MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
10 milyon aile uygularsa ne kadar yapar?
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
6 Mayıs 2020 Çarşamba

10 milyon aile uygularsa ne kadar yapar?

Bugünlerde evlerinde yaşamak zorunda olan 70 milyon kişi yani 10 milyon aile en çok SU, GIDA ve ELEKTRİK tüketiyor.

Bu üç hayati konuda yapılacak tasarruf ve özenin hem dünyaya hem ekonomiye hem de gelecek nesillere ne kadar faydalı olacağını biliyor musunuz?.

Evlerde kullandığınız elektriğin yüzde 70’i  yurtdışından 50 milyar liraya (50 katrilyon) satın alınıyor. Milyonlarca gencin işsiz olduğu bir ülkede neden bu kadar parayı havaya savuralım ki? 

Evlerinizde gündüz saatlerinde gün ışığından yararlanıp akşam saatlerinde tasarruflu ampullerle yüzde 80 elektrik tasarrufu, kullanılmayan cihazları (ışıklar, televizyon, bilgisayar) fişten çekerek YÜZDE 25 ELEKTRİK KAZANCI  sağlayabilirsiniz. Bu küçük gibi görünen ayrıntılar milyonlarca kişi tarafından uygulandığında ekonomiye büyük destek sağlar.

Ülkelerin çoğu elektrik üretimini yüzde 85’ni kömürlü santrallerde karşılıyor.

Dünyada kömürle elektrik üreten 1200 (Bin iki yüz) santralden 8 milyar ton KARBON GAZI ATMOSFERE KARIŞIYOR. Karbon gazı dünyaya zarar veren ve mevsimlerin değişmesine neden olan EN AĞIR KİRLETİCİDİR.

Bu nedenle ELEKTRİK, hem doğanın korunması hem de ekonomik açıdan çok kıymetlidir.

TATLI SUYU boşa harcamayın.183 ülkenin üye olduğu Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, dünyanın içilebilir su kaynaklarının hızla tükendiğine dikkat çekerek 2025 yılında 3.5 milyar insanın susuz kalacağını sık sık uyarıyor.

Şu günlerde yıkamak zorunda kaldığınız ellerinizi sabunlarken çeşmeyi açık tutmayın, suyu açık duşun altında dakikalarca kalmayın, tıraş olurken, dişlerinizi fırçalarken suyu boşa akıtmayın, bir şeyi yıkarken açık çeşme altında değil bir geniş kap içinde yıkamaya özen gösterin. Çünkü yaşamımızın vazgeçilmezi tatlı sudur.

36 MİLYON TON GIDA ÇÖPE GİDİYOR...

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, “Türkiye'de yılda israf edilen gıda miktarı 36 milyon ton, bedeli ise 214 milyar (214 katrilyon) liradır. Ayrıca her gün 4 milyon 900 bin, yılda toplam bir milyar yedi yüz bin tane ekmek çöpe atılıyor” diyor.

Virüsün tehlikesini hiçe sayarak BİN LİRA YARDIM almak için saatlerce kuyrukta bekleyen insanları görünce yukarıda verdiğim paralarla neler yapılacağını siz düşünün.

Keza, Türkiye’de 2019 yılında yüzde 45 olarak hesaplanan plastik, çam şişe, karton, kağıt, metal gibi ATIKLARIN geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırılmasının bedeli 7 milyar (7 katrilyon) liradır. Dünyanın en iyi çöp ayrıştıran ülkesi İsveç gibi yüzde 98’e ulaşıldığında 13 milyar lira olacağı belirtiliyor.

BAŞKA SÖZE GEREK VAR MI?
Evlerinde GIDA, SU ve ELEKTRİK tasarrufu yapan, yazıyı paylaşıp destek olanlar arasında yapacağım çekilişte kazanan kişiye, Türkiye’nin değerli bir yazarının çok ünlü  kitabını kargo ile göndereceğim.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz