MENÜ
İzmir 17°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Birleşik Krallık Huawei’i ülkeden kademeli çıkarıyor
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
8 Eylül 2020 Salı

Birleşik Krallık Huawei’i ülkeden kademeli çıkarıyor

BBC’nin haberine göre hükümetin dijital konulardan sorumlu sekreteri Oliver Dowden Avam Kamarasına Birleşik Krallık cep telefonu hizmeti sağlayıcılarına 31 Aralık’tan itibaren yeni Huawei ekipmanı almalarının yasaklandığını ve 2027’ye kadar Çin şirketinin tüm 5G ekipmanının kaldırılması kararının Washington’ın koyduğu yaptırımlardan sonra Salı günü alındığını bildirdi. Dowden bunun ülkeye 2 milyar pound civarı bir maliyetinin olduğunu açıkladı.

Huaweibu kararın Birleşik Krallıkta cep telefonu kullananlar için kötü haber olduğunu, ülkeyi dijital açıdan yavaş kulvara sokacağını, daha masraflı olacağını ve dijital bölünmeyi körükleyeceğini söyledi. Dowden Birleşik Krallığın Nokia’ya bağımlı olması konusundaki kaygısını da dile getirdi. Bu kararın Huawei’in ülkede cep telefon satışlarını engellemeyeceği belirtildi. Nokia ve Ericsson konudan memnuniyetlerini belirttiler ancak her iki şirket de bazı parçaları Çin’de üretiyorlar ve bu Washington’u rahatsız ediyor.  

The Guardian gazetesinin haberine göre Birleşik Krallık milletvekilleri Çin’in ilk uluslararası şirketi olan Huawei’inülkelerinden çıkarılmasının sorunlara, cep telefonlarının durmasına ve veri kararmasına neden olabileceğini belirtti. Milletvekilleriyle görüşen British Telecom’un Genel Müdürü Howard Watson 7 yıl içinde Çin şirketini ülke dışına çıkarmanın başarılamayacağını, çok pahalıya geleceğini ve müşteriyi etkileyeceğini söyledi.  5G, 4G ve 2G kullanan tüm müşterilerinin iletişimlerinin kararacağını ekledi. Vodaphone’unBaşkanıAndrea Dona da Watson’ı onayladı.

Geçtiğimiz günlerde şirket yetkilileri Çin Devleti ile bir ilişkileri olmadığını savunsa bile Huawei’in Çin devleti ile ilişkisi olabileceği konusu dikkatli incelemeye alınmıştı. BBC’nin haberine göre ABD şirketin hızlı ilerlemesinden rahatsızlık duymuş, şirketin Çin hükümetine bağlıolduğunu ve ekipmanlarının olduğu yerlerde izleme yapabilme olanağına da sahip olduğunu iddia etmişti.

Boris Johnson U dönüşü yaptı

Ocak ayında Birleşik Krallık hükümeti %35 oranında 5G yapılanmasını Huawei’e vereceklerini belirtmiş,Vodaphoneve British Telecom’unzaten %60’ı Huawei baz istasyonu ekipmanı olduğundan bu karar onlara uymuştu.Ancak Boris Johnson daha sonra bir U dönüşü yaparak 2023’e kadar ülkedeki Huaweiekipmanlarını sıfırlamaya karar vermişti. Salı günü alınan kararla bu tarih 2023 yerine 2027ye ertelendi ancak U dönüşü yapılmasından vaz geçilmedi. 

Huawei dünyanın en büyük Telekom ekipmanı sağlayıcısı ve 2019da pazarın %28ine sahipti. Samsung’dan sonra ve Apple’dan önce dünyanın ikinci cep telefonu üreticisi olarak tanınıyor. Ancak, Avusturalya 2018de Huawei’in 5Gsini diplomatik bir krizde elektrik ağını kapatabilmesi kaygısıyla ülkesinde yasakladı. Trump geçen yıl ABD’li şirketlerin Huawei ile çalışmasını yasakladı ve diğer ülkelerin de kendisini izlemesi için çok sıkı lobi yaptı.

BBC’ye göre Beyaz Saray’ın devam eden baskısıyla ABD Huawei’in kendilerinden mikroçip ve yazılım almasını yasakladı. Bu durum Birleşik Krallık hükümetini tekrar bir durum değerlendirmesi yapmaya zorladı ve ayrıca Muhafazakar Parti isyankar milletvekilleri Huawei’yi tamamen ülke dışına itme konusunda ısrarcı oldu.

Telefon şirketleri 2029a kadar Huawei’yi dışarı çıkarmanın olası olduğunu ancak bunun ABD için büyük bir zafer olacağını, çünkü hali hazırda kullanılan tüm ekipmanların İngiliz istihbaratı açısından bir tehlike yaratmadığının kanıtlandığını açıkladı.

Gazete bu değişimin, sıfırlamanın yetişmesinin gerçekçi olmadığı gibi ayrıca çok pahalı olması da beklendiğini belirtti. 1987de kurulan ve 194 000 kişinin çalıştığı Huawei ise ABD’nin yaptırımlarına karşın 2003ten bu yana Birleşik Krallığa hizmet sağlıyor ve 5G sistemini önümüzdeki beş yıl içinde bu ülkede yapılandırabileceğine inandığını açıkladı. ABD yasağı Huawei’in her çeşit Amerikan mikroçipini kullanmasını önlüyor, bu nedenle Milli Siber Güvenlik Merkezi Huawei’in kullanacağı mikroçiplerin kontrolden geçemediği için güvenlik açığı bulunacağını belirtti.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz