MENÜ
İzmir 15°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de 'İkinci Çiftlik Bank' iddiası: Pazar cezası kesildi!
Güncel
21 Kasım 2019 Perşembe 09:45

İzmir'de 'İkinci Çiftlik Bank' iddiası: Pazar cezası kesildi!

İzmir Valiliği'nce Menderes ilçesindeki verimli tarım arazileri üzerine kurulan hobi bahçeleriyle ilgili para cezası uygulandı. Karara göre, tarım alanlarını eski haline getirecek. Karar 3 ay içinde uygulanmazsa yetkili kurumlarca yapılar, yıkılacak. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Ziraat Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu'nun üyesi Tevfik Türk, "Buralardan toprak satın alanlar ciddi mağduriyet yaşayacak. Kooperatif lağvedildiği veya araziyi sattığı takdirde sorun çıkacak. İkinci 'Çiftlik Bank' mağduriyetinin yaşanması kaçınılmaz olacak" dedi.

Seracılıkta Türkiye'nin önemli üretim havzalarından olan İzmir'in Menderes ilçesindeki verimli tarım arazileriyle ilgili 'hobi bahçesi' tehlikesi gündeme geldi. Çeşitli kooperatiflere üye olanlara, 200- 500 metrekarelik parsellere bölünen tarım alanlarından noter aracılığıyla hisse satışı yapılıyor. Bu alanların üzerine ise 'hobi bahçesi' adı altında yapılar inşa ediliyor. Yapılarla ilgili çiftçilerin tepkisinin ardından para cezaları uygulanmaya başlandı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Ziraat Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu'nun üyesi Tevfik Türk, hobi bahçelerinin son yıllarda özellikle tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yürütüldüğü yerlerde yapılmaya başlandığını; ancak alanların 5403 sayılı 'Toprak Koruma Kanunu'na göre, tarımsal faaliyet dışında kullanılmaması gereken alanlar olduğunu söyledi. Bu alanların küçük parsellere bölünerek satılmasının, gelecekte ciddi tehlikelere neden olacağını savunan Türk, "'Toprak Koruma Kanunu'na göre, buralarda 55 dekardan daha küçük alanlar yapamazsınız; fakat burada 500 metrekare, 1000 metrekare, 2 bin metrekare gibi küçük araziler oluşturuluyor. Yapılan çalışmanın yasal dayanağı yok. Bu alanları satın alanlar, hiçbir şekilde bu parsellere sahip olamıyorlar; sadece kooperatif hisselerine sahip oluyorlar" diye konuştu. 

'HOBİ BAHÇELERİ YIKILACAK'
İzmir Valiliği tarafından belediye ve kaymakamlığa yazı gönderildiğini belirten Tevfik Türk, "Kanun gereği tarım arazileri üzerine kurulan hobi bahçelerine metrekare başına 6 lira 70 kuruş para cezası kesildi. Yani 100 dönümlük hobi bahçesi bu karara göre 670 bin lira ödeyecek. Mülk sahipleri buraları eski haline getirecek. Eğer 3 ay içinde bu bölgeler eskiden olduğu gibi tarımsal faaliyetin yapıldığı şekle dönüştürülmezse yetkili kurumlar yapıları yıkacak. Yapılan tüm masraflar da mülk sahiplerine rücu edilecek" dedi.

Menderes'in seracılık açısından önemli havza olduğunu, hem yurt içine hem de yurt dışına domates ile salatalık başta olmak üzere birçok tarımsal ürün ihraç edildiğini kaydeden Türk, "Ciddi anlamda tarımsal potansiyel olan bir bölge. Bu hobi bahçeleri ile tarımsal potansiyel düşürülmekte ve hem imar kanununa hem zeytincilik kanununa hem toprak koruma kanununa hem de kooperatifçilik kanununa tamamen aykırı bir şekilde buralar parsellenmekte, ikinci konut veya yazlık imarına açılmakta. Buradaki faaliyetler bütün kanunlara aykırı. Kanunlara aykırı olduğu için sıkıntılar yaşanacak" diye konuştu.



'TOPRAK ALANLAR MAĞDUR OLACAK'
Tarım arazilerinin parsellenerek, satılması işlemlerinin sürmesi halinde ikinci 'Çiftlik Bank' olayının yaşanabileceğine değinen Türk, "Buralardan toprak satın alanlar ciddi mağduriyet yaşayacak. Kooperatif lağvedildiği veya araziyi sattığı takdirde sorun çıkacak. İkinci 'Çiftlik Bank' mağduriyetinin yaşanması kaçınılmaz olacak. Çünkü kimse tarlanın gerçek tapusuna sahip değil sadece kooperatif hissesine sahip. Tarlanın tapularına sahip olmaları kanunen mümkün değil çünkü 'Toprak Koruma Kanunu'nda yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü Menderes için 55 dekar. 55 dekardan küçük arazilerde hisse sahibi olamazlar, tapu sahibi olamazlar. Mümkün değil" dedi. 

Hobi bahçelerinin, kent sakinlerinin nefes alacakları mekan olduğunu; ancak son yıllarda bu durumun farklı yönlere evrildiğini kaydeden Tevfik Türk, bu tür çalışmaların planlı alanlarda, kontrollü şekilde, valilik ve belediyelerin denetimleri altında, ziraat mühendisinin denetimi ve kontrolünde gerçekleştirilmesinin daha sağlıklı olacağını aktardı. Plansız şekilde, tarım arazileri üzerine kurulan hobi bahçelerinin çevreye zarar verdiğini söyleyen Türk, "Çevrede tarımsal faaliyet yürütülen araziler, bu bahçelerden olumsuz şekilde etkilenecek. Çünkü burada kontrolsüz şekilde kullanılan ilaçlar, arazileri, yeraltı sularını tehdit edecek. Sadece toprak varlığımızı yok etmekle kalmıyor, bununla birlikte mevcuttaki tarımsal faaliyeti de ciddi anlamda etkiliyor" diye konuştu. (DHA)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Mehmet Ali güneş
 23 Kasım 2019 Cumartesi 00:03
Tarım arazileri talan edilmiyor sayın Tevfik bey siz hiç bu yaşam alanlarını gezdinizmi buraları gördünüzmü çiftlik bank diye çirkef atıyorsunuz buralarda insanlar doğa ile başbaşa rahatça nefes alıp veriyorlar kendi ihtiyaçlarını gidermek için ekip biçiyorlar çocuklar neşe içinde oynayıp sağlıklı yaşıyorlar çorak araziler ağaçlandırılıyor ne istiyorsunuz yaklaşı sadece Menderes’te bu yaşam bahçelinden yararlanan 18000 kişilik çok büyük bu ailelerden ormanlarımızı talan edenlerin peşine düşemek varken bu yaşam alanları ile uğraşmayın ve gezmeden görmeden kulaktan dolma haberler ile yorum yapmayın lütfen
 Levent AYDIN
 22 Kasım 2019 Cuma 19:17
Tarım arazileri nerde talan ediliyor anlayamadım. Daha bu bahçeleri alan kişiler bahçelerinin içine ağaç dikiyorlar kendi sebze ve meyvelerini yetiştirip kendi aile bütçesine katkı sağlıyor. Menderes ovasındaki çiftçilerin %70 i ziraat bankasından 1 yıl vadeli %4 ile tarım kredisi çekip bir başka bankaya %15 ''den faizle para yatırıp aradaki farkı cebine indiriyorlar. Bankalar orada araştırın göreceksiniz. Devlet bu kredileri neden veriyor çiftçiye tarımı geliştirsin ekipmanını yenilesin diye.ege bölgesindeki bütün bu bahçeleri toplasan hobi bahçeleri 200 dönüm yeri bulmaz. Menderesin çevresine belediye yıllardır imara açtı taş yığınlarını diktirdi şimdi tarım arazileri talan oluyor diyorlar.kusura bakmasınlar müteahitler bu bahçeler çıkmadan önce en kötü yazlığı 600.000 tl ye satıyorlardı şimdi satamayınca karalama yaptırıyorlar. Yok Çiftlik bankmış insanlar zarar edecekmiş. Sayın Tevfik Türk siz hiç 1163 sayılı Kooperatifler kanununu okudunuz mu. Devletin izninde kurulur kooperatif. Üyelerin izni olmadıkça ne kooperatif yer satabilir nede 1 şişe su alabilir. İnsanları dolandırıcı yerine koymayın. Bu tür ithamlar öncelikle o kıymetli soy isminize ,makamınıza ve şahsınıza hiç yakışmadı.
 Nihat
 22 Kasım 2019 Cuma 00:02
Menderes e yatırım yapan konuşmuyor, riske giren konuşmuyor, menderes halkı pul edilen topraklarını savunacak bilince sahip değil konuşmuyor, ama cevreciyim diyen güruh benim param topragim üzerinden çevrecilik yapıyor. Alın topraklarımızı da cevreciliginizin ciddiyetini görelim, hadi sizde elinizi taşın altına koyun. Uzaktan davulun sesi host geliyor tabi...
 HÜSEYİN UZUN
 21 Kasım 2019 Perşembe 13:53
allah aşkına soruyorum,buralar talan edilirken devletimizin idarecileri nerdeydi? Milli servetimize yazık değilmi! Bunun hesabı idarecilere sorulmalıdır.
 Paşa
 21 Kasım 2019 Perşembe 13:48
Günün en güzel haberi.Kanser hücresi gibi yayılmışlardı. Acilen hepsinin yıkılması gerekiyor.
 ali yörük
 21 Kasım 2019 Perşembe 12:42
bunları aldıran sattıran ve o binaların yapımına göz yuman her türlü mülki amir hiç bir ceza almayacak ve hatta maaşını ve makamını korumaya devammı edecek? yol yordam bilmeyen çabuk kandırılan bir kesim insanın hakkını hukukunu sahtekardan dolandırıcıdan kim koruyacak?
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz