MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Şok kararın etkisi yarın hissedilecek!
Ekonomi
21 Ocak 2018 Pazar 13:07

Şok kararın etkisi yarın hissedilecek!

ABD`de federal hükümetin bütçe krizi nedeniyle kısmen kapanmasının ikinci gününe girilirken, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında hala anlaşma sağlanamadı. Yaşanan olay hafta sonuna denk geldiği için etkisinin yeni haftanın başlangıcında görüleceği bildirildi.

ABD'de federal hükümetin bütçe krizi nedeniyle  kısmen kapanmasının ikinci gününe girilirken, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler  arasında hala anlaşma sağlanamadı.

ABD Kongresinin, son geçici bütçenin süresinin cuma gecesi dolmasına  karşın yeni bir bütçeyi onaylayamaması sonucu, Başkan Donald Trump’ın ilk yıl  dönümünde kısmen “kapanan” federal hükümetin, en az pazartesiye kadar kapalı  kalacağı öngörülüyor.

Yeni geçici bütçe için müzakereleri sürdüren Cumhuriyetçiler ve  Demokratların son 24 saatte kayda değer ilerleme sağlayamadığı ifade edildi.

Milyonlarca kamu çalışanının ücret almadan çalışmasına ya da zorunlu  izne çıkarılmasına neden olan krizin, tarafların birbirini suçlama yarışına  girmesinden ötürü uzamasından endişe ediliyor.

"DEMOKRATLAR ORDUMUZU REHİN ALDI" 
Hükümetin kısmen kapanması nedeniyle Florida'daki tatil tesislerinde  düzenlenecek etkinliğe katılmaktan vazgeçen Trump, krizden Demokratları sorumlu  tuttu.

Trump, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, “Demokratlar  kontrolsüz yasa dışı göçmenlik arzusu uğruna ordumuzu rehin aldılar. Buna izin  veremeyiz” ifadelerini kullandı.

Donald Trump bu paylaşımıyla, ABD ordusunda görev yapan 2  milyonu aşkın askerin kapanma süresince görevlerini sürdürmelerine rağmen  maaşlarını yeni bütçe onaylanana kadar alamayacak olmalarına işaret etti.

Cumhuriyetçi Kongre liderleri de dördüncü geçici bütçenin Senatodan  geçmesini engelleyen Demokratları eleştirdi.

Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, Azınlık Lideri Chuck Schumer’ı  hedef alarak “Amerikalılar, Senato Azınlık Liderinin (Schumer) neden yasa dışı  göçmenlikte kendi isteği olana kadar tüm federal hükümetin kapanması gerektiğini  düşündüğünü anlayamıyor” dedi.

"BEYAZ SARAY'LA MÜZAKERE ETMEK İMKANSIZA YAKIN" 
Trump’ın ve Cumhuriyetçilerin hedefindeki Schumer ise Amerikan  halkının Demokratların yanında olduğunu savunarak Beyaz Saray’la müzakere etmenin  Trump’ın sürekli fikir değiştirmesinden ötürü imkansıza yakın olduğunu söyledi.

Schumer liderliğindeki Demokrat senatörler, cuma gecesi, bir gün önce  ABD Temsilciler Meclisinde onaylanan son geçici bütçe tasarısına muhalefet ederek  Senatodan geçmesine engel olmuşlardı.

"YIL DÖNÜMÜNÜZ KUTLU OLSUN SAYIN BAŞKAN. DİLEĞİNİZ GERÇEKLEŞTİ" 
ABD Temsilciler Meclisinin Demokrat Lideri Nancy Pelosi, Trump'ı kendi  tarzıyla eleştirdi. Pelosi, Trump'ın hükümetin 2013 yılında kapanmasının ardından  "Ülkenin lideri olarak Başkan'ın herkesi bir araya toplayıp krizi çözmesi  gerekir" değerlendirmesinde bulunduğunu ancak şimdi sorumluluk almadığını dile  getirdi.

Ayrıca Trump'ın zaman zaman "hükümetin iyi bir kapanmaya ihtiyacı  olduğunu" söylediğini anımsatan Pelosi, "Yıl dönümünüz kutlu olsun Sayın Başkan.  Dileğiniz gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

ANLAŞMAZLIĞIN NEDENİ DACA PROGRAMI
Demokratların bütçe tasarısına şiddetle karşı çıkmasında, aileleri  tarafından ülkeye çocuk yaşta kaçak olarak getirilen 800 bin civarında genç  göçmeni koruyan DACA isimli programa yönelik anlaşmazlık önemli rol oynadı.

Demokrat Kongre üyeleri, bütçe tasarısına destek vermek için  hayatının büyük bölümünü ABD’de geçiren DACA göçmenleri için bir an önce çözüm  getirilmesi şartını koştu.

Bu talebi, DACA programı için mart ayına kadar zaman olduğunu  savunarak reddeden Cumhuriyetçilerin, DACA göçmenleri hakkında herhangi bir madde  içermeyen bütçe teklifinde diretmesi, hükümetin harcama yetkisinden mahrum  kalarak hizmetlerini askıya almasına yol açtı.

HAFTA SONUNA DENK GELDİĞİ İÇİN ETKİSİ HEMEN HİSSEDİLMEYECEK 
Hükümetin Kongrenin bütçe tasarısı üzerinde anlaşamadığı için kısmen  kapanması, hafta sonuna denk geldiği için etkisinin yeni hafta başlayana kadar  hissedilmeyeceği belirtiliyor.

Ancak krizin maliyetinin kamu kurumları ne kadar uzun süre kapalı  kalırsa o kadar uzun olacağı vurgulanıyor.

BİR ÖNCEKİ 24 MİLYAR DOLARA MAL OLMUŞTU 
Federal mali yılın 1 Ekim'de başlayıp 30 Eylül'de sona erdiği ABD'de  her yıl yaşanan bütçe krizleri, hükümetin en son 2013'te olmak üzere defalarca  kapanmasına yol açtı.

Kongrenin bütçe üzerinde mutabakata varamamasından ötürü 1-17 Ekim  2013 arasında faaliyetlerine ara vermek zorunda kalan federal kurumlarda görev  yapan 800 bini aşkın kamu çalışanı, 16 gün boyunca işlerine gidemezken, binlerce  gardiyan, polis ve sınır kontrol görevlisi bu süre boyunca ücret alamadan  çalışmıştı.

Ülke ekonomisine 24 milyar dolara mal olduğu tahmin edilen süreç,  Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin uzlaşmaya varmalarının ardından 17 Ekim'de sona  ermişti.

2013'TE DOLAR DÜŞTÜ, BORSA YÜKSELDİ 
Son olarak 1-17 Ekim 2013'te ABD hükümeti kapandığında dolar değer kaybederken borsa yükselmişti. O yıl hükümet kapanmadan önce 30 Eylül'de 2,01 seviyesinden işlem gören dolar/TL, hükümetin kapandığı 1 Ekim'den itibaren düşüşe geçerek 17 Ekim'e kadar 1,96'ya kadar gerilemişti. Kapanma öncesi 74 bin 400 seviyesinde bulunan BİST100 endeksi de aynı süre içerisinde 78 bin seviyelerine kadar yükselirken euro da dolar karşısında değer kazanarak 1,3526'dan 1,3685'e kadar artış kaydetmişti. (Milliyet)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz