MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Anadolu neden kutsal?
Cumhur BULUT
YAZARLAR
31 Ağustos 2018 Cuma

Anadolu neden kutsal?

Oğuz Han’dan Atatürk’e ve Onun Muhteşem Ordu Milleti’ne…

Her şeyden önce bizim olduğu için kutsal ve değerli… Babalarımızdan müdevver çocuklarımıza bırakacağımız bir toprak parçası Anadolu…  Bizimdir, üzerinde yaşıyoruz. Para kazanıyoruz. Kendi kendimizi yönetiyoruz. Karnımız doyuyor. Fakat bu bakış açısı benim için determinist, seküler ve maddi bir tarif… Yani yetersiz.

Anadolu da bu değil zaten… Türkiye bu değil… Türk’ün olan bir şey böyle sathi genellemelerle anlamlandırılmaz. Türk’ün olan, derinliği, manası ve yüceliği olandır. Türk’te manasız bir şey bulmazsınız… Anadolu da işte bu yüzden bir mana hazinesidir.

Dikkat edin Türk hiçbir şeye kolay sahip olmaz, en ağır bedelleri ödeyerek malik olur ona! Kendisinin olanı da anlamlandır Türk, kendi manevi dünyasının ahengiyle bezer onu…  Görklü Tanrı tarafından Türk’e bahşedilen her şey böyledir. Bizatihi kendisi de…

Şimdi gelelim Anatolia’ ya… Özür dilerim ANADOLU’ ya!… Evet Anadolu “Anatolia” dan gelmektedir, Eski Yunancada, “doğuş, çıkış, diriliş, kalkış” anlamlarını taşıyor. Bize de çok yakışmış hani. Hem kendimiz açısından hem de dünya açısından Türk’ün batıya karşı doğuşu, yükselişi, dirilişi… Ya da Türk’ün eliyle “Doğunun, mazlumun ve masumun” ayağa kalkışı… Dünyayı aydınlatması!

Anadolu, Anatolia’dan ses benzerliği ile verilmiş. Yakışmış da… Tarihte “Anadolu” lafsına yazılı olarak ilk defa Fatih Devri tarihçilerinden “Enveri’nin Düsturnamesi” nde rastlıyoruz. Tabii ki sözlü olarak daha önce de kullanılageldiği düşünülmelidir.

Evet, Kutsaldır Anadolu… Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.v.); “Dünyada üç nehir vardır, kaynağı cennettedir. Nil, Dicle ve Fırat” diye buyurmuşlardır… Dicle ve Fırat Anadolu’dadır!

Yine Âlemler Sultanı Efendimiz, “İstanbul mutlaka fetholunacaktır. Onu fetheden kumandan ne güzel, ne güzel kumandan onun askerleri ne güzel askerlerdir…” müjde-i şahanelerini bizlere vermişlerdir. Bununla birlikte Sahabenin gözbebeği Hz. Eyyup El’Ensari de yine Türk Vatanının yani Anadolu müjdecisi ve mührüdür.

Biter mi elbette bitmez; Hz. Nuh (as), Hz. Zülkifl (as), Hz. Harun (as), Hz. Elyasa (as), Hz. Yuşa (as), Hz Hallak (as), Hz. Harut (as), Hz. Hurmuz (as), Hz. Ömer Nebi (as), Hz. İbrahim (as)  gibi birçok peygamberin kabri burada. Yani peygamberlerin ve Salihlerin (Hz. Meryem ve Ashabı Keyf gibi)  bazıları ya bu topraklarda yaşamış ya burada ahirete irtihal etmiş veyahut buradan gelip geçmiştir.

ALLAH GÜZELİ SEVER

Peygamber Efendimizin Hadisidir; “Allah güzeldir, güzeli sever”… Anadolu da öyle, her şeyiyle güzel toprak, Allah’ın sevdiği toprak… Sevmeseydi hiç bu topraklara cennetten nehirler verir miydi? İstanbul’u bu coğrafyaya kondurur muydu? Şu kadar peygamberini, sayısız Salih ve Veli kulunu bu topraklarda iskân eder miydi? Ya, “Benim Ordumdur” dediği Türkleri bu topraklarla buluşturup onlara “ebedi vatan” olarak verir miydi?

Evet, Türk’ün Anadolu’yla buluşması iki sevgilinin kavuşması gibidir… Binlerce yıl Türk’ten ayrı yaşayan Anadolu büyük acılar yaşar. Keza Anadolu’dan firak Türk de öyle… Neyse ki iki âşık buluşur sonunda. Vuslat, mukaddesatla coşkuya çevrilir. Türk yeni bir medeniyet hediye eder insanlığa, Anatolia ise huzur bulur koynunda ezeli ve ebedi aşkının…

Anadolu, Türk’ün Mukaddes Vatanı; Türkistan’ın yüreği, Balkanların duası ve İnsanlığın umudu… Allah’ın lütfu, Peygamber’in müjdesi, nebilerin mekânı, evliyanın otağı, şehidin makamı ve mazlumların sığınağı…

Ve Bizim Anadolu… Türk’ten başka kimseye yar olmayan Anatolia bin yıldır bizim helalimiz… “Malik-Ül Mülk olan Allah” ın bize lütfu, bizim de kanımızla ödeyerek hak ettiğimiz mukaddes vatanımız…

Şükürler olsun Onu bize verene, Salat Selam olsun müjdeleyene ve dua olsun, onu bize alanlara, koruyanlara, kıymetini bilenlere; canını vererek ve kanını dökerek bedel ödeyenlere… Oğuz Han’dan, Alparslan’dan Atatürk’e…

Makamları yüksek, mekanları Cennet Anadolu olsun!...

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz