MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Meslek Hastalıklarında  DEÜ’den sanayiye  işbirliği çağrısı
Sağlık
12 Haziran 2017 Pazartesi 10:20

Meslek Hastalıklarında DEÜ’den sanayiye işbirliği çağrısı

tüm sektörlerden meslek hastalıklarına yönelik testler ve risk analizleri yönünde başvurular aldıklarını belirten Meslek Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arif Hikmet Çımrın sanayinin ihtiyaçlarına yanıt vermeye hazır olduklarını belirtti.

İş ve Meslek Hastalıkları alanında Türkiye’de önemli bir referans merkezi olduklarını, tüm sektörlerden meslek hastalıklarına yönelik testler ve risk analizleri yönünde başvurular aldıklarını belirten Meslek Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arif Hikmet Çımrın ve Meslek Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Demiral, uluslararası standartlardaki hizmet sunumu ile sanayinin ihtiyaçlarına yanıt vermeye hazır olduklarını belirtti.

Türkiye’de halen bir üniversite bünyesinde bu kapasitede hizmet veren tek merkez olduklarını ifade eden Prof. Dr. Çımrın ve Prof. Dr. Demiral çalışmalarını şöyle özetledi:

“Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde iş sağlığı konusunda, koordinasyon içinde çalışan dört farklı yapı var. Bunlar; İş Sağlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi (İSAMER), İş ve Meslek Hastalıkları Bilim Dalı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı İş Sağlığı Doktora Programı ve İşyeri Sağlık Güvenlik Birimi. Öncelikli araştırma alanlarımız; iş yeri ortamında toz, gürültü, ağır metaller ve psikososyal riskler. İtalya ve Hollanda gibi ülkelerle ikili araştırmalar ve eğitim projeleri yürütüyoruz. Ayrıca hastanemizde laboratuvar hizmeti olarak rutin hematolojik ve biyokimyasal testler yapılıyor. İşyeri ortamında ölçümler yapmak üzere yapılandırılan iş hijyeni laboratuvarının geliştirilmesi çalışmaları da devam ediyor. Ağır metaller ve diğer mesleksel toksik maddelerin ölçümlerinin yapılması için çalışmalarımız var. İşitme (Odyoloji) laboratuvarının yanı sıra çağdaş bir altyapıya sahip Radyoloji (radyodiagnostik) bölümü çalışmalarımıza büyük destek sağlıyor.”

Üç yılda 1000 hasta değerlendirildi

“Hemen tüm sektörlerden meslek hastalığı kuşkusu gelen başvurular doğrultusunda son üç yılda İş ve Meslek Hastalıkları Bilim Dalı Kliniğimizde1000’in üzerinde olguyu değerlendirdik. Astım ve toza bağlı akciğer hastalığı (pnömokonyoz) gibi solunum sistemi, kas iskelet sistemi, dermatolojik sorunlar başta olmak üzere hemen tüm sistemlerle ilişkili mesleksel hastalık ortaya çıktığını gözledik. Bu meslek hastalıklarının varlığı, İşyerlerinde sağlık sorunlarının ortaya çıkmaması için iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin daha da güçlendirilmesi gerektiğini gösteren bir sonuç. 10 yıldır İtalya İş Hijyenistleri Derneği ile ortak geliştirilen uluslararası akredite edilmiş ‘İş Hijyeni” eğitimleri ve OSHNET-School adı verilen eğitimleri yürütüyoruz. Üniversitemizin mühendislik bölümleri ile de iş hijyeni ve iş güvenliği alanlarında işbirliği içindeyiz. Tüm bu çalışmalar ve deneyimler ışığında, üniversitemiz bünyesinde son 5 yıldır yapılan ‘Risk Analizleri ve Çalışanların Sağlığının İzlemi’ daha da genişletildi. Amaç, tüm üniversiteye İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) hizmetlerinin verileceği merkezi bir birimin kurulması. İş ve Meslek Hastalıkları yan dal uzmanlık eğitimimiz de Göğüs Hastalıkları, Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Anabilim Dallarının yaptığı protokolle devam ediyor. Bu bağlamda Türkiye’nin ilk Meslek Hastalıkları Uzmanlık öğrencisini bölümümüzde yetiştirmekten mutluyuz.”

 

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz