MENÜ
İzmir 15°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bundan sonra ne olacak?
Fatih YAPAR
YAZARLAR
6 Şubat 2018 Salı

Bundan sonra ne olacak?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden “liderlik” koltuğuna oturduğu 36. Olağan kurultayın ardından partinin üst yönetimi de belirlendi. Delegelerin oyları ile seçilen yeni Parti Meclisi Üyeleri ve Yüksek Disiplin Kurulu da netleşti. Kılıçdaroğlu önümüzdeki günlerde A Takımı yani de MYK’sını ilan edecek. Şimdiye kadar 120’nin üzerinde parti üst yöneticisinin çıktığı “Kılıçdaroğlu Kantarında” tartılacak isimler kısa sürede netleşecek.

Önceki kurultaya nispeten, rakip aday Muharrem İnce’nin salonda büyük coşkuyla karşılık bulduğu bu dönem Kılıçdaroğlu’nun “anahtar listesi” de çok fazla deforme olmadı. Daha önce 23 kişinin liste delerek üst yönetimde yer aldığı kurultayda bu kez sayı neredeyse önceki sayının yarısı kadar oldu.

Kılıçdaroğlu’nun il başkanlarından gelen önerilerden çok “kendi çalışma arkadaşlarını” belirlediği bu süreçte birçok yeni-eski isim kendisine yer bulamadı. En dikkat çeken hamle partinin iki numarası Genel Sekreter Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’dan geldi. Daha önce “genel başkan ile görüşmeden karar vermem” diyerek kamuoyuna mesaj veren Sındır’ın parti meclisine başvurup sonra da geri çekilmesi kendisi açısından soru işareti yarattı. Yerel seçim sürecine ilişkin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı hayali kuran Sındır’ın Bornova’daki deneyimini kent geneline yaymak istediği artık biliniyor. Kılıçdaroğlu’nun listesinde kendisine yer bulamayan Sındır, Sonsöz TV’de yaptığı açıklamada, “Zorlu bir görev yapıyordum. Evrak ve yazışma işleri yoğun bir yerdeyim. En azından yeni dönemde kentime yani İzmir’e dönme, çalışma fırsatı bulurum” ifadelerini kullanmıştı.

Partinin İzmir’deki il kongresine doğrudan müdahale ederek Büyükşehir meclisinde yakın çalıştığı Deniz Yücel’i başkanlık koltuğuna taşıyan Kocaoğlu’nun geçen zamanda hedefinde birçok ismin olduğu biliniyor. Tercihlerinden ve isteklerinden çok “olmazları” üzerine bir çalışma yapan Kocaoğlu, aslında sonuç açıklanana kadar istediğini de almıştı. Sabaha karşı listeyi delerek gelen Erdal Aksünger ve Tuncay Özkan’ın Kocaoğlu ile kronik sorunları biliniyor.  Yeni dönemde iki isim daha önce olduğu iletişimden uzak mı olur bilinmez ama “ilişkilerin derinliğini” de zaman gösterecek.

Başkan Kocaoğlu ve Deniz Yücel’in İzmirlilere “başvurun” talebinin ardından hem PM hem de YDK’ya 42 ismin girmek istemesi de dikkat çekmişti.  Tabi ki kendisine yer bulamayan isimler de yok değil. Özellikle Milletvekili Ali Yiğit, eski İl Başkanları Ali Engin ve Asuman Ali Güven’in Kılıçdaroğlu’nun listesinde bulunmaması hayal kırıklığı yaratan unsurlar arasında yer aldı.

Genel başkanın listesinde yer almasına rağmen çizik operasyonuna maruz kalan Gaziemir eski İlçe Başkanı Umut Tekin,  kendisini “örgütün çapacısı” olarak nitelendiren Milletvekili Tacettin Bayır, bir önceki dönem Genel Başkan Adayı Milletvekili Mustafa Balbay, Konak İlçe Başkanı Şakir Başak, PM Üyesi Hakkı Akalın ve eski İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu da hayal kırıklığı yaşayanlar arasında bulunuyor.

Tabi ki yeni dönemi ilişkin önemli adımların da atıldığı söylenebilir. Doğrudan Kılıçdaroğlu tarafından yazılan ve Kocaoğlu’nun itiraz etmediği PM Üyesi Sevda Erdan Kılıç da bu kurultayın kazananlarından oldu. Yeni döneme ilişkin genel başkan yardımcılığı koltuğuna oturacak kadar iyi ilişkiler kuran ve deneyim kazanan Kılıç’ın geldiği nokta tüm parti örgütü tarafından “emek” eksenli olumlu karşılandı. PM’nin kadın üyesi Kılıç’ın yeni dönemde Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’na daha yakın çalışacağını düşünenlerdenim. Bu da önümüzdeki yerel seçimde İzmir’deki belediyelerin şekillenmesinde ciddi etki gösterecek bir unsur olacak!

İzmir’in geleceği adına çevre davalarıyla tanınan YDK Üyesi Avukat Şehrazat Mercan, yerini Büyükşehir Meclis Üyesi Banu Gençkan’a bırakırken YDK’nın deneyimli ismi Mahir Polat da yeni dönemde çalışmalarını sürdürecek.

Bu arada PM yarışında istediğini bulamayan Umut Tekin ve Ali Engin’in yerel seçim yarışına girmeleri de muhtemel görünüyor. Gaziemir’de ciddi bir kitlesi olan Tekin’in Gaziemir eksenli, Engin’in ise Bayraklı eksenli çalışmalarını görebiliriz! Daha önceki kurultayda PM’ye Bilim Kültür Yönetim Platformu’ndan rekor oy alarak giren Prof. Dr. Özkan Yıldız da yerele göz kırpan isimlerden. Kılıçdaroğlu’nun özellikle akademisyen toplantılarını organize eden isim olan “kamuoyu araştırmacısı” Yıldız’ın rotasında ise Menderes ve Gaziemir ilçeleri bulunuyor.

Kurultay sonrası çıkan manzarayla birlikte hedefe konulan isimler de yok değil. Bir hafta boyunca yoğun baskılara maruz kalan İl Başkanı Deniz Yücel’in de bu süreci kriz yaratmadan atlattığına inananlardanım. Özellikle kendisine gelen “bağımsız hareket et, tavrını ortaya koy” çağrılarına parti örgütünün duruşu açısından mesafeli yaklaşan Yücel, önemli bir sınavı da vermiş oldu. Ve zorlu süreci Kocaoğlu ile dayanışarak geçirdi.

Parti üst yönetimlerinde olduğu gibi bundan sonra İzmir’de de önemli gelişmeler olacak.  Yerel ve genel seçim ateşinin yakıldığı yeni dönemde Başkan Kocaoğlu’nu yine zorlu bir süreç daha bekliyor. Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinin arkasında durulması tavrından hiç taviz vermeyen Kocaoğlu’nun “yakın çalışma ekibini liderin belirlemesi” anlayışı bulunuyordu. Bunu da koşulsuz, şartsız yerine getirdi.

Şimdi ise yeni bir dönem başlıyor!

Hareketi bol, atmosferi sıcak!

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 KAMİL YILMAZ
 8 Şubat 2018 Perşembe 15:53
PROF ÖZKAN YILDIZIN MENDERESE DE ADAY OLACAĞI SÖYLENİYOR.KAMİL OKTAY BÜYÜKŞEHİRE ADAY OLURSA KONAKA DA ADI GEÇİYORMUŞ. NEREYE ADAY OLURSA OLSUN GAZİEMİRE GELMESİN. GAZİEMİRLİLER BAŞKANINDAN MEMMUN.
 Maşatlık
 6 Şubat 2018 Salı 22:17
Umut tekin,özkan yokdızı gaziemirde tanımazlar.partide pm adayı olarak maşatlıktan oymu alınır.halil ibrahim şenol bir dönem daha.
 Seydibaba
 6 Şubat 2018 Salı 19:26
Ömür Şanlı gelir Gaziemir CHP’den kurtulur
 oylar iyilere
 6 Şubat 2018 Salı 17:36
bundan sonra olacak olan iyi partinin rekor oy almasıdır. chp bitmiştir. hosgeldin iyi parti.
 Gülizar
 6 Şubat 2018 Salı 11:55
bir işi olmayan umut tekinin bir yıl ekonomik olarak dayanması mümkün değil acilen aziz başkan tarafından işe alınması lazım, işin bu kısmını düşünen yok, çocuk bitti
 Süleyman
 6 Şubat 2018 Salı 10:57
Valla her şeyi dün de Ümit Yaldız'la anlattınız güzel güzel...fakat ben 60 pm üyesinin 4 ünün İzmir'den olmasını içime sindiremedim....2 milyon oy veriyor İzmir bu partiye....karşılığı bu mu?
 Seydiköylü
 6 Şubat 2018 Salı 10:49
Umut Tekin Gaziemirde ciddi bir kitlesi olduğunu yazmışsınız da gel bakalım Gaziemir de sor bakalım kaç kişi tanıyor içinde kin ve nefret dolu olan bir eski ilçe başkanı belediye başkanı olamaz Gaziemire gaziemire Seydiköy evladı olur belediye başkanı Halil ibo bir dönem daha yapar Belediye Başkanlığı demedi demeyin
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz