MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Aşı savaşları başladı
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
12 Ağustos 2020 Çarşamba

Aşı savaşları başladı

Bilim dünyasının “aşı yarışı” iki gündür ülkeler arası aşı savaşlarına dönüşmek üzere. İlk “Aşıyı bulduk” haberi kimden gelecek derken dün (Salı) Rusya, aşıyı tescillediğini duyurdu. Hatta aşıya 20 ülkenin 1 milyar dozdan fazla sipariş verdiği kaydedildi… Rusya'nın geliştirdiği aşının adı Sputnik V.  Rusya’nın açıklamasının ardından bizim Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri, aşının Türkiye’de kullanılabilmesi için DSÖ’den onay gerektiğini belirtti. Rusya ile aramızdaki karşılıklı aşı protokolü nedeniyle, onay çıktığında aşının ilk ulaşacağı ülkelerden biri de Türkiye olacak.

Çalışmaları fonlayan Rus Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı KirillDmitriev, 3'üncü faz deneylerinin Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Filipinler ve muhtemelen Brezilya'da çarşamba günü başlayacağını duyurdu. Ancak denemelerin sonuçlanmasından önce aşı Rusya'da gönüllülere de verilecek. Başbakan Yardımcısı TatyanaGolikova, bu kapsamda doktorlar başta olmak üzere on binlerce kişinin gönüllü olarak aşılanabileceğini söyledi.

“Bazı” uzmanlar ise 3'üncü faz denemeleri sonlanmayan aşı için endişelerini dile getirdiler. ImperialCollegeLondon'da immünoloji profesörü Danny Altmann, “Güvenli ve etkili olmayan bir aşının kullanılmaya başlamasıyla ortaya çıkacak zararlar, şu anki sorunlarımızı aşırı derecede artırabilir” diyor. . Nottingham Üniversitesi'nden KeithNeal ise, “Bilimsel raporlar yayımlanmadan Rus aşısının etkili olup olmadığını bilmek imkansız. Ayrıca veri kalitesinde de problemler olabilir” açıklamasında bulundu.

Şu an dünya genelinde gelişmiş klinik denemelerini sürdüren başka bazı ilaç üreticisi şirketler var. Her biri, on binlerce katılımcıyla bu deneyleri gerçekleştiriyor. Söz konusu şirketlerin sayısı 10'u geçmiyor. İçlerinden bazıları, geliştirdikleri aşıların işe yarayıp yaramadığını ve güvenli olup olmadığını açıklayacaklar.  Bunlar içinde en iyimser tabloyu çizen, İngiltere'den AstraZenecaPlc. Şirket, bu ay içinde çalışmalarını tamamlamayı planlıyor.

***

Bu uzmanların samimi tıp mensupları olduklarından emin olamıyorum açıkçası. Belki de değerli, kapitalizme yenik düşmemiş insanlardır, kimbilir? Ama belki de bağlı oldukları kapitalist sağlık sisteminin parçasıdırlar ve böyle konuşuyorlardır… Kimbilir?

Bu yazıyı kaleme alırken ABD Başkanı Trump, 100 milyon dozluk Kovid-19 aşısının üretimi ve teslimi için ABD merkezli biyoteknoloji firması Moderna ile anlaşma yapıldığını duyurdu.

Dün Rusya'dan gelen Covid-19 aşısı ile ilgili haberler sonrası 2029 ABD Doları seviyelerinden 1860 ABD doları seviyesine kadar hacimli bir düşüş gösteren altının onsu Dünya Sağlık Örgütü yaptığı aşı ile ilgili ifadeler sonrası tepki vererek 1930 ABD Doları seviyelerine kadar yeniden yükseldi. Yani düşünün işin içindeki kapitalist oyunları…

Siz ne düşünüyorsunuz? Aşı haftaya sizin hastanenizde olsa yaptırmayı düşünür müydünüz yoksa tamamen sonuçları belli olana kadar maske ve koruyucu malzeme kullanarak yaşamaya devam eder miydiniz?

***

Uzmanların ne dediğini bilemem dedim ya… Benim bildiğimi yazayım. Bugünlerde sonbahar gelmeden mutlaka bir “zatürree” aşısı vurdurun. Konunun memleketteki en iyi hekimleri ile konuştum, vardığım kanı budur: 40 yaşını aşan herkes bu zatürree aşısını olun.

Bugüne kadar hiç grip aşısı olmadım. Bazı aklı evveller gibi aptalca karşı çıkıştan değil, “grip olayım da bir hafta evde yatayım da azıcık dinleneyim”düşüncesiyle olmadım. Grip aşısı çıktığında mutlaka yaptıracağım bu kez. Şu anda Güney Yarımküre’deyapılan sürdürülen Influnza- Grip aşısı ile ilgili Ar-ge çalışmalarının sonuçlarını merak ediyorum.

Aşı savaşları büyüyecek gibi görünüyor. En başından beri bu virüsün sağlık kapitalizminin bir parçası olduğunu düşünüyorum. Böyle düşünmeye devam ediyorum.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Öp Dr Halil Karaarslan
 13 Ağustos 2020 Perşembe 08:09
Aynen katılıyorum Hele bu sene influenza ve grip aşısı şart
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz