MENÜ
İzmir 17°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Buca'ya metro niye gitmiyor?
Fatih YAPAR
YAZARLAR
8 Temmuz 2019 Pazartesi

Buca'ya metro niye gitmiyor?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarına göre 500 bin kişiyi aşan nüfusuyla İzmir’deki en kalabalık ilçeler arasında Buca zirveyi zorluyor.

Bu ilçede yok yok!

Üniversite, hastane, okullar, yurtlar gibi kamu kurum ve kuruluşları dışında tarih, sanat, kültür de var doğa, köy, orman da... Fakat önemli bir sorun var; o da ulaşım ve altyapı meselesi. Buca, trafik sorunu ve otopark gibi konularda en çok şikayet edilen ilçeler arasında yer alıyor. Nüfus yoğunluğunu ve kalabalık ortamları ne mevcut yollar kaldırıyor, ne de büyük caddeler. O yüzden uzun süredir kentin gündeminde olan bir mesele var. Buca Belediyesi’nin karşısında bulunan cezaevinin kaldırılması. Her seçim döneminde vaat edilen bu müjde nedense hiç gerçekleşmiyor. Cezaevi kalkarsa Büyükşehir’in Konak Tüneli’ne bağlantı için yaptığı Homeros Bulvarı ilçenin ana ulamış damarı Menderes Caddesi ile birleşecek.

Ne yazık ki Buca’nın yeni Belediye Başkanı Erhan Kılıç da elinden bir şey gelmediği için Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesi’nde kaldırılan bir cezaevinin fotoğrafını yayınlayarak, “Darısı bizim başımıza” demek zorunda kalıyor!

Gelelim meselenin özüne

İzmir Büyükşehir Belediyesi, eski Başkan Aziz Kocaoğlu döneminde İzmir Metrosu’nu Buca’ya uzatmak için proje ihalesine çıkmıştı. Yeni hat, Konak Üçyol’dan mevcut metroya bağlantılı bir şekilde başlayacak ve Bozyaka’dan Şirinyer’e gidecekti. Çünkü burada Aliağa-Menderes Hattı’na entegre edilecekti. Daha sonra Buca Belediyesi’nin önünden geçerek 9 Eylül Üniversitesi’nin fakültelerinin de bulunduğu Hasanağa Bahçesi’ne gelecek, oradan da Tınaztepe Kampüsü’nde noktalanacaktı. İhtiyaçtan, fizibilite çalışmalarında hattın Buca Koop’a kadar uzatılması konusunda mutabık kalındı.  Toplam 13,5 kilometre olacak 11 istasyonlu yeni hattın maliyeti ise o dönemin parasıyla 3.3 milyar TL’ye mal olacaktı.

Peki ne oldu?

İzmir Büyükşehir Belediyesi 17 Ağustos 2017 tarihinde projeleri tamamlanan hattın onayı için yazıyı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ilgili genel müdürlüğüne gönderdi. Genel Müdürlük incelemeyi yaptıktan sonra 28 Aralık 2017’de onayı verdi. Proje, bu kez son makam olan Kalkınma Bakanlığı’nın onayına sunuldu. Belediye, bu arada 2018 yılı yatırım programına alınması için bakanlığa 5 Aralık 2017 tarihinde başvuruda bulunmuştu. Durum böyle iken, Cumhurbaşkanlığı sistemi ile değişen yeni bakanlar kurulu yapılanmasında ortadan Kalkınma Bakanlığı’nı kaldıran 9 Temmuz tarihli Kanun Hükmünde Kararname yayımlandı.  Ve tüm işlemler Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na devredildi. Belediye bu kez Cumhurbaşkanlığı’na 18 Eylül 2018 tarihinde aynı konu için yeniden başvuru yaptı.

Ama hiçbir ilerleme kaydedilemedi. Ve böylece 2018 yılı bürokratik değişimler ve bakanlıkların devirleri nedeniyle boşa geçti!

Büyükşehir pes etmedi. Yerel seçim atmosferi içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin adayı olan şimdiki Başkan Tunç Soyer, Buca metrosu için, “Projesi hazır olan Buca metro hattının temelini atacak, inşaatına başlayacağız. Buca metroya kavuşacak. Derhal inşaat çalışmalarına başlayacağız, yarım milyondan fazla İzmirlinin yaşadığı Buca’ya metroyu kazandıracağız” müjdesi veriyordu.

Seçim atmosferinden bağımsız çalışmaları sürdüren Büyükşehir bürokrasisi Cumhurbaşkanlığı’na 2019 yatırım programına alınması için üçüncü kez başvuru yaptı. 

Ve tarih 13 Mart 2019’u gösteriyordu.

Bu kez Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Sektörler ve Kamu Yatırımları Genel Müdürlüğü 26 Nisan 2019’da nihayet bir cevap yazısı yazarak taleplerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.  Büyükşehir ise yazıya, 24 Mayıs’ta yanıt verdi.

O halde yazıda neler var?

Cumhurbaşkanlığı’nın tespitlerine şöyle bir bakalım; birincisi kilometre başına maliyetin çok yüksek olduğu belirtilmiş. İkincisi ise, daha önce Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın onay verdiği fizibilite raporu ve ihalesinin yüksekliğine vurgu yapılmış.

Cumhurbaşkanlığının, “Finansal ve ekonomik analizlerde yapım maliyetleri haricinde tüm hesaplamalarda 2018 yılı program kuru olan 1 ABD Doları = 3.733 TL esas alındığı, ancak projenin maliyetinin tahmininde 2019 yılı program kuru olan 1 ABD Doları eşittir 5.60 TL’nin alındığı görülmektedir” gibi ilginç bir tespiti var. Sanırım, Türk Lirası’nın dolar ve euro karşısında her geçen gün eridiği ve rakamların uçuşa geçtiği görmezden gelinmiş.

Raporda bir ilginç tespit daha var. O da günlük yolcu ve kapasite konusu. Projenin hayata geçeceği 2022 yılı itibariyle saatte 17 bin yolcu tanışabileceğini belirten Büyükşehir’e, “bize göre uygun” diyen Cumhurbaşkanlığı, İzmir’deki tüm ulaşım sisteminin yolcu miktarını toplamış ve günlük 1 milyon 705 bin rakamına ulaşmış. Ve buradan yola çıkarak 13,5 kilometrelik hattın günlük 319 bin yolcu taşımasını ise “fazla iyimserlik” olarak nitelendirmiş!

Meselenin özü; Bucalılar artık verilen sözlerin yerine getirilmeyişi bir yana tıpkı cezaevinde olduğu gibi bürokratik engellerden ve dosyaların bakanlık koridorlarında kaybolmasından bıktı.

Hem yerel yönetimlere hem de merkezi hükümete “artık bu işi çözün” diyor. Oy veren vatandaş hakkını arıyor, verdiğinin peşine düşüyor.  Finansman yapısını ayarlayan, krediyle de olsa bu işe başlamayı taahhüt eden bir büyükşehir belediye başkanı var.  Verilen söz, gösterilen hedef ortadayken bu engel, gel-git niye?

Bazı basın yayın organları üzerinden Büyükşehir Belediyesi’ne ve süreci seçimlerden bağımsız yürüten belediye bürokrasisine vurmak kimlerin işine yarıyor? Tıpkı, Genel Sekreter Dr. Buğra Gökçe örneğinde olduğu gibi fotoğraflarla, alakasız konular üzerinden hedef göstermek kimin fikri?

Yoksa birileri bir yandan Büyükşehir ve bürokrasisini döverken diğer yandan malum kadro değişimleri de varken “gizli işbirliği” ve “ortak düşman” mantığı ile mi hareket ediyor.

Hepsinin yanıtı aslında belli!

Kısacası bu yaz çok sıcak geçecek…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 bucalı
 10 Temmuz 2019 Çarşamba 11:55
Buca da sadece üniversiteler yok, Buca da mezarlıklar var, mezbaha var, hal var, 3 adet cezaevi var,Seyfi Demirsoy hastahanesi, doğum hastahanesi var....... Buca sadece nüfus yoğunluğu ile değil İzmir in yükünü çeken birçok hizmet birimi ile var.Buca nın en önemli sorunu olan TRAFİK konusu çözümü için mutlaka cezaevi kalkmalı, metro işi çözülmelidir. Bu işin reklamı olamaz. Hizmet şarttır.
 Gürkan
 9 Temmuz 2019 Salı 11:20
Ankara raylı sisteme onay verirken yazıda da geçen koşullara bakar. Örneğin pik saatlerde yolcu yeterli değilse yatırım programına almaz, belediye de ihaleye çıkamaz. Eskişehir tramvay hattının da böyle bir sıkıntı olmuştu. Tesadüf olacak ki orası da muhalif belediye. Projeyi yapacak olan da belediye, bakanlık değil. Bakanlık önce yıllar önce devraldığı otogar metrosunu yapsın. Reklam olsun diye Kocaoğlu projeyi vermedi diyorsun da insan hayret ediyor. Reklam olacağını düşünse İZBAN projesinde beraber çalışmazlar, otogar metrosunu da devretmez. Diğer hatları da vermek istediler ancak bakanlık kabul etmedi. Yıllar önce projesi hazır Buca tramvay projesine de biz yapacağız diye onay verilmemişti. TCDD Buca'da afişler aşmış, projenin reklamı yapılmıştı ama tabiki de yapılmadı. Halbuki belediyenin yüksel proje tarafından hazırlanan Şirinyer-Tınaztepe tramvay hattı projesi duruyor. Yaklaşık 4 yılda onay verilen Konak ve Karşıyaka tramvay hatları ihaleye çıkıldığında Buca tramvayı da yapılacaktı.
 ibrahim
 9 Temmuz 2019 Salı 09:38
Buca metrosu hakkında kafamı karıştıran birşey var. Oda şudur ve bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. 2010 yılında çıkan ve projesi hazırlanmış veya yapımına başlanmış olmak kaydıyla devam edilememiş raylı sistem yapım işlerini merkezi hükümete devir edebiliyorsunuz. Buna karşın ertesi yılın yatırım programına alınması halinde ve bitiminde hükümet, sizden bu yapım maliyetini parça parça tahsil ediyor. Yani size hediye etmiyor. Ama reklamını yapıyor. Bu yüzden yıllarca Aziz Kocaoğlu buna yanaşmadı ta ki Buca metrosuna kadar. Çünkü artan döviz ve diğer maliyetlerle burası yapılabilir olmaktan çıktı diye kendi beyanı var. Şimdi sormak istediğim şudur; bu projeyi baştan aşağıya İzmir Belediyesi'mi yapacak yoksa Merkezi Hükümete bu yasaya göre sen yap benden tahsil etmi diyor. Eğer Bana ikinci şık gibi geliyor. Eğer öyleyse cumhurbaşkanlığının yolcu adedi, saat başına yolcu sayısı ve 90 dk uygulamasını da hesaba katıp mali yönden olumlu veya olumsuz deme hakkı yokmu sizce. Ben şuanda bu durumdayız diye düşünüyorum. Yanlış biliyor olabilirim, cevap verecek kişilerin bilerek, şuraya bak diyerek cevap vermelerini rica ediyorum.
 recep
 9 Temmuz 2019 Salı 09:07
Güzel açıklayıcı bir yazı olmuş, süreç hakkında bilgilendik. Teşekkür ederiz.
 
 9 Temmuz 2019 Salı 08:53
buca akepeye oy veriyordu. görsünler akepeyi
 İzmirli
 9 Temmuz 2019 Salı 04:35
İBB'nin mali yapısı hızla zayıflıyor. Maalesef 5 yılın sonunda nerdeyse hiçbir yatırım yapılamayacak.
 ST
 8 Temmuz 2019 Pazartesi 20:27
İzmir'in işlerini yokuşa sürün bakalım daha nereye kadar? Ama gün gelecek utançtan İzmir' gelemeyeceksiniz, ayıptır, haksızlıktır. İzmirli unutmaz.
 angarya
 8 Temmuz 2019 Pazartesi 20:14
Ankaradan bakinca Izmire is yapmak angarya. Nerede Hamza Dag ve diger vekiller?
 Hak, hukuk,adalet
 8 Temmuz 2019 Pazartesi 20:10
İzmir BB kamu hizmeti olan toplu ulaşımda ; çevre ilçe halkının 10.02.2016 tarihinde iptal edilen 90 dk. aktarma haklarını neden iade etmiyor ? CHP li belediyeler ayrımcılık yapar mı ? İzmir’de merkez ilçelerde toplu ulaşım aracına ilk binişten sonraki 90 dk. süresince binişler bedava . Çevre ilçe halk ı ;belediye otobüslerinde dolmuşa biner gibi indi bindi para ödüyor. Gaziemir - Ayrancılar arası 17 km mesafe ( tek yön ) 2 araç 2 bilet bedeli 6.00.- TL. Hakkaniyet nerede ? Adalet nerede ? İzmir BB ‘si yetkisinde olan toplu ulaşımda; çevre ilçe halkına 90 dk . aktarma hakkı niye verilmiyor ?
 sezarın hakkı sezara
 8 Temmuz 2019 Pazartesi 20:01
AKP li arakdaşlarımızın ugramayacagı yazılardan biri olmuş. Buca ya metronun niye gitmedigine dair açıklamalar yapılmış. Bürokratik engeller anlatılmış. gayette anlaşılır bir yazı olmuş. deymi yerindeyse Fatih bey bilale anlatır gibi anlatmış konuyu. Bir edit te ben ekleyim! 31 mart seçimlerin de buca da AKP %40 ın üstünde oy almış hatta net olarak %44 almış!!! AKP hükumeti izmir de 1 tane metropol ilçe alabilmek için . her türlü "CHP belediyesi çalışmıyor" numarasını yapar. bunlardan en bilindigi de bürokratik engeller koyarak "pes ettirme" numarasıdır.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz