MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tarımda dikkat çeken ayrıntı: 2018 yılında ne kadar tütün ithal edildi?
Tarım
19 Mart 2019 Salı 15:21

Tarımda dikkat çeken ayrıntı: 2018 yılında ne kadar tütün ithal edildi?

Türkiye’den en çok Ege Bölgesi’nde üretilen tarım ürünü tütünün 2018 yılındaki ithalat bilgileri Tarım Bakanlığı tarafından açıklandı. Bakanlığın faaliyet raporunda, ‘Ülkemizde, Virginia ve Burley tipi tütün üretiminin artırılması hedeflenmelidir. 2018 yılında 110 bin 584 ton tütün 590 milyon 233 bin 640 ABD Doları bedel karşılığında ithal edilerek sigara harmanlarında kullanılmıştır’ ifadeleri yer aldı.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan 2018 yılı faaliyet raporunda tütün üretimine dair önemli veriler yer aldı.

‘Türkiye Genelinde 2018 Ürünü Bölgelere Göre Sözleşmeli Tütün Üretim Bildirimi’ başlığı altında yapılan bilgilendirmede, 2018 ürün yılında öngörülen üretim miktarının yüzde 69,12’sinin ve üretici sayısının da yüzde 65,37’sinin Ege Bölgesi’nde bulunduğu vurgulandı.

‘İzne Tabi Tütün Üretimi’ bölümünde ise İzmir’de yetiştirilen Virginia tipi tütünün Adıyaman’da 398, Diyarbakır’da ise 9 köyde üretildiği belirtildi. Öte yandan raporda Virginia ve Burley Tipi tütün üretiminin Türkiye’de artırılmasının hedeflendiği vurgulandı. Bakanlık, raporun ilgili bölümünde ithalata dayalı önemli rakamlar verdi.

2018’DE 590 MİLYON 233 BİN 640 DOLARLIK TÜTÜN İTHALATI GERÇEKLEŞTİ
Raporda, ‘Ülkemizde, Virginia ve Burley tipi tütün üretiminin artırılması hedeflenmelidir. 2018 yılında 110 bin 584 ton tütün 590 milyon 233 bin 640 ABD Doları bedel karşılığında ithal edilerek sigara harmanlarında kullanılmıştır. Virginia ve Burley tipi tütünlerin ülkemizde üretilerek ithal ikamesi olanağı sağlanmalıdır. Bu tip tütünler için kullanılan kurutma tesislerinin ilk yatırım maliyetinin yüksek olması nedeni ile firmaların ve üreticilerin ivedi olarak kontrollü bir şekilde desteklenmesi gerekmektedir’ ifadeleri yer aldı.

İHRACATTA ARTIŞ VAR
Ayrıca raporda ihracata ilişkin de bilgiler sunuldu. Buna göre; ‘2018 yılı tütün ihracatı bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında, miktar bazında yüzde 23,06 ve değer bazında ise yüzde 10,84 oranında bir artışın olduğu belirlenmiştir’ ifadeleri kullanıldı. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 TC misafir
 19 Mart 2019 Salı 16:32
Çiftçinin maliyet artışı enflasyonu artırır çiftçiyi zarara sokar, çiftçi üretmekten vazgeçer. Üretmekten vazgeçen çiftçi sayısı arttıkça üretim azalır ithalat artar, ithalat arttıkça cari açık artar ürün fiyatları kısa bir süre baskılanır. Bu aynı şekilde devam ettikçe daha fazla çiftçi üretimden çekilir boş araziler ya global büyük şirketlerin eline geçer ya da atıl kalır ve ithalat daha da artar. Artan ithalat cari açığı daha da arttırır döviz yükselir enflasyon artar. Bunun sonu tarımda sömürü ve dışa bağımlılıktır, enflasyondur, pahalı besindir, fakirleşen ülkedir, yetersiz beslenen toplumdur, yetersiz beslenme sonucunda sağlık sorunlarının arttığı bir toplumdur. Sağlık sorunları artan toplumun sağlık harcamalarının artması ve sosyal güvenlik kurumunun harcamalarının artması devletin zarar etmesidir. Bazı hastalıklar için yetersiz bütçeden dolayı ilaçların alınamaması ameliyatların yapılamamasıdır. 17 yıllık özet bu. Çok uğraştık anlatamadık, anlamak istemediler. Olsun varsın yollarımız köprülerimiz var mıcır yer katran içeriz.
 sansürcü
 19 Mart 2019 Salı 16:14
İhracat rakamı ne kadar? Ülkede üretilen sigaralarda kullanılması gereken yerli tütün oranı neden ve nasıl düşürüldü? Ekim alanları neden hala daraltılıyor?
 tarimin hali
 19 Mart 2019 Salı 16:02
tarimsal uretim bu sene daha da pahali olacak 1 kg sera naylonu 15 tl ye satiliyor gubre mazot elektrik tarimsal aletler iscilik ucretleri el yakiyor ,ciftcinin bunlarla baş etmesi mumkun degil bu sene onumuzde senelerde cok daha fazla ithalat olacaktir cunku ulkemizde ucu uretim tumuyle bitti. cok yazik. dunyanin bereketli topraklari uzerindeyiz yakinda eller muhtac kalacagiz
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz