MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
'Sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamayı istemek yetmez'
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
28 Aralık 2020 Pazartesi

'Sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamayı istemek yetmez'

Cenevreli filozof ve yazar Jean-Jacques Rousseau’nun başlıktaki “Sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamayı istemek yetmez. Bunun için çaba harcamak gerekir” anlamlı sözünü defalarca yazılarımda kullandım. 20 yıl boyunca gazeteler, dergiler, TV’ler ve TRT Radyosu’ndan ormanların, sulak alanların, denizlerin, tatlı suyun, verimli toprakların korunmasını, aşırı tüketimden kaçınılmasını, küresel ısınmanın dikkate alınmasını yazdım ve anlatmaya çalıştım. Ancak, çok az kişi önemsedi ve uyguladı. Madenler uğruna on binlerce, yüz binlerce ağaçlar kesildi, sorumsuzca, umursamadan ve mangal keyfi uğruna ormanlar yakılarak yok edildi, erozyonlar, seller, can ve mal kayıplarına yol açtı, mevsimlerin değişmesi, küresel ısınma dünyayı yaşanılmaz hale getirdi, ormanların yok edilmesiyle insan yaşamının devamında en önemli etken olan yaban hayvanların nesli tükenerek biyolojik çeşitlilik bozuldu. En kaliteli sebze ve meyvelerin yetiştiği verimli topraklar, zenginlik hırsıyla beton yığınlarına teslim oldu. Yürüyüş mesafesine bile otomobillerle gidilerek egzoz gazı ile şehirler  hava kirliliğinden yaşanılmaz hale geldi. Yanlış tarım uygulamalarıyla son 50 yılda Türkiye’de 30 göl kurudu, 15 tanesi tehlike altında. İnsanların birbirine üstünlük sağlamak, hava atmak için rezidanslar, otomobiller, yatlar, helikopterler, lüks kıyafetler, ayakkabılar, eşyalar yani gereksiz ve aşırı tüketim doğanın dengesini altüst etti. Kızılderili şefi Seattle’nın “Balıklar öldüğünde, ırmaklar kuruduğunda, ağaçlar kesildiğinde beyaz adam PARA’nın yenilmeyecek bir şey olduğunu anlayacak” sözünü dikkate almayan insanlık bir gram ağırlığındaki cobid-19 virüsüyle büyük bir ders aldı. Yani her şeyin para, zenginlik olmadığını, insan yaşamının en önemli unsurunun SAĞLIK olduğunu milyarlarca insana öğretti. Kısacası yaşadığımız gezegene iyi bakmak zorundayız. 2021 yılının dünyamıza başta sağlık, sevgi, barış, bolluk-bereket ve adalet getirmesini diliyorum.

2020 YILI ÇEVRE KAHRAMANLARI
Rahim Demirbaş, Kadriye Büyükburç, Bekir İşlek, Gülhan Yetik Eryüksel, Mehmet Sönmez, Melek Serdaroğlu Arslan, Erman Aras, Muzaffer Pepeyi Kardüz, Burhan Doğru, Başak Yasemin Kumaş, Barbaros Güneş, Filiz Ovat, Mahmut Kaşkaloğlu, Ayşegül Aran, Osman Laçin, Aynur Zıngıl Başkaya, Mustafa Çakmak, Efe Aydın, Çevre-Yaşam Köşesi’nin 2020 yılı çevre kahramanları seçildi.

SUYUN KIYMETİNİ BİLMEK ZORUNDAYIZ
Koskoca bir sonbahar geçti doğru dürüst yağmurlar görmedik. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer barajların alarm verdiğini açıkladı. Pandemi nedeniyle zorunlu olarak kaldığımız evlerimizde YAŞAM kaynağımız olan suyu çok dikkatli kullanmalıyız. Uzman doktorlar Cobid19’a yakalanmamak için özellikle ellerimizi sık sık ve 22 saniye yıkamamız gerektiğine dikkat çekiyorlar. Suyun uzmanları ise ellerin sabunla ovuşturulması sırasında çeşmelerin kapalı  tutulmasını, açık tutulan çeşmeden 22 saniyede bir litre suyun aktığını belirtiyorlar. Barajlarımızın alarm verdiği şu günlerde yaşam kaynağımız olan suyun kıymetini bilmek zorundayız. Çünkü, 4 milyon 250 bin nüfuslu İzmir’de 22 saniyede bir litre suyu boşa akıtılırsak varın siz hesap edin kaç ton su yaptığını.    

SU OLMAZSA YAŞAM OLMAZ
Oksijenden sonra en önemli YAŞAM kaynağımız SU’dur. En çok ihtiyacımız olan SUYUN değerini bilemeyen maalesef MİLYONLARCA KİŞİ var aramızda.

Dünya ülkelerinde giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılması için Birleşmiş Milletler Dünya Su Konseyi, üç yılda bir toplanıp su krizini, sosyal ve ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliğini tehdit eden bir olgu olduğuna dikkat çekiyor. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, dünyanın içilebilir su kaynaklarının hızla tükenmeye başladığını ve 2025 YILINDA 3.5 MİLYAR İNSANIN SUSUZ KALACAĞI uyarısında bulunuyor. İlkay Kıyak’ın “Hayatın İçinden” programında bir saat tatlı suyun önemini ve nasıl korunmasını gerektiğini konuştuk.

Dostlarıma yeni yıl hediyelerim AĞAÇ çünkü;

Geçtiğimiz yaz mevsiminde binlerce hektar ormanlık alan sorumsuz ve dikkatsiz insanların yol açtığı yangınlarla yok oldu. “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür/ Ve bir orman gibi KARDEŞCESİNE” şiirini yazarı Nazım Hikmet Ran’ı Birleşmiş Milletler Eğitim ve Kültür kanadı olan UNESCO 2002 yılında yılın şairi seçmişti. Şairin dediği gibi ağaçlar ormanlar insan yaşamının olmazsa olmazıdır.

Ormanlar, kar ve yağmur biçimindeki yağışı yaprakları, dalları, gövdesi ve kökleri ile tutarak sellerin ve taşkınların oluşmasını önler. Ayrıca yer altı sularının oluşmasına yardım eder. Başta içme suyu olmak üzere tarım ve endüstrinin ihtiyacı olan suyu sağlar. Orman, erozyonu önler, rüzgarın hızını azaltır. Yaban hayatına ev sahipliği yapar, Türkiye’de 5 milyon insan ormanlardan gelir elde ederek yaşamını sürdürür. Ve daha pek çok faydası vardır.

2020 YILININ EN ANLAMLI SÖZLERİ

** “Bu ülkede gökdelen ve bina dikmeyi marifet sayan cahiller var” (İlber Oltaylı)

** “Yüreğini para ve zenginlik hırsı kaplayan insanlarda sevgi ve vicdan eksikliği vardır” (Mevlana)

** “En büyük ERDEM; insanın iyiliğe doğru çaba göstermesi ve vicdanının sesini dinlemesidir” (Konfüçyus)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz