MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bütün Dünya Terra Madre!
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
13 Ekim 2020 Salı

Bütün Dünya Terra Madre!

İki yılda bir İtalya’nın Torino kentinde düzenlenen Slow Food hareketinin en büyük etkinliği bu kez çevrimiçi olarak 6 ay boyunca sürecek. Etkinlikler geçen hafta başladı.

Slow Food dünyası 5 kıtada faaliyet halinde ve sürdürülebilir gıda üreticileri ve duyarlı tüketicilerin uluslararası topluluğunu güçlendirmek için (sağlık ve güvenlik koşullarının izin verdiği yerlerde) etkinlikler düzenliyor. Terra Madre’nin altı ay boyunca öne çıkan etkinlikleri üç tema etrafında düzenleniyor: Dünyayı düşünmek, tatmak ve değiştirmek. Kasım ayı biyoçeşitliliğe ayrılacak ve Ark of Taste ürünlerini keşfeden atölyeler ve tadımlar yapılacak.

Türkiye deki slow food birlikleri de çeşitli etkinliklerle Terra Madre’de yer alıyor. 

Slow Food Tarsus Birliği’nin “Karsambaç” isimli videosu ülkemizin ilk katılımı idi. Yine çok değerli bir ürünümüz olan “Hardaliye” SF Trakya Birliğimizin sunumuyla dünyaya tanıtıldı.

Bendenizin İzmir Bardacık Birliği adına moderatör olarak katıldığım “İyi Temiz Adil Gıda” adlı panelde Tarsus Birliği Lideri Yasmina Lokmanoğlu, Adana Birliği Lideri Pırıl Bilici ve Adana SF’nin kurucu üyelerinden ÇUKTOB Başkanı Tayyar Zaimoğlu ile keyifli bir söyleşi yaptık.

“Dünyayı Beslemek” başlığı ile düzenlenen uluslararası panelde ülkemizi SF Mahal Birliği lideri Güven Eken temsil etti. Pek de güzel temsil etti.

Türkiye’nin dördüncü “Yeryüzü Pazarı” açılışı 18 Ekim tarihinde Tarsus’taki Kubat Paşa Medresesi binasında yapılacak. Açılış sırasında konuklar, pazarın 60 katılımcı tacirinin mahsullerinden yapılan sokak yiyeceklerinden tatma fırsatı yakalayacak.

25 Ekim’de İzmir’den Terra Madre’ye selam vereceğiz. Terra Madre İtalyanca/ Latince “Toprak Ana” demek. Bizim de burnumuzun dibinde adını antik çağın toprak anası Demeter’den alan Metropolis antik kenti var. İzmir Bardacık Birliği üyeleri ile orada Terra Madre kutlaması yapacağız.

27 Ekim günü ise Şile Palamut Birliğimizin düzenlediği yiyecek israfı ve gıda kaybı konusunda farkındalık yaratmak için “Action Kashkarikas” ı kuran ünlü bir mutfak eğitmeni ve araştırmacı olan Şef Sibel Pinto tarafından özel bir sunum gerçekleştirilecek.

Benim bildiğim duyduğum kadarı önümüzdeki günlerde İzmir Bardacık, Narlıdere, İmalathane İstanbul, Adana, Tarsus ve Kastamonu birliklerimizin hepsi birbirinden güzel etkinliklerine tanık olacağız. Şu anda bilmediğim, duymadığım başka birliklerin de etkinlikleri dünya sahnesine çıkacak. Ne demişti Shakespeare; “Bütün dünya bir sahnedir!”

***

Slow Food Merkez’den Paola Nano’dan gelen bilgilere göre Terra Madre’nin her gün her yerde olduğunu sonunda bizzat görmemizi sağlayan fiziksel ve dijital programdaki etkinliklere bazı örnekler sunmak istiyorum:

8 Ekim’de İngiltere’de Terra Madre Fringe ile başladı öykü: Britanya lokanta sektörü ve gıda tedarik zincirinin Covid-19’a verdiği yanıt, kültür midye yetiştiriciliği ve çiftlik ziyaretleri ile When Tomatoes Met Wagner [Domatesler Wagner’le Buluşunca] (Yunanistan, 2019) gibi belgesel film gösterimlerine odaklanan beş günlük sanal etkinliklerle sürdü.

Aşçılar gösteri yemeği etkinliklerine ve catering ile genel kamuoyunun eğitimindeki rolü konulu tartışmalara ev sahipliği yaptı.

İskoçya’nın Ark of Taste (Nuh’un Ambarı) ürünleri, Britanya şarküterileri, günlük spesiyaliteler, elma şarapları ve başka birçok gıda ürününe yönelik ev tadımları oldu.

Slow Food Almanya da Terra Madre programına 8 Ekim’de biyo-kültürel çeşitlilik ve Avrupa Kurumlarının bu çeşitliliği sürdürmek için AB fonlarını nasıl kullanabileceği ile ilgili bir yuvarlak masa toplantısı ve bir fotoğraf etkinliğiyle başladı.  

Küba’da SF Plassiga Birliği tarafından Havana Finca la China tarımsal-ekoloji festivali kapsamında düzenlenen etkinlikler var.

Terra Madre Filipinler bugün (13 Ekim) altı aylık bir etkinlik programı başlattı. Program kapsamında gıda egemenliği, onarıcı tarım ve başta son birkaç aydır yaşanan kriz sırasında gıda erişimi bozulan, en büyük şehirlerde yaşayan en yoksul kesim olmak üzere yerel toplulukları, yerel mahsullerin nasıl tanınacağı ve bunlar kullanılarak nasıl sağlıklı ve lezzetli yemekler yapılacağı konusunda eğiterek destekleme ihtiyacına odaklanan onlarca fiziksel ve dijital toplantı yapılacak. 

Brezilya'daki büyük Slow Food ağını oluşturmak için bir araya gelen çiftçiler, aktivistler, balıkçı esnafı, peynir üreticileri, arıcılar, quilombolas (eski köle topluluklarının soyundan gelenler ve üyeleri), yerli topluluklar, gazeteciler ve aşçılar, 17 - 22 Kasım tarihleri arasında Terra Madre Brezilya'nın üçüncü oturumuna ev sahipliği yapacak; bu etkinliğin üç ana teması gıda kültürü ve biyoçeşitlilik, başta okullarda olmak üzere gıda eğitimi ve güvenlik ve sivil toplumun harekete geçirilmesinin siyasi etkisi olacak. Eğitici faaliyetler arasında çocuk atölyeleri ve rehberli tadımlar yer alıyor. Etkinlikte çalışmaları Brezilya ekosisteminin önemini gösteren aşçılar ve Ark of Taste ürünlerini korumayı taahhüt eden kırsal toplulukların temsilcileri yer alacak. Terra Madre Brezilya’da ayrıca yoğun bir sanatsal ve kültürel program bulunuyor; programda film ve belgesel gösterimleri, tartışmalar, kültürel etkinlikler, Yavaş Gıda Topluluklarına dair etkileşimli bir harita, aile çiftlikleri ve coğrafi göstergeler ile manioca dünyasını ve ununun üretimini anlatan bir enstalasyon yer alıyor. 

Biyoçeşitliliğin korunması; gıda güvenliğinin güçlendirilmesi ve gıda egemenliğinin korunması anlamına geliyor: bu amaçla 27 Kasım’da Uganda’da Food Wise 2020 düzenleniyor. Bu etkinlik; yemek kültürünü tanıtmak, iyi, temiz ve adil gıda için çaba harcayan küçük üreticileri kutlamak ve kuşkusuz gıdamızla iklim arasındaki yakın ilişkiye dair düşünmek için iyi bir fırsat sunuyor. Konuklar gıda mirasını çok çeşitli açılardan keşfedebilecek: Terra Madre Mutfağından tadımlara, konferanslardan tartışmalara ve gıdanın çiftlikten çatala nasıl yolculuk yaptığını kendi gözleriyle görebilecekleri atölyelere kadar uzanıyor.

16 Ekim’de Makedonya’da SF Vodno Birliğimiz (aralarında Türk dostlarımız da var) Üsküp’teki ilk Gıda Film Festivalini yerel yönetim ve FAO’nın desteğiyle düzenleyecek. Festival yerel üreticilere, toplulukta oynadıkları role ve kurumların onları geleneklerin ve biyo-çeşitliliğin koruyucuları olarak destekleme kapasitesine odaklanacak.

Terra Madre’de bütün dünya bir sahne özetle…
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Vedat Saygın
 15 Ekim 2020 Perşembe 15:33
BU yazar başka bir yerlerde yaşıyor. Ama böyleside güzel.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz