MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Anayasasında yüzde 60’ı ORMAN olma şartı var
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
15 Şubat 2018 Perşembe

Anayasasında yüzde 60’ı ORMAN olma şartı var

Resmen mest oldum. Tüm dünya ülkeleri ve tüm insanlığa örnek olmalı. 18 yıldır çeşitli gazete, dergi, internet sitelerinde ÇEVRE yazıları yazınca binlerce çevre dostuyla yollarımız kesişti. Çevre-Yaşam köşesinin fanatiklerinden biri olan Esin Kurt (Esin Abla) YouTube sitesinden izlemelisin (https://www.youtube.com/watch?v=T5_gmcatlGwnotunu yazıp e-mailime göndermiş. Evimde iki kez izledim. Hayran kaldım. Mest oldum. İşte böyle olmalı diye çığlık attım. Kâr amacı gütmeyen özel Sappling Vakfı'nın sahip olduğu, “Yaymaya Değer Fikirler” serisinde Bhutan Başkanının efsane TED konuşmasını MUTLAKA dinleyin. konuşmanın özetini aktarayım.

KARBON GAZINI SIFIRA İNDİRDİK
 “Bugün sizlere ülkemde karbon gazını nasıl sıfıra indirdiğimiz anlatacağım. Ancak önce biraz ülkemden bahsedeyim. Bhutan, Himalayalar’da küçük bir ülke. Shangri-La olarak anılırız, kalan son Shangri-La olsa bile. Biz 700 bin kişiden oluşan dünyadaki nüfusu en büyük iki dev Çin ve Hindistan arasına sıkışmış bir ülkeyiz. Küçük, gelişmemiş bu ülke hayatta kalma mücadelesi veriyor. Aslında gelişiyoruz ve gelişmemizin sebebi olağanüstü liderler tarafından yöneltmemizdir. Aydın hükümdarlarımız, sosyal gelişmişlik, çevresel sürdürülebilirlik, kültürel koruma ile bağlantılı olarak ekonomik büyümeyi dikkatlice dengeleyerek yorulmaksızın ülkemizi geliştirmek için çalıştılar. Ekonomik gelişmişlik önemlidir, ancak ekonomik gelişmişlik bizim eşsiz kültürümüzün ve el değmemiş çevremizin içini boşaltarak elde edilmemiş.  

ÜLKEMİN YÜZDE 72’Sİ ORMANLARLA KAPLI
Anayasamızda, Bhutan’ın tüm topraklarının yüzde 60’nın ormanlarla kaplı olması şartı var. Kralımız bu anayasayı, bize demokrasiyi dayatma konusunda kullanmıştır. Biz insanlar demokrasiyi istemedik. Bunu talep etmedik, bunun için savaşmadık. Kralımız demokrasiyi bize dayattı, bunu da anayasaya koyarak yaptı. Ülkemizin yüzde 72’si ormanlarla kaplı ve tüm ormanlar el değmemiştir. İşte bu yüzden, dünyada arta kalan birkaç geniş çaplı bio-çeşitliliği olan ülkelerden birisiyiz. İşte bu yüzden karbon gazını sıfıra indiren bir ülkeyiz. Küresel ısınma tehdidi altında olan dünyada 200 ülkede arasında karbon gazını yok eden tek ülkeyiz. Ülkemiz 2.2 milyon ton karbondioksit üretiyor, ancak ormanlarımız, bu miktarın üç katından daha fazlasını emiyor, yokediyor. Yani biz her yıl 4 milyon tondan fazla karbon azaltması içerisindeyiz. Debisi yüksek nehirlerden elde ettiğimiz yenilenebilir elektriği ihraç ediyoruz. Bu gün, ihraç ettiğimiz temiz enerji komşularımızın yaklaşık 6 milyon ton karbondioksitini telefi ediyor. 2020’de, 17 milyon ton karbondioksiti telefi edecek miktarda elektrik ihraç ediyor olacağız.

KÜRESEL ISINMA GERÇEĞİ VAR
D
ünya her geçen gün daha da ısınıyor ve küresel ısınma bir gerçek. Küresel ısınma benim ülkemi etkiliyor. Buzullarımız eriyor, ani su baskınlarına heyelanlara sebep oluyor, bu da felaketlere ve ülkemizin geniş çapta yıkımına sebep oluyor. Ülkem ve halkım, küresel ısınmanın olması için hiçbir şey yapmadı ancak sonuçları bizleri de etkiliyor. Fakat biz oturup, elimizi bağlayıp beklemeyeceğiz. Küresel ısınmaya karşı savaşacağız. Karbon gazını ekside tutma sözü verdik ve bunun için her zaman mücadele edeceğiz.

SONUNDA DİĞER ÜLKELER BİZİ DİKKATE ALDI
İlk defa 2009’da Kopenhag’da COP15 toplantısında söylediklerimizi hiç bir ülke dikkate almadı. Hükümetler birbirleri ile tartışmak ve küresel sınma için birbirlerini suçlamakla meşgullerdi. 2016 yılı aralık ayında Paris’te yapılan COP21’de karbon gazı salınımını ekside tutacağımızı tekrarladık. Bu sefer duyulduk. Fark edildik ve herkes umursadı. Tüm ülkeler, en küçüğünden en büyüğüne, sera gazı yaymayı azaltacaklarının sözünü verdiler. Biz köydeki çiftçilere bedava elektrik sağlıyoruz. Sürdürülebilir taşımaya yatırım yapıyoruz ve elektrikli araçların satın alınması için ödenek sağlıyoruz. LED ışıklarının bedeli için ödenek sağlıyoruz ve hükümet kağıtsız bir düzene geçmeye çalışıyor. Tüm ülkeyi “Temiz Bhutan” programıyla temizliyoruz. Tüm ülkeyi, “Yeşil Bhutan” programıyla ağaçlar dikiyoruz. Ülkemizin yarısından fazlası doğal parklar, doğal rezervler ve vahşi yaşam koruma alanları olarak koruma altında. Dünya Vahşi Yaşam Fonu bizi destekliyor. Onlara Bhutan’da ve dünyada yaptıkları harika işlerden dolayı saygılarımı sunmak istiyorum. Bizim hikayemizi ve karbon gazı salınımını nasıl sıfırladığımızı dinlediğiniz için teşekkür ederim. Küresel ısınma gerçeğini tüm ülkelerin görmesi gerekir. Yerküremizde küresel ısınma ile birlikte mücadele etmeliyiz.

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Zafer Zafer
 15 Şubat 2018 Perşembe 21:13
bÖyyük Türk büyüklerinden turgut özal "bir kerecik delinmekle bir şeycik olmaz" dedikten bu yana ortalık yerde anayasa mı kaldı ki "şartı şurtu" olsun sn.AKANSU?
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz