MENÜ
İzmir 20°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
2024'e girerken...
Kemal ANADOL
YAZARLAR
18 Aralık 2023 Pazartesi

2024'e girerken...

Siyasal, ekonomik ve sosyolojik olarak iç karartıcı bir ortamda 2024’ü bekliyoruz. Yaşamı boyunca iyimserliği ve umudunu karartmamış Atatürk’ü özlemle anarken Kemalizm’in doğru değerlendirilmesini önemle vurguluyoruz.

Günümüzde, elde edilmiş medyanın denetlediği haber ve programlarda kurulu düzene uygun bir Atatürk profili çiziliyor. Oysa Atatürk ilkeleri girdiği her kabın şeklini alan bir sıvı değildir. 1789 ve 1917 devrimlerinden etkilenen ve mazlum dünya halklarına örnek olan Anadolu ihtilalidir; dünyanın üçüncü büyük devrimidir.

Ulusal bağımsızlığı sözünde değil özünde amaçlamayan ve uygula(ya)mayan bir anlayışın Kemalizm ile yan yana gelmesi düşünülemez. Antiemperyalizm ve ulusal bağımsızlık etle tırnak gibi biri biriyle kaynaşmış kavramlardır.

Lâiklik Kemalizm’in olmazsa olmaz koşuludur. Lâik olmayan bir toplumda demokrasinin filizlenmesi olası değildir. Bugün iflas eden neoliberal ideoloji ve uygulamalardan Atatürk ve arkadaşları 1930’larda vazgeçmiş, Sovyetlerle birlikte hazırlanan Birinci 5 Yıllık Planla ülkemize özgü ve üretime dönük bir “Karma Ekonomi” modeli yaratmışlardır. Bunları yeni bir ulus devlet oluşturarak hayata geçirmişlerdir.

Bu nedenlerle:

* 12 Mart ve 12 Eylül gardırop Atatürkçüleri hem Kemalizm’e hem de demokrasiye büyük zarar vererek tarihteki yerlerini almışlardır.

* Devrim yasalarına karşın tarikat ve cemaat yapılanmalarına, anti lâik uygulamalara susarak onay verenlerin 10 Kasım söylemleri sadece timsah gözyaşlarıdır.

* Yurtta Barış Dünyada Barış ilkesini küçümseyen ve Orta Doğu’da macera arayan yeni Osmanlıcıların Atatürk’ü anmaları ucuz bir takiyeden ibarettir. “Atatürk’e en ufak muhabbeti olan cenazeme gelmesin” vasiyetinde bulunan ve “Keşke Yunan galip gelseydi” diyebilen meczubun arkasında saf tutanların Gazi’den söz açmaları, ihanetlerini maskelemekten başka bir anlam taşımaz!

Bunlara karşın iktidara gelen karşıdevrim hareketi Kemalistlere büyük ve çok değerli bir katkı sağlamıştır. Artık Atatürk devlet korumasından çıkmış, Cumhuriyetin bilinçli ve kararlı yurttaşlarının arasındaki yerini almıştır. Siyaset dünyasında çok telaffuz edilen ama bir türlü gerçekleştirilemeyen “Sine-i millete dönme” eylemini ölümünden yıllar sonra Atatürk yaşama geçirmiştir. O artık milletin göğsünde, yüreğinde ve aklındadır. Her ulusal bayramda, 10 Kasım’da Anıtkabri dolduran çocuk, genç, yaşlı, kadın ve erkeklerin özetle halkın arasında, içindedir.

Bugün Türkiye güç koşullar içindedir. Kurtuluşumuz dün olduğu gibi bugün de Kemalizm’dedir. Üzerinde rötuş yapılmayan ödünsüz bir Kemalizm.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Güven Aydoğmuş
 7 Şubat 2024 Çarşamba 14:48
Üzerinde rötuş yapılmayan ödünsüz bir Kemalizm
 Şakir Kaleli
 24 Aralık 2023 Pazar 12:21
Sn. Anadol, kısa, öz ve halimizi bu kadar güzel anlatan başka bir yazı olamaz. Kaleminize ve yüreğinize sağlık . Saygılar.
 Ramazan karademir
 19 Aralık 2023 Salı 15:49
Canım başkanım kalemine yüreğine sağlık,Gururumuzsun sağlık sıhhat diliyorum.
 Mustafa Nevzat ŞARA
 19 Aralık 2023 Salı 07:46
Öncelikle aliağa''da sevilen takdir toplamış kişiliği belli çok sevilen bir arkadaşımızdır Aliağa için elinden geleni yapacağını canı gönülden inanıyorum halkın isteklerini harfiyen elinden geldiği kadar yapacak ve esnafla birebir yanlarında olacağını dertlerini dinleyeceğini ve onlar için elinden geleni yapacağına eminim çok değerli dürüst şahsiyet karakter sahibi mükemmel bir insan aliağımıza sahip çıkacak çok dürüst biri bir insa
 MUSTAFA NEVZAT ŞARA
 18 Aralık 2023 Pazartesi 23:21
Öncelikle Kemal abime cenabı haktan acil şifalar diliyorum kendisi çok sevdiğim büyüğümdür Cumhuriyet Halk partisi''nin gurur duyduğu ve çok sevdiği biridir Cumhuriyet Halk partisi''nde her zaman bir yeri olması gereken kişiliğe sahiptir değerli görüşlerini tüm kalbimle destekliyorum en derin saygılarımı diliyorum her zaman Kemal abimin yanında yer alacağımı belirtmek istiyorum. Yeni yılda sağlıklı mutlu huzurlu bir yıl geçirmesini diliyorum. Chp ''li ve ülkemde bulunan herkesin yeni yılını en içten dileklerimle kutluyorum.
 Nurettin Ergül
 18 Aralık 2023 Pazartesi 19:24
Teşekkürler sn anadol.rahmetli m.ali.pestilciyi rahmetle anıyorum.nurlar içindedir.suphem yok.
 Halil Önder.
 18 Aralık 2023 Pazartesi 18:54
Teşekkürler sayın Anadol. Çokdikkatle okudum Siz zaten Muhteşem bir bilgi birikiminiz vardır. Saygilar
 Vedat
 18 Aralık 2023 Pazartesi 18:40
Kalemine ve yüreğine sağlık vekilim.
 Neccar Türkcan.
 18 Aralık 2023 Pazartesi 17:53
Tebrikler her zaman olduğu gibi yobazlara ders vermişin
 Tarık LÜLEÇ (Emekli Başbakanlık Başmüfettişi)
 18 Aralık 2023 Pazartesi 17:43
Değerli aile büyüğüm, Kemal ağabeyim, Ülkemizin bu günkü durumunu ve Bu durumun Atatürk ilke ve devrimleriyle ne ölçüde örtüştüğüne dikkat çeken yazınızı keyifle okudum. Huzur içinde olmasını dilediğim, babanız ve benim de değerli Zihni amcamın yaşasaydı sizinle ne kadar gurur duyup sevineceğini düşündüm. İyi''ki varsınız ve ailemizin gururusunuz. Bu vesile ile saygı ve sevgilerimi sunarım.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz