MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Beka meselesi!
Fatih YAPAR
YAZARLAR
18 Mart 2019 Pazartesi

Beka meselesi!

Önce genel seçim ardından yerelde birlikte hareket etme kararı alan ve adını da “Cumhur İttifakı” koyan AK Parti ile MHP ilk mitingini İzmir’de gerçekleştirdi.

Neden İzmir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu soruya şöyle yanıt verdi:

“İzmir'e çok önem verdiğimiz için cumhur ittifakının ilk mitingini burada yapıyoruz. Biz cumhur ittifakını masa başında değil darbecilere karşı sokaklarda meydanlarda mücadele ederken kurduk. Türk siyasetinin son yıllardaki en dirayetli siyasetçisi olarak gördüğüm Sayın Bahçeli ile birlikte tuzakları birer birer bozarak yolumuza devam ediyoruz. İzmir, cumhur ittifakının en büyük başarıyı gösterdiği illerin başında gelecektir. İnşallah seçimden sonra zaferi sizlerle kutlamak için yeniden geleceğiz”…

Gündoğdu Meydanı’ndan memnun ayrılan ve katılım rakamını “120 bin kişi” olarak açıklayan Erdoğan’ın hitap ettiği kitlenin nereden getirildiği ile ilgili tartışmalar şöyle kenarda dursun sonuçta mesajların tamamı sandıkta oy kullanacak İzmirlilerin ta kendisineydi.

Başta Erdoğan ve AK Parti kurmaylarının tamamı da yakından biliyor ki İzmir’den her şeyden önce mücadele etmeleri gereken bir “algısal durum” var. Bu mesele metrolardan, çevreyollarından, şehir hastanelerinden, uçaklardan, trenlerde ve inşaatlardan daha da önemli!

Nedir bu?

“Yaşam tarzına müdahale korkusu ve özgürlüğe engel olunacağı endişesi”

İşte Erdoğan da tam bu konudan girdi. Ve şunu söyledi:

“17 yıldır iktidardayız. Bunların dile getirdiği korkulardan hangisi doğru çıktı? Biz insanımızın giyimine mi, yediğine, içtiğine mi karıştık? Bunlar gelirse, şöyle olacak diyorlar. İşte şu anda karşımda hanım kardeşlerime bakıyorum, herkes istediği gibi giyiniyor. Bu kardeşlerim bunlara en güzel cevabı veriyor. Yıllardır Atatürk’ü istismar ettiler. Peki Atatürk’ün muasır medeniyetler seviyesine çıkmak için yaptıkları tırnak kadar bir şeyi gördünüz mü?”

Herkesin de yakından bildiği gibi Erdoğan’ın İzmir’e yönelik bakışı farklı söylemler üzerinden tartışılır, yorumlanır. Kimisi çıkar “İzmir’e gavur dedi” der, kimisi de “öyle demedi, solun kalesi demek istedi” der.  Bu yüzden en az 15 yıldır İzmir’de “Erdoğan ve Gavur İzmir” söylemi hep konuşulur. Bu konuda net ve kesin bir kayıt, ifade olmasa da ima yollu eleştiri ne yazık ki AK Parti’nin hep önüne çıkar.

Bu yüzden Erdoğan bunu bildiği için meydanda, “Kordonu, körfeziyle ne güzelsin İzmir. Yıllardır yolunu kaybedene yurt,  ailesini kaybeden kardeş olan İzmir. Nice balkan şehrinin acısının dindiği yer İzmir. Ülkemizin tüm zenginliklerini kendinde toplayan İzmir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ordularının 9 Eylül’de yeniden özgürlüğüne kavuşturduğu İzmir. Gavuru, İzmir’de denize döken garibi bağrına basan İzmir” diyerek konuyu net olarak açmış oldu.

Cumhur İttifakı’nın ilk mitingi göstermiştir ki seçime kadar geçen süre çok sert geçecek. Çünkü, Erdoğan’ın da Bahçeli’nin de vurguladığı tek şey var. O da “CHP-HDP ittifakı” meselesi. Bu yüzden günlerdir belediye başkan adayları ve meclis üyeleri listeleri araştırılıyor ve bunun üzerinden değerlendirmeler yapılıyor.

Erdoğan’ın, CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer için söylediği, “Bu aday CHP’nin adayı değildir ha! Bu kişiye genel merkezden İzmir teşkilatına kadar herkes karşıydı. Bu kişi bizatihi Kılıçdaroğlu’nun kendi adayıdır. Her yönüyle örtüşüyor. Yalansa yalan iftiraysa iftira. Adaylık icazetini de İzmir’den değil Kandil’den almıştır. Bu adayın İzmir’e hizmet etmek, yatırım getirmek gibi bir derdi yok. Öyle bir kalitesi de yok” sözleri bunu apaçık gösteriyor.

CHP ile HDP’nin birlikteliğini  “maskeli baloya” benzeten Erdoğan’ın İzmir’i yakından takip ettiği de belli. Buca’daki aday değişiminden belediye başkan adaylarının söylemlerine kadar ilçe ilçe rapor alan Erdoğan’ın Büyükşehir Adayı Nihat Zeybekçi’den periyodik olarak bilgi aldığı da biliniyor.

Zeybekçi’ye güvenini, “Belediyecilik bizim işimiz. Burayı da biz çok çok başarılı bir belediyeci olan, Denizli’de iki dönem başkanlık yapan Nihat Zeybekci kardeşimle, aynı zamanda ekonomi bakanlığı yapan, iş adamı olan, Ege’nin bir delikanlısı olan Nihat Zeybekci kardeşimle İzmir’i şanına yakışan bir hale getirmeye kararlıyız  İzmir’de un, yağ, şeker var, her şey var. Bunları helvaya dönüştürecek usta lazım usta! İşte Zeybekci!” sözleriyle ifade eden Erdoğan meydanlarda bundan sonra terör, beka ve devlet kavramlarına daha çok vurgu yapacak.

Miting meydanında konuşurken, “İzmir’in dağlarında çiçekler açacak, altın güneş orada sırmalar saçacak, bozulmuş düşmanlar sel gibi akacak. İzmir’i hiç kimse çantada keklik görmesin. İzmir’i hiç kimse arka bahçesi zannetmesin. İzmir’de bir şey değişecek, her şey değişecektir. Şımaranlara, yolunu şaşıranlara 12 Eylül mirasçılarına İzmir sırtını dönmeli, daha müreffeh bir yönetime, daha fazlasını yapacak bir iradeye kucağını açmalıdır” diyen MHP lideri Devlet Bahçeli ile yarışa girdiği günden buyana hiç olmadığı kadar sertleşen Büyükşehir Adayı Zeybekçi’nin açıklamaları da bunu tescilledi.

Zeybekci’nin, Soyer’i kast ederek, “Ben ona CHP’nin adayı demiyorum. Kılıçdaroğlu’nun adayı diyorum. Kılıçdaroğlu’nunve  terör örgütüyle eş değer haline gelmiş partinin adayı. Bu kişi şehirlerin yok edildiği dönemde, ‘kalbimle gönlümle sizin yanınızdayım. Sizin için bir şey yapamadığım için vicdan azabı çekiyorum’ dedi. Bu memleket 78 şehit verdi” cümleleri de meselenin geldiği son noktayı gösteriyor.

Anlaşılan o ki seçmeni de siyasetçiyi de sert rüzgarlar, fırtınalı havalar bekliyor…

Not: Erdoğan’ın, CHP’yi “ecdada sahip çıkmadılar” diyerek eleştirirken kullandığı bir cümle var. Cümlede, “Bunlar türbeyi tarumar edip yerini de bir besi çiftliğine verdiler. Yunan’ın cesaret edip yapamadığını maalesef bunlar gerçekleştirdiler” ifadesi yer alıyor. Birincisi söz konusu türbe Gaziemir’de...Gaziemir’e adını veren Gazi Umurbey’in savaştaki yakın komutanlarından Seyyid Mükerremüddin (Seydi Baba) adını taşıyan bu türbe yıllarca ahırların içinde ve pislikler arasındaydı. Türbe, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol tarafından taşındı ve bir anıt haline getirildi. Zaten türbenin tarihi ile ilgili birçok yanlış bilgi var. Koruma kurulunun ‘tescilli yapı değildir’ kararları bulunuyor.  Seyyid Mükerremüddin’in orada yattığını doğrulayan bir kaynak da yok. Sanırım bir yanlış bilgilendirme söz konusu. Türbeyi dönemin kaymakamı ve müftüsünün engellemesine rağmen ahırların içinden çıkartıp eser haline getiren Başkan Şenol, burada en son eleştirilecek kişidir. Koca cumhurbaşkanını bilgi notları ve konuşma metinleriyle yanıltanların bilgilerini yeniden güncellemesi gerekiyor
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 ilk kez
 19 Mart 2019 Salı 22:57
17 yil dava diye kayitsiz sartsiz Ak Partiye oy veren Istikrar sursun diyenler simdi sesleri duyulur vaziyette konusuyor, soru soruyor, elestiriyor sebebi ekonomi. Konularin bazilari: kislik kulliyenin astronomik masraflari, ister hediye olsun ister satin alinsin vip jumbo jet, Marmarise yapilan yazlik kulliye, kanal Istanbul, hazine ve maliye bakaninin ayni kisi ve damat olmasi diye devam ediyor.
 sezarın hakkı sezara
 19 Mart 2019 Salı 12:00
şaka gibi ! hala 1 milyonluk denizli ile nüfusu 5 milyona dayanmış izmiri kıyaslayanlar var.
 solduyu
 19 Mart 2019 Salı 11:06
Yahu Tunç Soyer Ankara Hukuk mezunu nereden İşletme turizm kökenli oluyor. Koca otel arazisini mavişehirdeki daire fiyatına sattığını seferihisardaki herkes anlatıyor. İzmir'de CHP kazanacak ona şüphe yok.
 sagduyu
 19 Mart 2019 Salı 10:37
Turgay rumuzuyla yazan arkadasa ; 1. Devlette para bitti butce delik desik secimden sonra tufan geliyor ne belediyelere ne de yatirimlara butce yok. 2.bugun ulkedeki ozellikle akp li belediyeler borc icinde cunku vatandasin parasini har vurup harman savurdular 3.seferihisar belesiyesi geliri az ama yazlikcilarla ve turizm alanlari ile cografi bolgesi cok buyuk bir turizm bolgesi,devletin bu tip turizm bolgesine destek vermesi gerekirken kurus yardim yapilmamakta , belediye kendi butcesi ile harika isler yaparak hem turizmi hemde insanlarin gelirlerini buyuttu 4. denizli nufusu izmir in dort de biri ama izmir den daha fazla devlet destegi alan bir belediye. 5. Tunc bey turizm hem isletme hem turizm kokenlidir izmir i hem uretim hem de turizm alaninda cok daha ileri goturecektir ,bundan sizde bizde tum izmir liler yararlanacaktir.
 Turgay
 19 Mart 2019 Salı 09:38
Biraz çıkarcı düşünüyorum şehrim için bu açıdan bakınca Zeybekçi'yi seçmek bana mantıklı gelmeye başladı şehre faydalı olacağı kesin merkezi hükümetin imkanlarını da kullanacak çünkü. Yaşam tarzımıza kimse karışamaz zaten buna cesaret de edemezler. Belediyenin böyle bir şey yapabilmesi de mümkün değil. Yazın Pamukkale'ye dolayısıyla Denizli'ye gittik. Şehir merkezinde alkollü yerler var. Öyle şehrin dışına atılmış filan da değil. Soyer'in çok fayda sağlayacağına inanmıyorum. Güzel konuşuyor ama iş yapacak biri gibi durmuyor. Aylardır Seferihisar'da maaşların ödenmediği, çok değerli belediyeye ait yerlerin çok ucuza satıldığı söyleniyor daha çıkıp da bunlara tatmin edici bir cevap veremedi. O sebeple Kocaoğlu'nu mumla aratacak gibi bir intiba oluştu bende. Herkes kendi bilir ama benim düşüncem bu. Kim fayda sağlayacak ona bakarım gerisi boş. Kim kazanırsa kazansın ülke İzmir belediye başkanıyla ne batar ne çıkar. Bunlar tabanı sıkı tutmak için yapılan söylemler.
 Sarı Çizmeli Memed'A.
 19 Mart 2019 Salı 09:16
"Sezaryen" sözcüğü yerine dalgınlıkla "kürtaj" sözcüğünü kullanmışım. Düzeltirim.
 millet
 19 Mart 2019 Salı 08:53
Milletimize zillet diyenler olsa olsa Amerikan isbirlikcileri olmali.
 Sarı Çizmeli Memed'A.
 19 Mart 2019 Salı 08:49
Kurtuluş Savaşı Kahramanları ve Türkiye Cumhuriyeti kurucuları Mustafa Kemal ATATÜRK ve İsmet İNÖNÜ'yü kastederek"İki ayyaşın yaptığı yasa" diyen sensin... Vapurdan inen kadınların etek boyunu "dikizleyip" bunlara karşı tahammüllü olmaya çalıştığından/yani kendini zor tuttuğundan söz eden de sensin... "İçeceksen git evinde iç" sözleriyle parmak sallayan aynen sensin... Kadının doğumuna/kürtajına burnunu sokarak ayar vermeye çalışan yine sensin... "Kadın dediğin yüksek sesle gülmeyecek" veya "Hamile kadın sokağa çıkmayacak" yavelerini yumurtlayanlar da senin saflarından kişiler... Uzatmayım, daha birçok bu tür sözler ederek/veya tepkiler ortaya koyarak baskı oluşturacak ve gelecekte kurmak istediğin düzenin/rejimin ipuçlarını vereceksin ama sonra da kalkıp gözümüzün içine baka baka, “17 yıldır iktidardayız. Biz insanımızın giyimine mi, yediğine, içtiğine mi karıştık?" sorusunu sorabileceksin... Kusura bakma ama bu soruya verilecek tek yanıt şudur: "Yav he hee !!!"
 muhalif
 19 Mart 2019 Salı 02:46
eğer fıratın doğusunu kastedip Beka sonundan söz edenler, bu sorunu kendileri açmadılar mı? YPG.yi ıraktan Türkiye üzerinden geçirip, Kobaniye kendileri göndermediler mi? o zaman Beka sorunu olacağını düşünemediler mi? Kozmik odayı Fetöye açıp ülkenin işgal planlarında görevlendirilecek kişilerin listesini iç edip, deşifre edilmesi esas BEKA SORUNU DEĞİLMİYDİ?Madem kuzey suriyr beka meselesi, neden buranın Suriye rejimine devredilmesini istemiyorsunuz? Suriyenin bütünlüğünden yana değilmisiniz? Hala aklınızda Suriyede SUNNİ bir yönetim mi hayal ediyorsunuz?
 Selçuk
 19 Mart 2019 Salı 02:45
Fesli kadriyi ziyaret ettikçe, Andımızı geri getirmedikçe, TC yi ait olduğu yere koymadıkça, Atatürk''e hakaret edenleri lanetlemedikçe alamazsınız İzmir''i. Bu arada bu mitingteki kişi sayısını açıkladınız. Birde daha önceki MHP miting rakamlarını ve AKP mitingleri rakamlarına bakarsanız bu seçim oylardaki düşüşü görebilirsiniz. Saygılar.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz