekli işlemleri yaparsanız o kurumlar eskisinden daha güçlü olarak askeri personele hizmet verir.Bu bir lüks değil ihtiyaçtır hele bizim gibi bir coğrafyada ülke olarak ayakta kalmak zorundayız.
 
 19 Haziran 2017 Pazartesi 14:29
Millet burada perişan olmuş bazıları da 110 uşaklı, bol etli menüsü olan, masa örtülerinin özenle yayıldığı , ütülendiği lüks iftarlar veriyorlar.
 
 19 Haziran 2017 Pazartesi 12:41
Askere gidenler genel olarak yemeklerden şikayet ediyorlar. Doğru düzgün yemek vermek bu kadar mı zor ! Anlaşılır gibi değil.
 Sinan Öztan
 19 Haziran 2017 Pazartesi 11:14
Askerin yemeği kışlada pişer.Yemeği önce komutanlar tadar,onay verdikten sonra asker yemeği yerdi.Sırf yandaş bir firmaya çıkar sağlamak için kalitesiz yemeklerle askeri zehirliyorlar.Yazıklar olsun.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz