MENÜ
İzmir 15°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başkanın zor sınavı
Fatih YAPAR
YAZARLAR
29 Aralık 2017 Cuma

Başkanın zor sınavı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun 7 Ocak’ta yapılacak CHP İzmir İl Kongresi öncesinde “gönlünde yatan aslan” ortaya çıktı.

Başkan, “adayı değil profili belirledim” dese de Büyükşehir Belediyesi’nin meclisindeki CHP Grubu’nun sözcülüğünü yapan Avukat Deniz Yücel’in “yarışta varım” sözlerinden sonra durum daha da netleşti. Zaten, parti kulislerine gece yarısı itibariyle başkanın birçok ilçe belediye başkanı ve ilçe başkanı ile telefon trafiği yaptığı bilgisi düşmüştü.

Parti örgütünün pek de yakından tanımadığı bazılarının ise “tecrübesiz” olarak gördüğü genç isim Avukat Deniz Yücel sosyal demokrat bir aileden geliyor. Babası Esen Yücel, İzmir Barosu’ndaki görevi ve SHP’deki aktif siyasi çalışmaları nedeniyle kentte biliniyor.

Kocaoğlu’nun kritik süreçte, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinden sonra çalışmalarına başladığı “aday belirleme” sistemi de artık tamamlandı. Başkan bu durumu, “kriterler belli oldu, çalışmalar noktalandı” sözleriyle kamuoyuna duyurdu.

Bu arada, Kocaoğlu’nun milletvekilleri, parti yöneticileri, belediye ve ilçe başkanlarıyla yaptığı yoğun görüşme trafiğinden rahatsız olanlar yok değil!

Sayıları da bir hayli fazla…

Nasıl bir strateji izleyecekleri de zamanla netleşecek.

İlçe kongrelerinde ortaya çıkan delegasyon yapısı göz önüne alındığında kongrenin tek adaylı olmayacağı zaten belli olmuştu. Şimdi bir durum daha netleşti. O da kongrenin Kocaoğlu açısından kolay olmayacağı.

Birincisi başkan önceki kongrede uğruna birçok şeyi feda ettiği, elini değil gövdesini taşın altına koyduğu İl eski Başkanı Alaattin Yüksel ile karşı karşıya gelmiş durumda.  Kongre salonuna,  “el ele, kol kola girmesine rağmen” 11 oyla galip çıkarttığı Yüksel’in süreçle ilgili memnuniyetsizliği biliniyor.

Tabi ki şimdilik!

Yüksel’in gelinen duruma bakışı ve yaptığı açıklamalar Kocaoğlu ile ayrıştığını apaçık gösteriyor. Kocaoğlu, “Alaattin Yüksel ile 49 yıldır beraberiz, aramıza kimse giremez” dese de uzlaşı biraz zor hatta sancılı görünüyor.

Daha önce de parti içi ve dışındaki bazı nedenlerle ayrı düşünen fakat dostlukları, yol yürüyüşleri hiçbir zaman kopmayan ikilinin arasına “kara kedinin” bu kez kalıcı olarak girip girmeyeceği ise bilinmiyor.

Ağırlıklı olarak Kocaoğlu’nun tavrı ve çizdiği yol haritasında belirginleşen Deniz Yücel siluetinin karşısında birçok isim var. Yüksel’in yakınında bulunan isimlerin vereceği net bilgi sonrası olası bir alternatif aday çıkartıp çıkartmayacağı ise henüz belli değil.

Her koşulda aday olan bir isim daha var. O da Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü!

İlçesindeki zaferi il başkanlığı süreciyle taçlandırmak isteyen Gümrükçü’nün karşısındaki her parçalı yapı hanesine yazılacak bir artı durum olarak kendisini gösterir. Bu açıdan, doğal itibariyle sürecin de akışı gereği Gümrükçü’nün durduğu noktanın da kısa sürede belirginleşmesi bekleniyor.

Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nın verdiği güç ve iradenin farkında olan birçok belediye başkanı ve ilçe başkanıyla, 2019 planlarını yapan önemli isimler Kocaoğlu’nun yanında şimdiden sıralanıyor. Bu sıraya girmek istemeyen, bu yolda yürümek istemeyenler de var.  Parti örgütündeki “konumu ve durumu” nedeniyle dezavantajlı olarak yola çıkan Deniz Yücel’in Kocaoğlu’nun da ciddi desteğiyle önemli yol kat etmesi bekleniyor. Bu yol yürüyüşü zaferle sonuçlanır mı bilinmez ama Kocaoğlu’nun işi hiç de kolay değil. Başkanı zorlu ve yorucu bir mücadele bekliyor.

Hiç olmadığı kadar sürecin içine girmeye niyetlenen başkanın “gövdesiyle” yer alacağı, tüm kozları oynayacağı zorlu yarışta yapacak çok şeyi var.

Zorlu sınavdan geçememek,  şimdiye kadar hiç seçim kaybetmemiş bir kişi için hanede önemli bir çizik anlamına gelecek. Bu da kentte 2019 seçim sürecinde kartların yeniden karılması için çoban ateşinin yakılması demek.

Bunu da en iyi Kocaoğlu biliyor.

Önceki yazıda da demiştik;

Siyasette 24 saat çok uzun bir süredir!

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Partili
 30 Aralık 2017 Cumartesi 18:40
Utkubey neden ilce baskani oldu İl baskanligi gibi bir amacı varsa hala anlayabilmis degilim
 Selcuklu
 30 Aralık 2017 Cumartesi 18:38
Selcuk ve 8 ilceyi kaybettirdiniz yanlis aday koyarak bunda Aziz kadar genel merkezinde sorumlulugu vardi. Selcukta bu aday kazanamaz dendi o donem millet vekiki olan Oguz oyan bile bu adayla kaybederiz dedi kimse kulak asmadi gore gore selcuk gibi CHP kalesi bir yeri akp ye kaybettik eger bu hatalar okur kadrolar gencleşmez kadinlara öncelik verilmezse bu 8 olacak 18....
 tahir yağcı
 30 Aralık 2017 Cumartesi 12:45
üç kuşak chp li üç kuşak bucalıyım. adayın ismini duymadım. lakin gölgesiyle kavga eden babasının izinden gitmez umarım.
 denizler
 30 Aralık 2017 Cumartesi 00:43
Deniz bu işi yapar ona güveniyoruz.
 Bucalı
 29 Aralık 2017 Cuma 22:52
Levent piriştinaya geçmiş olsun Kocaoğlu’nun Buca için tavrı belli Tabi anlayabilene Piriştinanın aklı barsa aleyhe çalışır
 Ergün Taşdemirel
 29 Aralık 2017 Cuma 22:28
Utku Gümrükçü nün adaylığı da yarışı güzelleştirir.2 genç ve dinamik aday.Güzel yariş olur.
 
 29 Aralık 2017 Cuma 22:04
kim demiş belediye başkanları işin içinde değil diye... tam göbeğinde...
 menderes 2
 29 Aralık 2017 Cuma 20:35
Aziz Kocaoğlu bu işlere karışırsa 2019 yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir belediyesine naynay...
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz