MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Soyer’den tarım zirvesinde çiftçiye esprili cevap: O zaman bir dönem daha seçeceksin!
Güncel
18 Temmuz 2019 Perşembe 21:01

Soyer’den tarım zirvesinde çiftçiye esprili cevap: O zaman bir dönem daha seçeceksin!

Kentteki üretici ve tüketici kooperatiflerinin temsilcileriyle bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, şikayet ve talepleri dinledi. Başkan Soyer, “Geçen 12 yıl içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi alım garantili üretim başlığı altında 470 milyon TL’lik ürün almış kooperatiflerden. Biz önümüzdeki 5 yıl içinde bu rakamı 1 milyar TL’ye çıkaracağız” dedi. Bir üreticinin de ilçesindeki sorunları anlattığı sırada taleplerde bulunurken, “10 yıl sürede olur” gibi bir ifade kullanmasına espriyle karşılık veren Soyer, “O zaman bir dönem daha seçeceksin ağabey” diye konuştu.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geçtiğimiz günlerde Kültürpark için düzenlenen arama konferansının ardından bu kez tarımın masaya yatırıldığı programa katıldı. 
İzmir buluşmalarının ikinci ayağı olan ve ‘Tarım ve Sağlıklı Gıdaya Erişim’ başlığı altında gerçekleşen etkinlik İsmet İnönü Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı. 

Buluşmada üretici ve tüketici kooperatiflerinin temsilcileri, organik ürün üreticileri, kırsaldan gelen vatandaşlar ve tarımın paydaşları ile belediye bürokrasinin aktörleri yer aldı. 

Programın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer daha sonra mikrofonu vatandaşlara verdi. Söz almak isteyenlere 1 dakikalık konuşma süresi verildi. 

Dileyen kişiler tarımda gördüğü problemleri ve yerel yönetimlerden beklentilerini ifade ederken Başkan Soyer de gelen sorular üzerine açıklamalarda bulundu.

BUGÜN BURADA BEYİN FIRTINASI YAPACAĞIZ
Buluşmanın açılışını yapan Başkan Soyer, “Bizi Türkiye’nin diğer kentlerinden ayıran belki en önemli özellik ortak akıl, ortak zeka ortaya koyma konusundaki irademiz oldu. Bundan sonra da böyle olacak. Demokrasinin 5 yılda bir sandığa giderek oy vermek olmadığını, demokrasinin bir yaşam kültürü olduğunu, her an her yerde teneffüs etmemiz gereken bir iklim olduğunu biliyoruz. Bunun çok kıymetli olduğunun farkındayız. İzmir gibi bir şehrin olağanüstü potansiyelini ancak ortak akılla yakalayabiliriz. Aksi takdirde ‘ben biliyorum, en doğrusunu yaparım’ dediğimiz zaman o büyük potansiyel ıskalanır. Bu nedenle bu kente böyle bir büyük yönetim modeli olmasını istiyoruz. Bugün burada tarım başlığı altında çok paydaşlarıyla bir aradayız. Üretici ve tüketici kooperatifleri, organik ürün üreticilerine kadar tarımın her alanında var olan, ekmeğini bundan kazanan kim varsa hepsinin temsilcilerini bu salona davet ettik. Bugün bu konu üzerinde beyin fırtınası yapacağız” dedi.  

15 YILLIK HAFIZAYLA YOLA ÇIKIYOR OLMAK KOLAYLAŞTIRICI!
Soyer, “Tarım ve turizm İzmir’in en temel iki dinamiği. Bunun yanına sağlık, sanayi, enerjiyi eklemek mümkün. Tüm bu sektörlerle İzmir İzmir oluyor. Ama tarım ve turizmin lokomotif olma özelliği var. Türkiye tarımıyla ilgili söyleyeceğimiz çok şey olabilir. Yerelde çok iyi tarım politikası geliştirmek mümkün. 15 yıl boyunca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde başta Aziz Kocaoğlu olmak üzere bürokratik kadroların büyüttüğü geliştirdiği bir tarım politikası var. Bu veriler son derece önemli. 15 yılın hafızasıyla yola çıkıyor olmak hepimiz için kolaylaştırıcı. Şu an bu çıtayı biraz daha yukarı çıkarmak adına çalışıyoruz. Onu yukarı çıkarmak mümkün. Türkiye’nin tarım politikalarına İzmir’de uygulayacaklarımız yol gösterecek. İnanın bu mümkün ve bu heyecanı taşıdığımız için bugün buradayız. Türkiye’nin tarım politikasında çok şeyi tartışabiliriz. Geldiğimiz sonuç var ki Türkiye çok çeşitli tarım ürünlerini ithal etmek zorunda kaldı. Üstelik gerekçeler anlaşılır değil. Büyük afetler, kuraklıklar, mahrumiyetler nedeniyle ortaya çıkmış bir tablo değil. Uygulanan tarım politikaları nedeniyle ortaya çıkan bir tablo var. İthalatı sürdürerek ithalatı bitiremezsiniz. Üretimi sürdürerek ithalatı durdurabilirsiniz. Pazarlama imkanlarını geliştirerek, uluslararası alanda var olmayı hedefleyerek bunu yapabilirsiniz. Bunları yapmak mümkün. Bütün bunları konuşacağımızı, çözümleri tartışacağımızı ümit ediyorum. Bugün burada bir beyin fırtınası gerçekleştireceğiz” açıklamasında bulundu. 

MANİFESTONUZU YAZIN
Kooperatif temsilcilerinin sıraladığı bazı talepler sonrasında konuşan Soyer, “Dileklerinizi manifesto olarak yazılı bir şekilde bize iletin. Biz de WEB sayfamızda yer verelim” dedi. 

ATA EKMEĞİ İZMİR’E Mİ YAYILACAK?
Toplantıda söz alan bazı vatandaşlar, ‘Okullarda organik gıdaların çoğunlukta olduğu kantinler istiyorum’, ‘Gençlerin tarımda yer almasını istiyorum’, ‘Seferihisar’da başlattığınız tohum takas şenliklerinin her ilçede yapılmasını istiyorum’, ‘Seferihisar’da sattığınız Ata Ekmeğini tüm İzmir’de satmanızı istiyoruz’ şeklinde taleplerini sıraladı. İsteklerin hepsinin hayata geçmesi noktasında onay veren Soyer, Ata Ekmeği’ne ayrı bir parantez açtı ve “Menemen’de 500 dönüm karakılçık buğdayı ekiyoruz” açıklamasını yaptı. 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DAİRESİNİ KURDUK
Genel olarak bir konuşma yapan Soyer, İklim Değişikliği Dairesi kurulduğunun haberini verdi.  Soyer ayrıca gelen bir soru üzerine “Kadifekale’de 120 stantta kadınların ürettiklerini satacakları bir üretici pazarı açıyoruz. Hepinizi oraya davet ediyoruz” dedi. 

NEPTÜN SOYER’DEN KAYNAKLAR HALİ TALEBİ!
İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer programda söz aldı. Soyer, kooperatiflerin sıkıntılarını ve tarımsal sektör olarak beklentilerini dile getirirken, “Bir tek şeyi 5 yıl sonra bitmiş hatta yarından itibaren başlanmış olmasını istiyorum. Hallerde yüzde 20 üretici örgütlerine kanunen yer verilir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kaynaklardaki halinde biz üreticiler olarak alamıyoruz. Hallerde yüzde 20 oranında yer almak istiyoruz. Biz malımızı pazarlarken tüketici kooperatifleriyle beraber olmak istiyoruz. Kaynaklardaki halde üretici tüketici kooperatifleri olarak el ele olmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

470 MİLYON TL’Yİ 1 MİLYAR TL’YE ÇIKARACAĞIZ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin son yıllarda alım garantili üretim kapsamında kooperatiflere verdiği desteğe ilişkin rakam veren Soyer, “Geçen 12 yıl içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi alım garantili üretim başlığı altında 470 milyon TL’lik ürün almış kooperatiflerden. Biz önümüzdeki 5 yıl içinde bu rakamı 1 milyar TL’ye çıkaracağız” dedi. 

BAKANLIĞIN YAPMASI GEREKENİ BİZ BELEDİYE OLARAK YAPMAYA BAŞLADIK
Tarımsal planlama noktasında önemli aşamalar kaydedileceğini söyleyen Soyer, “Kooperatiflerimizin bir sonraki yıl üretecekleriyle ilgili sonuçlara ulaştık. Bu şu demek; biz havza bazında neyin ne kadar üretileceğini ne kadardan satılacağına önceden vakıf olmak istiyoruz. Önceden üreticimizin de neyi üretirse kaçtan satacağını bilmesini sağlayacağız. Tarım planlaması yapmak istiyoruz. Bunu toprağın geçmişteki deneyimlerini kullanarak sürdüreceğiz. Tarım Bakanlığı’nın yapması gereken bir şeyi biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yapmaya başladık. Bir sonraki yıl hangi havzamızda neyin ne kadar üretileceğini biliyor hale geleceğiz. Üreticimiz neyi ne kadar üreteceğini ve kaçtan pazarlanacağını biliyor olacak” ifadelerini kullandı. 

BİR DÖNEM DAHA SEÇECEKSİN AĞABEY!
Bir üreticinin ilçesindeki sorunları anlattığı sırada taleplerde bulunurken, “10 yıl sürede olur” gibi bir ifade kullanmasına espriyle karşılık veren Soyer, “O zaman bir dönem daha seçeceksin ağabey” dedi.

TARIM ALANLARINI İMARA AÇMAYACAĞIZ
Bir vatandaşın tarım alanlarının önemine vurgu yaptığı konuşmasının ardından söz alan Soyer, “Biz tarım alanlarını imara açmayacağız. Tarım alanlarımızı koruyacağız” mesajını verdi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 gazi akkel
 19 Temmuz 2019 Cuma 10:19
Çok verimli bir toplantı oldu.konuşma sırası bana gelemeden bitti maalesef.İsrail in kibbutz çiftliklerini örnek almamız gerektiğini düşünüyorum.her şehirde 20 adet kibbutz modeli çiftlik kurduğumuz takdirde tarımsal üretim sorunlarını çözmüş olacağız.Değişik yapılanmalara sahip bu çiftliklerde,Birlikte üretim,ortak üretim alanları ve üniversiteler ile işbirliği var.her biri ayrı fabrika gibi işliyor.Cem seymen cnn turk teki bazı programlarında anlatıyordu bu çiftlikleri.incelemenizi öneririm.
 alen35
 19 Temmuz 2019 Cuma 08:40
şu gereksiz arkadaş halen daha bergamadan izmire 3TL ye gidecegini sanıyor.
 Öneriler
 18 Temmuz 2019 Perşembe 23:20
1. Halk ekmek, tam buğday ekmek üretsin, satmaya başlasın, yaygınlaştırılsın! 2. Köylerde bireysel yumurta üretimi desteklensin, süt toplandığı gibi yumurta da toplansın. 3. Tavuk besiciliği dolayısıyla kesimhaneleri devreye alınsın, beyaz ette güven oluşturulsun. 4. Şu anda bomboş atıl duran arazilerin hazineden yerel yönetimlere devri için kamuoyu oluşturulup, kooperatifler aracılığıyla ya mera yapılsın ya tarıma açılsın! 5. Toprak analizlerinin yönlendirmesiyle devralınan arazilerde ağaçlandırma yapılsın (ceviz, badem, zeytin vb az sulama isteyen meyvecilik, bal ormanı, fıstık çamları, bildiğin keresteciliğe dönük ormancılık) 6. İklim değişikliği ciddiye alınıp, değişikliğin dayatacağı olası yeni tarım ürünleri şimdiden belirlensin. 7. Köylerde 'pansiyonculuk' eğitimi verilsin, desteklensin.
 Tarım Zirvesi
 18 Temmuz 2019 Perşembe 22:55
iZMİR BB Başkanı sayın Tunç Soyer 'Tarım ve sağlıklı gıdaya erişim ; i İzmir'de nasıl ve nerede sağlayacaksınız ? Tabii ki tarımın merkezi hani şu toplu taşımada 90 dk. aktarma hakları İzmir BB Meclisince 10.02.2016 tarihinde iptal edilen çevre ilçelerin topraklarından .Tarım ve Turizm İzmir'in en temel iki dinamiği ise ; bu sektörler İzmir için lokomotif oluyorsa buralarda yaşayan halkı yani çevre ilçe halkını toplu ulaşımda ötekileştirmekten vazgeçin . Toplu taşımada Merkez ilçelerde uyguladığınız 90 .dk aktarma hakkını; çevre ilçelerdeki belediye otobüslerinde yolculuk yapan halk için de uygulayınız. İzmir'de çevre ilçelerin her türlü nimetlerinden (tarım,turizm,sanayi hepsi çevre ilçelerde var ) faydalan ,ama hizmete gelince toplu taşımada aktarma hakkı yok. Hangi mantığa,hangi matematiğe, hangi adalete göre merkez ilçelerde sınırsız 90 dk. aktarma hakkı var da ;çevre ilçelerdeki toplu taşımada 90 dk. aktarma hakkı yok ?
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz