MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
O sözleşmenin ayrıntıları ortaya çıktı: Folkart Basmane Çukuru'ndan neden vazgeçti?
İnşaat/Emlak
21 Mayıs 2019 Salı 11:59

O sözleşmenin ayrıntıları ortaya çıktı: Folkart Basmane Çukuru'ndan neden vazgeçti?

Basmane Çukuru olarak bilinen Konak’taki araziyi Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’na (TMSF) iade eden Folkart bölgeden çıkış ile ilgili işlemleri başlattı. Folkart’ın, 30 aylık süre dolduğu için sözleşmede yer alan maddedeki hakkını kullandığı belirlendi.  Arazinin eski sahibi Güç Yapı A.Ş’nin yaptığı açıklamada “süresi dolmadan cayma hakkını kullandı” ifadelerine yer verilmişti.

EGEDESONSÖZ- Kamuoyunda “utanç çukuru” olarak bilinen Konak Basmane’deki eski otobüs garajının olduğu çukur ile ilgili tartışmalar sürüyor. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura döneminde “kat karşılığı” ihaleye çıkılan eski garajı Güçbirliği Holding satın almış, daha sonra da borçlar nedeniyle Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’na (TMSF) borçlara karşılık el koymuştu.  İzmir’de yıllardır tartışılan çukur ile ilgili alınan kararlara ve yapılan planlara da “kamu yararı olmadığı” gerekçesiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yüksel Çakmur da dava açmıştı.  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu döneminde araziyi satışa çıkartan TMSF, belediyenin yüzde 13’lük hakkını yüzde 30’a çıkarttı ve araziyi 80 milyon dolara sattı.  Üç yıl önce gerçekleştirilen satışta ihaleyi ilk olarak Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet A.Ş’nin Sahibi Tarık Kayar’ın oluşturduğu “konsorsiyum” satın almıştı. 

Ortaklar aralarında yaptığı anlaşmayla daha sonra tüm hakları Mesut Sancak’a devretti. Sancak ise bölgede yeni bir mimari projeyi kamuoyuna duyururken Büyükşehir Belediyesi’nin talebi doğrultusunda “yüzde 30 hakkın bağımsız binada kullanılması” talebini de kabul etmişti.  Görüşmeler ve çalışmalar, mimari projeler, sahadaki kazılar devam ederken alana ilişkin planlara açılan davalarda idare mahkemesi “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. Eski Başkan Çakmur’un açtığı dava sonrasında plan iptal edildiği için Konak ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri de “imar durum belgesi” veremedi. İmar durumuna ilişkin belge alınamayınca inşaat ruhsatı da çıkartılamadı. Aradan geçen üç yıllık süre sonrasında sadece etrafı reklam panolarıyla çevrilebilen ve güvenliği sağlanan alanda inşaata ilişkin bir işlem yapılamadı. 

Folkart A.Ş’nin yaptığı açıklamalardan sonra arazinin ilk sahibi olan ve borçları nedeniyle TMSF’nin el koyduğu alanın sahibi olan Güç Yapı. A.Ş ardı ardına açıklamalarda bulundu. Folkart, sözleşmede ve anlaşmada yer alan maddelere dayanarak araziyi geri verdiğini dile getirirken Güç Yapı ise “cayma hakkının” süre dolmadan yerine getirildiğini iddia etti.

İŞTE AYRINTILAR
TMSF ile Folkart A.Ş’nin imzaladığı Mart 2016 tarihli sözleme yer alan “cayma hakkı” başlıklı maddede şu ifadelere yer alıyor.

“Kurul’un Ege Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İstisadi Bütünlüğü”  ihalesine onay verdiği tarihten itibaren 24 ay içerisinde “ihaleyi kazanan”ın kusuru olmaksızın, inşaat ruhsatının alınmaması halinde “fonun ya da ihaleyi kazananın” tek taraflı olarak ihaleden cayma hakkı bulunmaktadır”

“Ege Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İstisadi Bütünlüğü” ihalesinin “kurul” tarafından onaylanması tarihinden itibaren 30 ay geçmesine rağmen “ihaleyi kazananın” kusuru olmaksızın, inşaat ruhsatı alınamaması halinde “kurul tarafından” ihale iptal edilecektir”…

TMSF ile masaya oturan Folkart, anlaşmaya göre 2018’in Ekim ayında sürenin dolduğunu bildirdi. Açılan dava sonrasında Büyükşehir Belediyesi’nin inşaat ruhsatı verememesini de gerekçe gösterdi. Anlaşmaya göre “mücbir sebep” olarak ifade edilen durum TMSF’nin talebi üzerine 30 aya tamamlandı.  Şirket, bu sürede de bir yol kat edilemeyince sözleşmeden kaynaklanan haklarını kullanma kararı aldı.

PARALARI GERİ VERDİ
TMSF, anlaşma kapsamında yer alan maddelere dayanarak araziyi geri iade eden Folkart A.Ş’ye peşinat olarak verdiği 10 milyon dolar ücret ile 8 milyon dolarlık toplam 18 milyon dolar rakamı ödedi.  TMSF’nin iade kararı sonrası 18 milyon dolar Folkart’ın hesabına geçti. Ayrıca, TMSF’nin talebi üzerine anlaşma döneminin ilk zamanlarında Folkart’ın Güçbirliği A.Ş’nin 1.8 milyon TL’lik vergi borcunu da ödediği öğrenildi.

Öte yandan Folkart A.Ş TMSF’ye geri verdiği araziden çekilme işlemlerini başlattı. Şimdiye kadar mimari proje başta olmak üzere güvenlik, deplase, elektrik projeleri ve personel maliyeti gibi nedenlerden dolayı 18 milyon TL’ye yakın bir ücretin farklı yerlere ödendiği dile getirildi. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 muhalif
 11 Haziran 2019 Salı 17:07
bu çukurla ilgili, fikir beyan edenlere, burası belediye mülkü değil, tapusu TMSF.de tapu bedelide 80 milyon USD.. BU PARAYI OTOPARK İÇİN KİM VERECK ACABA??
 ec
 21 Mayıs 2019 Salı 23:16
Yap 2000 araçlık otopark, üstünü yeşil alan ve kafelerle donat, bir kısmını da kültürel faaliyetlere ayır. Mis.
 Candaş
 21 Mayıs 2019 Salı 19:43
Bu çukuru yer altı otoparkı yapıp üzerini yeşil alan yapmalı.
 Trabzonlu
 21 Mayıs 2019 Salı 18:05
Keşke 18 milyon dolarında dekontunu atsaydınız hiç inandırıcı gelmedi
 Oğulcan Cengiz
 21 Mayıs 2019 Salı 14:30
Oraya yapılacak en kolay şey o çukuru doldurup eski haline getirmek. Belki bir park veya yeşil alan olabilir. Daha fazla betona gömmeyin İzmiri
 Gürkan
 21 Mayıs 2019 Salı 12:32
Burası uzun yıllar daha çukur olarak kalmaya devam eder. Şu an buraya bırak proje yapmayı arsayı bile kimse almaz. Bu arada belediyenin payı olan yüzde 30'luk kısma yapılacak tiyatro salonu da yalan oldu diyebiliriz.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz