MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Narlıdere metrosunda 'derin' revizyon
Yerel Yönetimler
13 Mart 2016 Pazar 09:45

Narlıdere metrosunda 'derin' revizyon

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam arasında yapacağı metro hattında sürpriz bir revizyon yaptı. Aç- kapa yöntemine göre projelendirilen, Ulaştırma Bakanlığı'na buna göre başvuru yapılan metro hattının "Derin tünel" yöntemiyle yapılmasına karar verildi.

İzmir Metrosu'nun Narlıdere ilçesine uzatacak 10,5 kilometre uzunluğunda olması planlanan, 2016 yılında inşaat ihalesinin yapılması beklenen hattında sürpriz bir değişiklik yapıldı. İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne ÇED raporuyla ilgili ön olur alan proje, Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'ne de gönderilen başvuruda yeralan, hattın yapımında kullanılacak aç-kapa yönteminden son süreçte vazgeçti. Büyükşehir Beledilyesi dokuz istasyonun yeralacağı hattı yeraltında derin tünelle yapacak.

http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2016_03/2016_03_12/56b59779c31a2a9f579bf244d5c58bcb.jpg

Derin tünel için projede değişiklik yapan Büyükşehir Belediyesi, Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'ne de revizyonu bildirerek onay bekleyecek. Genel Müdürlük aç-kapa yönteminin yeraldığı projeyle ilgili bazı eksiklerin tamamlanmasını istemişti. Büyükşehir Belediyesi, ek belgelerde hem eksiklikleri tamamlayacak hem de derin tünelle ilgili değişikliği Bakanlık'a bildirecek.

Büyükşehir Belediyesi'nin aç kapa yönteminde Mithatpaşa Caddesi'nin kazılacağı için gerek burada oturan ilçe sakinleri, gerek esnaf, alışveriş merkezleri ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin olumsuz etkilenecek olması nedeniyle değişikliğe gittiği öğrenildi. Mithatpaşa Caddesi'nin bölüm bölüm kapatılmasıyla yapılacak imalat sırasında trafik akışının yan yollar ve otoyola kaydırılmasının da trafikte önemli sorunlara yol açması bekleniyordu. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri yapım maliyeti aç- kapa yönteminden yüksek olmasına karşın derin tüneli tercih edilmesinde bu mağduriyetleri önlemek istemelerinin neden olduğunu belirtti. Balçova, Çağdaş, Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar, Narlıdere, Siteler, Kaymakamlık, Lojman ve İstihkam duraklarının yeralacağı 10,5 km uzunluğunda olacak hatla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu "Derin tünelle yapılacak. Bakanlık'tan onay aldıktan sonra ihale süreci başlayacak" açıklaması yaptı. Projedeki yöntem değişikliğiyle ilgili Büyükşehir Belediyesi'nin detaylı açıklama yapacağı bildirildi. Proje onaylandıktan sonra 2016 yılı içinde ihaleye çıkılması bekleniyor.(dha)

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 
 16 Mart 2016 Çarşamba 07:44
Umarım işin kontrolleri ıvır zıvırlardan oluşmaz.
 
 14 Mart 2016 Pazartesi 13:33
Buca bu yıl zor. Maliyeti karşılanırsa 2017 yaz gibi ancak inşaat başlar o da tüm izinler, ihale süreci biterse.
 muhalif
 14 Mart 2016 Pazartesi 12:05
buca ve Narlıdere metroları bu yıl içinde ihaleye çıkmalı.....
 cemal yıldız
 14 Mart 2016 Pazartesi 10:49
Narlıdere sahil kesiminde oturanlar metro hizmetinden nasıl faydalanacak. Ricamız; istasyon ve sahil son durak aranında RİNG seferi konulması düşünülürse, burada oturan sakinler için büyük bir kolaylık sağlanmış olacaktır. Lütfen bunu planlayın.
 
 13 Mart 2016 Pazar 22:38
Metro ihale edileceği zaman aman tecrübeli bir firmaya verilsin de 10 yıllık yeni bir süreç başlamasın. Doğru düzgün şartname lazım. TBM de olursa tadından yenmez.
 
 13 Mart 2016 Pazar 12:17
Belediyenin yerinde olsam 10,5 km' yi araçlarıyla beraber toptan ihale derim. Kısa hat yapınca büyük firmalar ihaleye girmiyor. Kredi ile bu iş yapılır. İstanbul'da 20 km'lik hatlar bir kerede ihale ediliyor, bizde niye olmasın ? Tramvaya bir dünya para gömeceklerine bu hat ilk önce bitirilmeliydi.
 
 13 Mart 2016 Pazar 12:09
Trafiğin pik saatlerde kitlendiği yere yer üstünden metro yapın önerisi getirmek çok doğru bir yaklaşım. 😄
 
 13 Mart 2016 Pazar 11:41
Ac kapa tünelin ucuz olduğunu kim söyledi ? Aç kapa yapınca yeraltında olan altyapıyı da etkiliyorsun. Bu da ek maliyet demek. Derin tünel yapıp TBM kullanılırsa sorun çıkmazsa tünel çabuk biter. TBM pahalı olur ancak iş çabuk biter tabi toprak müsait ise. Aslında 10,5 km bir kerede ihale edilebilse km başı maliyet daha ucuz olur. TBM kısa hatlarda kullanılmaz.
 Ruhi
 13 Mart 2016 Pazar 10:49
Kesinlikle doğru tercih.. Olumsuz görüş bildirenler burada oturup yolun kapatılması halinde olacakları anlamadan konuşuyorlar. Bir de derin tünel lafının ne anlama geldiğini bilmeden konuşmamak lazım. Göztepede uygulanan yöntem bu değildi. Bu halk arasında köstebek denilen tbm yöntemi.. Gündelik yaşamı en az etkileyen yöntem budur.. Avm'ler hastane ve bölge halkı için en doğru tercihtir. Hatanın neresinden dönülse kardır. Bence doğru olmuş..
 ERCÜMENT ŞAHİN
 13 Mart 2016 Pazar 10:22
derin tünrl büyük maliyet,bitişi gine yılın hikayesine düönüşücektir.aç kapaya bile gerek yok direk zemin üstünde çok ucuz maliyete kısa sürede yapılabilir.ulaşım bahanesiyle gine bazı mütahit fırmalar zengin edilicek olan fakir fukaraya olucak
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz