MENÜ
İzmir 15°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Protokol imzalandı: Küçük esnaf ile lokantacılara 'ödeme' müjdesi!
Güncel
30 Kasım 2020 Pazartesi 18:23

Protokol imzalandı: Küçük esnaf ile lokantacılara 'ödeme' müjdesi!

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice Restoran ve lokantalarda kullanılan yemek kartlarının işletmelerden aldığı komisyonlar ve ücretlerin geri ödenme ile ilgili imzalanan protokol ile ilgili konuştu. Yenice, bazı kart firmalarının elini taşın altına koyduğunu belirtirken " Koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle zorluk çeken küçük esnaf ve restoranlarımızın Aralık ayı içerisinde kesecekleri faturaların ödemelerini yönetmelikçe belirlenen 30 günden 7 güne çekti" ifadelerini kullandı.

EGEDESONSÖZ- Türkiye ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi sonrası hükümetler bazı tedbirler alırken, ülkemizde de Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çeşitli kararlar almıştı.

Alınan tedbirlerin içerisinde koronavirüs pandemisinin ülkemizde görülmesinin ardından virüsten en çok etkilenen sektörler arasında bulunan lokantacıların sadece paket servislere açık hale getirilmesi, birçok lokantacıyı kepenk indirme seviyesine getirmişti.

Lokantaların sadece paket servisine açılmasının ardından, ise gözler yemek kartı firmalarına çevrilmişti.

Türkiye'de, Ticket Restaurant, Multinet, Sodexo, SetCard, MetropolCard, Yemekmatik Kart,Paye Kart gibi çeşitli yemek kartları bulunurken,  Online yemek sipariş sitesi , restoran ve lokantalarda kullanılan  yemek kartlarının işletmelerden aldığı komisyonlar ve ücretlerin geri ödenme süresi, pandemi süresince esnafı isyan ettirmişti.

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice'nin her fırsatta dile getirdiği ve esnaf için 'can suyu' olacağını belirttiği düzenleme için mutlu sona ulaşıldı.

Gerçekleştirilen girişimler sonrası, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice ile Yemek Kartı Şirketleri Derneği Başkanı Öner Piyade arasında, ödemelerin 30 günde bir yerine 7 günde bir olması üzerine protokol imzaladı.

ARALIK AYINDA HAYATA GEÇİYOR

İmzalanan protokolde kararın Aralık ayı itibari ile hayata geçirileceği belirtilerken, "Yemek Kartı Şirketleri Derneği ve Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle iş hacimleri olumsuz yönde etkilenen küçük esnaf ve restoranlara destek olmak amacıyla işbirliği yaptı. İşbirliğine göre Yemek Kartı Şirketleri üyeleri Setcard, Edenred, Sodexo ve MultinetUp küçük esnaf ve restoranların fatura ödemelerini bir ay boyunca 7 gün içerisinde yapacak. Uygulama Aralık ayında düzenlenen faturalar için geçerli olacak" ifadelerine yer verildi.

PİYADE: "İŞ BİRLİĞİ YAPMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ"

Konuyla ilgili açıklama yapan Yemek Kartı Şirketleri Derneği başkanı Setcard Genel Müdürü Öner Piyade, "Restoraniarımız en önemli iş ortağımız ve ayrılmaz bir paydaşımız. Dolayısıyla üye iş yerlerimizle sürekli iletişim halinde olmayı ve işbirliği içerisinde tüm paydaşlarımızın kazanmasını her zaman çok önemsiyoruz dedi, Koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle tüm sektörün zor günler geçirdiğini belirten Piyade, 2018 yılında yürürlüğe giren yönetmelikle Yemek kartı komisyonları düşürülmüş, ödeme vadesi de 30 güne çekilerek ciddi kısıtlamalar getirilmişti. Ancak içinde bulunduğumuz bu zor dönemi birbirimizden güç alarak atlatabileceğimize inanıyoruz. İşbirliğinin daha da önem kazandığı bugünlerde Koronavirüs kısıtlamalarından en çok etkilenen küçük esnaf ve restoranlarımıza daha da destek olmak için Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu ile iş birliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

YENİCE: ELLERİNİ TAŞIN ALTINA KOYDULAR

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu başkanı Aykut Yenice ise salgından en çok etkilenen kesimlerden birinin lokantacı esnafı olduğunu belirtti ve 'Hatırlanacağı üzere 2018 yılında federasyonumuzun da dâhil olduğu müzakereler sonucunda çıkarılan yönetmelikle yemek kartı şirketlerinin uyguladıkları komisyon oranlarının ciddi oranda düşürülüp ödeme vadelerinin de 30 güne çekilmesi sağlanmıştı. Ancak sektörümüz, yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını nedeniyle zor günler geçiriyor. Bu nedenle yemek kartı şirketleri ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği kapsamında Setcard, Edenred, Sodexo ve Multinetup, ellerini taşın altına koyarak Koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle zorluk çeken küçük esnaf ve restoranlarımızın Aralık ayı içerisinde kesecekleri faturaların ödemelerini yönetmelikçe belirlenen 30 günden 7 güne çekti" diye konuştu.

"BAKANLIK NEZDİNDE GİRİŞİMLER OLACAK"

"İşbirliğimizin hayırlı olmasını diliyor ve benzer desteği, yönetmeliğine tabi olmayan ancak sektörden ciddi gelir elde eden online yemek siparişi sitelerinden de bekliyoruz" diyen Yenice, ayrıca önümüzdeki dönemde online yemek siparişi sitelerinin yönetmeliğe dahil edilmesi ve kanunlaştırılması için Bakanlık nezdinde girişimleri olacağını belirtti.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz