MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
TÜİK açıkladı: İzmir’de hangi sektörler el yakıyor?
Ekonomi
20 Mart 2018 Salı 13:18

TÜİK açıkladı: İzmir’de hangi sektörler el yakıyor?

Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi’nin 2017 yılı rakamlarına göre giyim, ayakkabı, ev eşyası ve ulaşım ana grubunda en pahalı il İzmir oldu.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 yılının Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi’ni açıkladı. Endeksler, Türkiye genelinde 100 lira karşılığı satın alınan belirli bir mal ve hizmet sepetinin çeşitli bölgelerdeki lira cinsinden satış tutarlarının göstergesi olarak tanımlandı. Türkiye’de 2017 yılı fiyat düzeyi endeksi en yüksek bölge İstanbul olurken giyim, ayakkabı, ev eşyası ve ulaşım ana grubunda en pahalı il İzmir oldu.

Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi (BSGP) 2017 çalışması; Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde Türk Lirası (TL)’nın satın alma gücündeki farklılıkların belirlenmesi amacı ile gerçekleştirildi.

Çalışmada, ayrıntılı olarak tanımlanmış ortak bir mal ve hizmet sepeti kullanılarak bölgesel fiyat düzeyi endeksleri elde edildi.

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey detayında üretilen endeksler ile farklı bölgelerdeki fiyat düzeylerinin karşılaştırılmasına imkan sağlandı. Bir bölgenin fiyat düzeyi endeksi, 100’den büyük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre “pahalı”, 100’den küçük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre “ucuz” olarak ifade edildi.

EN PAHALI İSTANBUL
Türkiye’nin 2017 yılı sonuçlarına göre fiyat düzeyi endeksi en yüksek bölgesi 114,8 ile İstanbul en düşük bölgesi ise 93,5 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan oldu. Bu endeks değerleri, İstanbul’un Türkiye ortalamasına göre yüzde 14,8 pahalı, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan'ın ise yüzde 6,5 daha ucuz olduğunu gösterdi.

Gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda en pahalı bölge İstanbul oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 111,0 ile İstanbul’da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 94,9 ile Şanlıurfa ve Diyarbakır oldu.

GİYİM, AYAKKABI ANA GRUBUNDA ZİRVE İZMİR’İN
Giyim ve ayakkabı ana grubunda ise en pahalı bölge İzmir oldu. Giyim ve ayakkabı ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 110,6 ile İzmir’de gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 84,1 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan oldu.

KONUTTA DA İSTANBUL LİSTE BAŞINDA
Konut ana grubunda en pahalı bölge İstanbul oldu. Dağılım genişliği en yüksek ana grup olan konut ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 150,1 ile İstanbul’da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 84,5 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt oldu.

ULAŞTIRMA EN PAHALI İZMİR’DE
Ulaştırma ana grubunda en pahalı bölge İzmir oldu. Ulaştırma ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 107,1 ile İzmir’de gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 93,5 ile Şanlıurfa, Diyarbakır oldu.

LOKANTA VE OTELLERDE ANKARA EL YAKIYOR
Lokanta ve oteller ana grubunda en pahalı bölge Ankara oldu. Lokanta ve oteller ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 118,3 ile Ankara’da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 91,7 ile Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye oldu.

ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜNDE EN DÜŞÜK 3 EGE İLİ
Diğer ana gruplarda fiyat düzeyi endeksleri bölgelere göre değişiklik gösterdi. Dağılım genişliği en az olan ana gruplardan birisi alkollü içecekler ve tütün ana grubudur. Bu ana grupta en yüksek fiyat düzeyi endeksi 100,2 ile Şanlıurfa, Diyarbakır'da gerçekleşti. En düşük fiyat düzeyi endeksi 99,8 ile Aydın, Denizli, Muğla bölgesinde oldu.

EV EŞYASI İÇİN YİNE İZMİR EN YÜKSEK
Ev eşyası ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 108,7 ile İzmir’de gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 89,5 ile Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye oldu.

DİĞER KALEMLER
Sağlık ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 145,3 ile Ankara’da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 73,8 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt oldu.

Haberleşme ana grubunda değişim gözlenmemesinin nedeni, bu gruptaki telefon görüşme ve internet abonelik ücreti gibi tüm madde çeşidi fiyatlarının bütün bölgelerde aynı olmasıdır.

Eğlence ve kültür ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 106,6 ile İstanbul’da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 94,9 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt oldu.

Eğitim ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 141,7 ile İstanbul’da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 76,9 ile Şanlıurfa, Diyarbakır oldu.

Çeşitli mal ve hizmetler ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 110,1 ile İstanbul’da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 91,1 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan oldu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz