MENÜ
İzmir 16°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Atatürk’ün Saati ve Bahçeli’nin Saati
Cumhur BULUT
YAZARLAR
25 Nisan 2018 Çarşamba

Atatürk’ün Saati ve Bahçeli’nin Saati

Yakın tarihimiz sırlarla dolu.

Bu sırlardan biri de hiç şüphesiz, Son Osmanlı Padişahı Vahdeddin ile Atatürk arasındaki sırlardır.

Vahdeddin’in daha Veliahd Şehzade (tahta geçecek şehzade) iken yaptığı Almanya Seyahatine Yaver olarak Mustafa Kemal Paşa’yı götürmesi bu sırların birinci perdesi diyebiliriz.

İstiklal Savaşımızın bu sırlar üzerine bina edildiğini düşünürsek, ne kadar önemli olduğunun altını çizmiş oluruz.

Meselenin bütününü tarihçilere bırakalım ama küçük ve mühim bir olayı da gözden kaçırmayalım.

***

Padişah Vahdeddin’in Atatürk’e Hediye Ettiği Saat

Atatürk’ün Veliaht Vahdeddin ile Almanya ziyareti sebebiyle ve seyahatten sadece iki gün önce tanıştığını herkes bilir. Gerek bu seyahat sırasında gerek yurda döndükten sonra, gerekse de Samsun’a çıkıncaya kadar neredeyse on kez ru be ru görüştüklerini de…

Fakat yapılan en son görüşmenin zamanının ve sebebinin ehemmiyeti ve Padişah’ın Mustafa Kemal Paşa’ya “hediye ettiği saat” son derece calib-i dikkattir.

Malumunuz o son görüşme Atatürk’ün Samsun’a çıkma görevinin verildiği buluşmadır. Ve Kaynaklar ikisi arasındaki sırların en önemlisinin vukuu bulduğunu göstermektedir.

Padişahın, “Paşa, Paşa Vatanı ve Milleti kurtarabilirsiniz!...” diye söze başladığı ve sonunda da isminin insiyallerinin işlendiği altın bir saati hediye etmesiyle bitirdiği o son görüşme… (1)

Evet, Son Padişah Vahideddin, Atatürk’e 14 Mayıs 1919 Günü yaptıkları son görüşmede bir saat hediye etmiş ve ondan sonra da hiçbir şey eskisi gibi olmamış ve “O SAAT” ten sonra Kurtuluş Savaşımız Fiilen Başlamıştır! Demek ki tarihin gördüğü en büyük ve en asil istiklal Savaşının başlama saati o zaman gelmiştir!… (2)

Atamızın Son Padişah hakkındaki görüşleri kesindir. Fakat aralarında açıklayamayacağı bazı sırların olduğunu da bizzat kendisi Erzurum Kongresinde ifade etmiştir.(3) Mesele tarihçilere caridir. Bizden bu kadar…

***

İşte bir başka Saat Hediyesi…

Türk Siyasi Hayatında yaptığı her konuşmanın, başlattığı her harekâtın daha doğrusu attığı her adımın bir manası olan MHP Lideri Sayın Devlet Bahçeli Beyefendi de partisinin tüm il başkanlarına bu yılın başında “köstekli bir cep saati hediye etti”.

Üstelik saat kendi tasarımıydı!...

Eminim ki Sayın Bahçeli bu saati boşa göndermedi, hediye olarak da saati boşuna seçmedi… Belki de Sayın Bahçeli o saatle şunları söyledi;

“Varlık, dirlik ve beka mücadelesindeyiz. Şimdi taarruz saati geldi… Yol uzun, mücadele zorlu fakat zafer yakın!”

Öyleyse, Haydi Bismillah!

Dipnotlar:

1-2) Falih Rıfkı Atay, Atatürk’ün Bana Anlattıkları. Hisar Matbaası 1955 Sayfa 26 ve devamı…

3) Erzurum Kongresi Tutanakları Arşiv-Tam Metinler 1992 Yılında Açılmıştır. Bakılabilir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Gürkan
 26 Nisan 2018 Perşembe 10:53
Niye konuşmuyor ? Sebep ? "Anayasayı çiğneyen , yasalara başkaldıran, zulmü alkışlayan , zalimlere kul-köle olan AKP ile Türk milletinin işi ve geleceği olamaz, olmamalı" diyen Bahçeli açısından ne değişti de AKP ' ye sonsuz destek veriyor ? MHP günde güne eridi, taban her geçen gün diğer partilere kaydı, kayıyor derken tavan da diğer partilere kaydı :) bir kısmı İyi Parti'ye bir kısmı da AKP ' ye katıldı. Böyle siyaset mi yapılır ? Şu an seçime tek başına girme cesareti bile yok. AKP'nin kanatları altına sığınmış durumda. Girse baraj altı kalacak. Bu çok net. Başkanlığa adaylığını da koyamıyor. Seçilme ihtimali yüzde sıfır :) Anayasayı MHP şekillendirmiş :) yahu AKP ne istediyse aldı. MHP başkanlığa karşıydı , AKP kabul ettirdi. Şimdi AKP ' den çok Bahçeli savunuyor. Bahçeli' yi bu halk istemiyor canım kardeşim bunu ne zaman idrak edeceksiniz ?
 Ali Erdem
 26 Nisan 2018 Perşembe 09:30
Oralarını ben bilmemem. sadece bunlar değil Cumhurbaşkanının ve bütün partisinin Bahçeli aleyhine ve mhp ye birço söylediği kötü söz var. bahçeli ve mhp bunları şu anda konuşmuyor erteledik diyor. risk alıyr sorumluluk alıyor. düşünsenize 3 sene önce hdp chp ve akp TÜRK ismi geçmeyen anayasa yapıyordu. Ama Bahçeli TÜRKLÜĞÜ tescilli anayasa yaptırdı. chp ve hdp çöpe gitti. kim bilir belki böyle giderse farklı şeylerde olur. düne kadar Barzani el üstünde tutuyorlardı. Bahçleli ve MHP dik durdu barzani yokoldu gitti. Suriyeye girildi. Özüm bitti. Akiller yok oldu. Bunlar hep Bahçelinin istediğini yaptırması. 15 temmuzdan sonra değişen şartları kendi lehine ve Türklüğe çevirdi mhpliler. http://www.egedesonsoz.com/yazar/baslik/11223 bu da başka bir yazı. MHP yi basit siyasiparti gibi görmek anlamsız bence
 gürkan
 25 Nisan 2018 Çarşamba 16:42
http://www.egedesonsoz.com/yazar/baslik/319 şöyle bir yazıdan bu günlere geldik :) destek verdiğiniz Bahçeli 'beka mücadelesini' dün "faşistin daniskası", "Ödüllü Yahudi Destekçisi", "Sayelerinde Türkiye'de kirlenmeyen hiçbir yer, hiç bir kurum kalmadı... Devletin felsefesi, yönelişleri ve şimdi de dibi değiştiriliyor! Bin yıllık devletimizin derinliğini ve sathını bilmem ama temelleri tahrif ediliyor.", "Tapu Kadastro memuruna verilen rüşvete, “bahşiş" diyeni AKP sayesinde gördük...", " O 'gemicikleri', avanesinin mısır ve yumurta ticaretini, arsalardan elde edilen "bahşişleri" ve her kurumda yapılan ve artık birer adi vakıa sayılan yolsuzluklarını yazmıyorum bile..." dediğiniz, Atatürk' ün adını her yerden silmeye çalışan AKP ile veriyor, sizde destek veriyorsunuz. haklısınız, sizi anlamıyorum :)
 Ali Erdem
 25 Nisan 2018 Çarşamba 14:08
Gürkan bey yazarı anlamanız zor. zira gençlik yıllarından bu yana tanıdığımızCumhur kimseyi düşman ilan etmez. toplumun herkesimindendostu vardır. partilerede son derece saygılıdır. o meseleleri FB GS ve BJK fanatizmi olarak değerlendirmez. o seble mhp içinde özel bir yere sahip demokrat sosyal değerlere ve emeğe önem veren biridir. kendisiylede çok tartışmışımdır. onun buradaki saat göndermesi kendi mensuplarına dönük bir bahçeli motivasyonudur. hem bahçeli böyle akıl oyunu yapar bilirsiniz çok da komik bulunur. ama bahçeli böyledir işte. bizde bazı girişimleri beğenmiyoruz ama yapacak bişey yok.geçmişe dönük bahçeliye bakarsanız hep böyle şifreli rakamlar tarihler ve olaylar kullandığını görürsünüz.
 Gürkan
 25 Nisan 2018 Çarşamba 12:28
20 yıldır partinin başında olup hiçbir seçim kazanamayan 'lider' Bahçeli'nin her konuşmasının 'yazara göre' bir manası varmış. Örneğin 2015 yılında yaptığı "Besmeleyle soygun yapıp şükrederek haram havuzunda ıslandılar. Türk milleti böylelerini görmedi. Erdoğan şimdi de başkanlık peşindedir." konuşmasından nasıl bir mana çıkarmalıyız?
 Gürkan
 25 Nisan 2018 Çarşamba 10:55
Bahçeli' nin "yüce divanda yargılanacaksınız!" dediği Erdoğan ve partisine verdiği sonsuz desteğin sebebini herkes az çok biliyorken Bahçeli' yi 'kurtuluş savaşını' başlatan lider olarak görmek, seçimleri 'kurtuluş savaşı' olarak görmek neyin kafası ? Seçimleri AKP kaybettiği anda Türkiye' de mi kaybedecek ? O zaman seçimleri yapmayalım olsun bitsin. Devamlı bu ülkeyi AKP yönetsin. Ne zaman seçim olsa havuz medyasında korku pompalanmaya başlanıyor. Bahçeli niye aday olmuyor niye ? Havuz medyası Kılıçdaroğlu niye aday olmuyor diye başlamışlar. Bahçeli ne iş yapar ? Kendisi genel başkan değil mi ? Genel başkan saat dağıtmayı bıraksın da aday olsun.
 Gürkan
 25 Nisan 2018 Çarşamba 10:41
24 Haziran seçimlerini kurtuluş savaşı olarak görüp, düşmanı da CHP ilan etmiş sayın yazar.
 Ali Erdem
 25 Nisan 2018 Çarşamba 10:21
Harcatma Kendini. Denizdeki inci gibisin çölde vaha gibisin kardeşim. fikrine ufkuna kalemine sıhhat sağlık
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz