MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Pazaryeri krizi bu kez o ilçede! Yangın çıkışı kapatıldı mı?
Ekonomi
10 Ekim 2019 Perşembe 15:41

Pazaryeri krizi bu kez o ilçede! Yangın çıkışı kapatıldı mı?

İzmir’de pazaryerleriyle ilgili farklı ilçelerde ortaya çıkan sorunlar bu kez Gaziemir’de patlak verdi. Gaziemir Belediyesi’nin Sevgi Mahallesi’nde bulunan kapalı pazaryerine araç girişine engel olması pazarcıları isyan ettirdi. Pazarcılar ayrıca, yeni tezgah yerlerinin yangın merdiveni ve otopark girişinin kapatılarak açıldığını iddia etti.

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Bayraklı ve Bornova İlçesi’nde başlayan daha sonra da Menemen’de krize neden olan pazaryeri sorunu bu kez Gaziemir’de ortaya çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova-Bayraklı ve Menemen Belediyesi’nin çalışmalarıyla çözülen pazaryerindeki tezgah, yeni yerleşim planı ve farklı yerlerin pazaryeri belirlenmesi gibi konular kısa süre önce sonuçlandırılmıştı. Pazarcıların eylem yeri ve tepki gösterdiği yer bu kez Gaziemir Belediyesi oldu.

Belediye Başkanı Halil Arda’nın talimatıyla Atıfbey Mahallesi’nde Çarşamba ve Cuma günleri kurulan kapalı pazaryerinde uygulama değişikliğine gidildi. Buna göre, pazaryerinin içine kamyonların girmesi yasaklanırken, rampa da kaldırıldı. Ayrıca, kapalı pazaryerinin alt katında bulunan otopark ile bağlantıyı sağlayan merdiven de kapatılarak üzerine beton döküldü.

TEZGAH YERLERİ AÇILDI İDDİASI
İzmir’in farklı yerlerinden gelen pazarcı esnafı yeni uygulamaya tepki gösterirken belediye ise “statik sorunu” diyerek uygulamayı destekledi. Kamyon ve aşırı yüklerin pazaryerine zarar verebileceği ifade edilirken konuyla ilgili teknik bir raporun olmaması ise kafaları karıştırdı. Pazarcılar, Pazar tezgahlarının küçültüldüğünü, kapatılan yerin tezgahların kullanımına açıldığını iddia etti.

Belediye önünde eylem yapan pazarcılar Dernek Başkanı Faysal Acar öncülüğünde Belediye Başkan Yardımcısı Necati Kırmaz ile görüştü. Kırmaz’dan karardan vazgeçmelerini istedi. Belediye Başkanı Halil Arda da kararın kesin olduğunu, geri dönmenin söz konusu olmadığını ifade etti.

Öte yandan, otopark ile pazaryeri arasında bağlantıyı sağlayan merdivenlerin kapatılmasına tepki geldi. Olası araç yangını ve patlama sonrasında insanların kaçış için kullanma imkanı da bulunan yangın çıkışı kapatılmış oldu. 

MECLİSİN HABERİ OLMADAN TEZGAH YERLERİ VERİLDİ
 İzmir Pazarcılar Derneği Başkanı Faysal Acar, yaptığı açıklamada, “Çok önemli bir konu… Konuyu Büyükşehir Belediye Başkanı ile de konuyu görüştük. Gaziemir Belediye Başkanı ile de 3-4 defa görüştük. Buna rağmen Başkan Yardımcısı Necati Bey bize hakarete varan saygısız bir tavırda bulundu. Pazar yerlerinden de sorumlu olan başkan yardımcısına bariyerleri niye koyduklarını sorduk. Önceki hafta yangın merdivenine beton atıldı. O alana yer çizildi. Yerler sebzeci esnafının bir kısmına para karşılığında meclisin haberi olmadan verildi. Bizim derneğimize de yüzlerce mesaj gelince gittik baktık. Hakikaten modern yapılan bir pazar yerinin yangın tahliye alanına beton atılmış. ‘Gerekçe nedir?’ diye sorduk. Çöp atıldığı için kapatıldığı söylendi. ‘Neden tezgah çizdiniz? Parklara da çöp atılıyor, onları da kapatalım. Yarın bir yangında tekstil yandığında, her taraf sentetik, insanlar 10 dakika içinde boğulur’ dedim. ‘Sen mühendis misin?’ diyor. ‘Senin burayı kapatırken raporun var mıydı?’ diye sordum. Ben meslek grubunun temsilcisiyim, sen bana danıştın mı? ‘Sen kimsin?’ diyor. Tatsız şeyler yaşadık” dedi.  

GELİN ESNAFA ANLATIN
Acar, “Bunları duyan 300-400 esnaf belediyenin önüne geldi. ‘Bütün esnaf istiyor, siz yönetim olarak karşı çıkıyorsunuz’ diyorlar. ‘O zaman gelin pazarda esnafa siz anlatın’ cevabını verdim. Biz bıktık! Bu kez esnaf belediyenin önüne geldiğinde bize, ‘Bu insanları niye belediyenin önüne getirdin?’ diyor. Ben getirmedim. Tezgahını açmaya gelen insan niye işini gücünü bıraksın belediyeye gitsin ki? Bu sefer de, ‘Hayır sebze esnafı istiyor, tekstil istemiyor’ dedi. Sebze esnafına ‘siz buradan razı mısınız?’ diye sordum. ‘Hayır’ dediler” açıklamasında bulundu. 

BİZE ‘HİZAYA GELECEKSİNİZ’ DİYORLAR!
Acar ayrıca esnafın tepki göstereceğini dile getirdi ve “Yarın saat 10:00’da bütün esnafın katılacağı bir basın açıklamamız olacak. Yürüyüş istediler ama ben gerilim olsun istemiyorum. Esnaf toplanacak. Özkanlar pazarını kuruyoruz, Menemen sorununu çözdük. Bizim tek derdimiz pazarcıların sorununun çözülmesi. Ben dernek başkanı olarak kesinlikle esnafın gerilmesine ve tahrik edilmesine karşıyım. Defalarca rica ettim. Başkandan ve Necati Bey’e ilettim. ‘Lütfen yolu açalım’ dedim. ‘Hayır taşıyacaklar, ben yaptım oldu’ diyor. Bu tutum yanlış! ‘Bizi tanıyacaksınız, hizaya geleceksiniz. Burası benim’ diyor. Nasıl sizin? Halk özgür iradesini kullanıp sizi seçmiş, biz de saygı duyuyoruz ama yapılan olmaz. Pazarı kapatırız tehdidiyle esnafı ürkütmesinler. Ayıptır” dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Pazar pazarcıların değil halkındır-kadınlarındır
 10 Ekim 2019 Perşembe 16:38
Yeterin ya iki haftadır rahat rahat alışveriş yaptım. Geniş geniş tezgah araları.yolda işporta yok.fiyat etiketi koyunca.şemsiyeleriniz kalkınca zorunuzagitti.helal olsun başkana.nefes aldık.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz