MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Uzmanlardan korkutan açıklama! Ege'nin simgesi yok oluyor!
Ekonomi
11 Aralık 2017 Pazartesi 13:02

Uzmanlardan korkutan açıklama! Ege'nin simgesi yok oluyor!

Geçen yıla kadar tezgâhlarda 3 ila 5 TL’ye satılan sardalya ve hamsinin fiyatı tezgâhlarda 15-20 TL’ye çıktı. Geçtiğimiz yıl bu dönemlerde ortalama 25 bin ton avlanan sardalya bugün 10 bin tona kadar düşerken uzmanlardan kritik uyarı geldi.

EGEDESONSÖZ- (Özel Haber) Geçmiş yıllarda bol olan ve tezgâhlarda 3-5 TL’ye kadar satın alınan sardalya ve hamsi balığı 20 TL’yi buldu.

Ege Denizi’nde yaşayan ve bu bölge ile özdeşleşen sardalya balığı ile ilgtili uzmanlardan kritik açıklama geldi. Sürü yoğunluğu giderek azalan sardalya için önlem alınmazsa 5-10 yıla kadar soylarının tükeneceği uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü’nden uzmanlar “Ege denizi ile özdeşleşen sardalye daha düne kadar 20-25 bin ton civarında avlanırken bugün aynı denizde 10-12 bine kadar geriledi. Daha da geriler… Yanlış avlama önlenmezse 5-10 yıla kadar sardalya olmayacak. Acilen yanlış avlamanın önüne geçilmeli. Ege Denizi’nde öncelikle kör ağlar kullanılıyor. Satılmamalı, karada bu ağlar denetlenmeli. Ağzı açık, göz aralığı geniş ağlar kullanılmalı. Kaçak avlama yapılıyor, yapılmamalı, Av filosuna bir standart getirilmelidir. Av mevsiminde bile avlama yoğunluğu azaltılmalı” şeklinde bilgi verdi.

TÜRLERİ TEHLİKE ALTINDA
Başta sardalya olmak üzere Ege Denizi’ne ait palamut, lüfer, istavrit gibi türlerin giderek azaldığına dikkat çeken uzmanlar “Bugün Ege’de istavrit bitmek üzere, eskisi gibi yok, sardalya da bu tür gibi yok olacak önlem alınmazsa. Örneğin 1989 yılında ringa balığının stokları tükendi. Bir daha bulunamadı. Nedeni yanlış avlama. 1992 yılında Kuzey Denizi’nde Kanada’da morina balığı yok oldu. Beş yıl avlama yasağı getirildi ama yine de çözüm olmadı. Bugün morina balığı artık denizde yok. Bizde 10 yıl öncesine kadar sezonda her yıl yaklaşık 30 bin ton lüfer avlanırdı bugün 5 bin tonu geçmiyor. Ege Denizi’nde de önlem alınmazsa sardalya balığı da yok olacak” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Mehmet çömez
 11 Aralık 2017 Pazartesi 17:11
İlk yakalanan balıklarda havyar vardı atmasını beklemek lazım.nerede bu devlet.neye göre av yasağı.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz