MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Adalet derken!
Fatih YAPAR
YAZARLAR
9 Temmuz 2017 Pazar

Adalet derken!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında tutuklama kararı verilmesinin ardından başlattığı “Adalet Yürüyüşü” 24. gününde tamamlandı. Kolay değil, bayram dahil yağmur, çamur demeden sıcak havada Ramazan’dan itibaren başladı bu yürüyüş. Hem de hiç aralıksız, durmadan.  Kılıçdaroğlu’nun Türk siyaset tarihine geçen bu hamlesi aynı zamanda Hindistan bağımsızlık hareketinin siyasi lideri Mahatma Gandi'nin 'Tuz Yürüyüşü'ndeki yaklaşık 390 kilometrelik mesafeyi de aştı. Kılıçdaroğlu bu rekoru 432 kilometreyle kırdı.  Arkasına on binleri alarak…

Bu yürüyüşle ilgili hem iktidar hem de muhalefet kanadından çok sayıda yorum geldi. Kimisi eleştirdi, kimisi destek verdi. Seçimlerde Kılıçdaroğlu’na destek olan bazı isimler olumsuz görüş beyan etti fakat iktidara oy verenler de bu yürüyüşün sonucunu bekledi. Buradaki mesajlara kulak kabarttı, dikkate alınmasını istedi. Yürüyüş bir ülkenin, toplumun en önemli değeri olan “Adalet” ismini taşıyordu. Çünkü adalet gün gelecek herkese lazım olacaktı.

Sabahın erken saatlerinde başlayan, molalarla yorgunlukların giderildiği sonra da tamamlanan zorlu, tempolu bu maratonda en dikkat çeken isim elbette ki CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bizzat kendisi . Çünkü Kılıçdaroğlu’nun performansı yaşına rağmen inanılmaz dikkat çekiyor. Durmadan yürüyor, programlı dinleniyor.  Yürüyüş öncesi kamuoyuna açıklamalar yapan Kılıçdaroğlu gün boyunca başka bir değerlendirme yapmıyor. Kendisiyle yürüyenlerle sohbet ediyor fakat temposunu aksatmıyor. Olağanüstü güvenlik önlemleri ve koruma tedbirlerinin alındığı yürüyüşte yol boyunca binlerce kişi kendisine alkışlarla destek veriyor.

Yürüyüşün son günü olan 24. gün ben de bizzat oradaydım. Bir gazeteci olarak siyaset arenasına damga vuran bu önemli ana tanıklık ettim. Uzaktan takip ettiğim yürüyüşte sabahın erken saatlerinden itibaren yer aldım. Yoğun tempoda Kılıçdaroğlu ile kısa süreli sohbet etme imkanımız da oldu. Hem yürüdük hem dem de görüşlerini aldım. Kılıçdaroğlu, özellikle katılımcıların sayısından, kendisine destek verenlerden oldukça memnun görünüyordu. Sorunsuz, olaysız geçen 24 günün verdiği rahatlık ve mesajlarının gerekli yerlere gidiyor olması kendisini rahatlatmıştı. Türkiye’nin her yerinden gelen desteğin dalga dalga büyümesinden memnundu. Birlikte yürüdüğümüz anda ağzından, “siz gazetecilerin daha özgür bir ülkede, bağımsız gazetecilik yapması için de yürüyoruz” cümleleri döküldü. Yani tek şey söylüyordu; “adalet olmazsa ülkenin temeli çöker”…

Son günde yürünen yaklaşık 24 kilometrelik bir mesafede sadece bir yerde protesto vardı. O da sayı olarak 10 kişiden ibaretti. İnsanlar balkonlara çıkmış, işyerlerinin penceresinden el sallıyor, arabalarından video çekiyordu. Herkes bu önemli anı ölümsüzleştirirken yürüyüşteki mesajlara ortak oldu. Bu yürüyüşe tabii ki çok önemli isimler destek verdi. Ülkede bilinen, isim yapmış, topluma mal olmuş kişilerin yanında Kılıçdaroğlu’nun A Takımı, milletvekilleri, belediye başkanları da sık sık mesajlarını kamuoyuyla paylaştı.

Peki Ankara’da başlayan İstanbul’da son bulan bu yürüyüşe partinin en çok oy aldığı kıyılardan yani Ege’den gelen destek neydi? Hemen ifade etmek gerekirse Ege Bölgesi, başta İzmir olmak üzere yürüyüşte yer alan önemli kesimleri gündeme taşıdı. Birçok isim yürüyüş boyunca sürekli olmasa da genel başkanlarını yalnız bırakmadı.

CHP’nin kalesi olarak tanımlanan İzmir’de başlatılan İl Başkanı Asuman Ali Güven önderliğindeki  “lokal” yürüyüşün gereksiz olduğu ana yürüyüşe katılanlar arasında konuşulan bir konu oldu. Hiçbir bölgenin başlatmadığı ayrı hareketin İzmir’den gelmesi zaten sonrasında sonlandırılsa da hafızalarda kalmaya yetti. Yürüyüşe İzmir’den daha önce katılan ve son dört gündür yürüyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun performansı en az Kılıçdaroğlu kadar dikkat çekti. Bugün yaşı itibariyle 70’ine merdiven dayanan başkanın temposu birçok kişiyi geride bıraktı. Birlikte yürüdüğü isimlerin zor anlarını gören Kocaoğlu yürüyüş boyunca onlara espriler yaptı, sohbet etti. Kocaoğlu’nun yürüyüş temposu ve performansı başka illerden gelenlerin de dikkatini çekti. Başkan yol boyunca kendisini tanıyanlarla fotoğraf çektirdi, İzmir’i anlatmayı da ihmal etmedi.

İzmirliler arasında yürüyüş boyunca birçok espri ve sohbet konusu da gelişmiş. Mesela bunlardan bir tanesi partinin Roman Milletvekili Özcan Purçu… Günlerdir sıcakta, güneşin altında yürüyen vekiller bronzlaşma görüntülerini eşe, dosta, akrabaya “Özcan’ın rengine ulaştık” notuyla paylaşıyor. Bu arada kilo kaybı ve zayıflayanlar da yok değil. Partinin Genel Sekreteri İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır tam altı kilo vermiş. Ayrıca yürüyüş boyunca sadece bayramlaşma ziyareti ve parti meclisi program yazılımı dışında iki gün yürüyüşe katılamamış. Onun dışında sürekli yürüyor.

İzmirliler içinde yürüyüşü aksatmayan vekiller arasında liste başında Tacettin Bayır, Ali Yiğit, Atilla Sertel, Musa Çam ve Mustafa Balbay geliyor.  Onların da yürüyüş boyunca fiziki görüntülerinde ciddi değişim var. Yine İzmir milletvekillerinden Zeynep Altıok, Murat Bakan,  Tuncay Özkan, Aytun Çıray ve Selin Sayek Böke de zaman zaman çeşitli nedenlerden dolayı fire verseler de yürüyüşe katılanlar arasında yer alıyor. İzmir’de pek görülmeyen ve parti programlarında yer almayan Zekeriya Temizel’i burada gören de yok!

Bu aralar düğün telaşında olan Parti Meclis Üyesi Mustafa Moroğlu’nun boşluğunu temposu ve yürüyüşteki performansı ile İzmirli bir başka PM Üyesi Sevda Erdan Kılıç dolduruyor. Kılıç da yürüyüşün başladığı günden itibaren mesajları ve performansı ile dikkat çeken isimlerden. İzmir’in Yüksek Disiplin Kurulu’ndaki temsilcileri arasında yer alan Mahir Polat da sürekli olarak yürüyüşte bulunamayan diğer YDK üyesi Şehrazat Mercan’ın boşluğunu dolduruyor.

Günlerdir devam eden yürüyüşte İzmir’den dikkat çeken belediye başkanları da yok değil. Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ilçe belediye başkanları arasında performansı ile dikkatlerden kaçmayan isimlerden. Yine Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin bu yürüyüşteki temposu ile yürüyüşe katılanlar arasında konuşuluyor.  Tabi ki yürüyüşte “genel başkanla fotoğrafım olsun” yeter mantığında hareket eden belediye başkanları ve siyasetçiler yok da değil. Onlar yürümeyi pek tercih etmiyor.  Bu arada herkesin birbirini çok yakından takip etmesi dikkatlerden kaçmıyor!

Kılıçdaroğlu’nun 24 gün süren yürüyüşüne İzmir’den tabiri caizse damga vuran iki isim var. O isimlerden bir tanesi Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak… Ayakları patlayan, zayıflayan ve oldukça yorgun düşen Başak pes etmeyenlerden. Diğeri ise Buca Belediyesi eski Meclis Üyesi Hasan Sağlam… İki isim de İzmir’den yürüyüşe katılan ve süreç  boyunca hiç kaçmayan kişiler arasında bulunuyor.

Siyasetin durgun, bitkin olduğu bir dönemde yaz sıcaklarına rağmen Kılıçdaroğlu’nun yaptığı bu hamlenin ülkeye ciddi hareket getirdiği, konuşulduğu bir gerçek. Bir gerçek olan şey daha var. O da adaletin toplumlar için vazgeçilmez olduğu…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Erdoğan Can
 9 Temmuz 2017 Pazar 22:16
Sn. Yapar 24 günü bizzat yaşayarak gayet güzel özetlemişsiniz, yapılan işe saygı böyle olmalıdır. Teşekkür ederiz.
 İzmirli
 9 Temmuz 2017 Pazar 13:19
Kim ne yapmış öğrenmiş olduk. Teşekkürler.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz