MENÜ
İzmir 10°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Belediye başkanlık hastalığı
Engin ÖNEN
YAZARLAR
20 Kasım 2019 Çarşamba

Belediye başkanlık hastalığı

Eski bakanlardan ve 27 yaşında Bergama Belediye Başkanı seçilen Rıfat Serdaroğlu şöyle tarif etmiş bu hastalığı:

“Çok yaman bir derttir bu hastalık... Belediye başkanlarının büyük çoğunluğu bu hastalığın pençesine düşer... Hastalığın ilginç tarafı, hastalığa yakalandığını ne Belediye Başkanı bilir ne de yakın çevresi…”

***

Serdaroğlu, “Ben de bu hastalığa yakalandım. Babamın uyarıları sayesinde çabuk kurtuldum” diyor…

***

Evet, bence de bu bir hastalık... Başkanların çoğu buna yakalanıyor. Ancak hepsi aynı düzeyde değil… Bazıları çok yoğun bazıları biraz daha hafif düzeyde... Mesleğim ve ilgilerim gereği, çok sayıda başkan arkadaşım oldu... Bazıları ile birlikte çalıştığımız anlar ve yürüttüğümüz ortak projeler de var…

Bu sürede gördüm ki, bazıları acemilik zamanında mütevazı oluyor ve bir süre sonra egosunu kontrol edemez hale geliyor. Bazıları ise daha hazırlıklı oluyor. Adeta bu makam için yaratıldığını düşünüyor ve hatta buna inanıyor... Koltuğa oturur oturmaz kendini kaptırıyor bu komplekse... Haksızlık etmeyelim az da olsa, sakin ve makul başkanlık yapanları da tanıdım. Şimdi de vardır şüphesiz… Ama “Başkanlık Hastalığı” eskisine göre daha salgın halde…

***

Bu hastalığın belirtileri çok belirgindir… Başkan çok görünür olmak ister, çok kişisel propaganda yapar, etrafına “Padişahım çok yaşa’cıları” yığar... Eleştiriden zerre hoşlanmaz... Katılımcılığı hiç sevmez. Meclise, Kent Konseyine ve parti örgütlerine kendine biat edenlerin gelmesini ister. Çünkü bu kurumları önemsemez…

***

Genellemek haksızlık olur, ama Erdoğan karşıtı kitlelerin otomatik desteği ile göreve gelen belediye başkanlarının büyük bölümünün rol modeli, aslında Tayyip Erdoğan’dır… Literatürde yerel yönetim, hizmetin yanı sıra yerel demokrasi işlevi ile anılır ama bizde hakim eğilim “Tek Adam” modeli olduğu için yerel demokrasiye imkan vermiyor…

***

Bu hastalığın tedavisi de kolay değil. Çünkü sivil toplum geleneği yok. Çünkü kutuplaşmış siyaset ve “post truth” çağı, kurum olarak partilerin ve profesyonel siyasetin sürekli nitelik kaybına yol açıyor…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Halit İzmirli
 28 Kasım 2019 Perşembe 21:29
Bornova Narlıdere ve Çeşme Belediye başkan aday adaylığında bulunarak siyasette bir postmodern başkanlık tutkusunu oluşturdunuz
 Ali ozkan
 21 Kasım 2019 Perşembe 08:08
Kimi kastettiginizi acik acik yazsanız da bu hastalığa yakalanan belediye başkanlarını bilelim.bir genelleme yaparak hepsi bu hastalığa yakalandi ise hizmet anlamında bunlar başarısız demektir yok eğer hem işini yapıyor hemde keyfini yaşıyorsa bırakında yaşasın. Nasıl olsa hastalığın süresi beli yeri geldimi doktoru (halk)gerekli tedaviyi yapar
 Post Truth
 20 Kasım 2019 Çarşamba 12:49
Yazınızın önermesi nedir?
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz