MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Büyükşehir’e mimar soruları…
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
7 Ağustos 2017 Pazartesi

Büyükşehir’e mimar soruları…

İzmir sanıyorum bu ülkenin en sivil kenti… Daha önce de yazmıştım hemen bütün dillerdeki “uygarlık”- civilization sözcüğü de etimolojik olarak sivilden alıyor karşılığını. Eskiden sinema biletlerinde “yurttaş” anlamında sivil yazardı. Yurttaş olmanın önemli bir parametresi de “itiraz” kültürüne sahip olmak…

İzmir’deki serbest çalışan mimarları bir araya getiren İzmir Serbest Mimarlar Derneği Başkanı değerli dostum Hüseyin Egeli geçtiğimiz günlerde dernek üyeleri arasında yaptıkları beyin fırtınasının sonuçlarını benimle paylaştı…

Hüseyin Egeli, “İzmir’deki  her bölge,  için her semt için milyonlarca (abartmıyorum) rahatsızlık yaratan nokta var. Bu durum sokaktaki vatandaşa göre Mimarlar için çok daha sancılı. Ben sadece ev ile işyerim arasında (Göztepe-Alsancak)her gün geçtiğim güzergah hakkında notlar yazdım. Belediyemiz hükümet ile sıkıntılı bir süreç yaşadığı için yaşadıklarımızı (pervasızlık boyutunda) içimizde öğüttük. Banliyö belediyelerinin çoğu CHP’li belediyeler, ancak şehirden almamız gereken en temel ihtiyaçlarımız saçma sapan yol ve yöntemlerle perişan ediliyor. Şehrin iktidar ile yaşadığı sıkıntıları hepimiz biliyoruz.

Fakat İBŞB nin (bir belediyenin)kredi notunun yüksek olması ya da borcunun olmaması (basın öyle söylüyor) övünülecek bir şey olmaması lazım.En kısa sürede iyileştirme  çalışmaları aktive edilmelidir.” Diye not eklediği metni göndermiş.

Uzun bir soru listesi var… Belediye lütfedip yanıtlarsa biz de mutlu oluruz.

* İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBŞB) kötü iş yapan taşeronlarını özenle mi seçiyor?

* İBŞB bürokratları şantiyeleri denetliyor mu? -Şantiyelerde ki çalışmalar randımanlı ve yeterli mi?Aylardır sürmekte olan,mesaisiz ve 3-5 kişilik ekiplerle mi bu iş bitecek?

* Sahil düzenlemesinde rıhtım duvarlarının yapıldıktan bir yıl sonra yıkılıp-kırılıp,oturma gruplarının montajı nasıl bir planlama sonucudur?

* İşler karışacaksa, bu kadar çok ve büyük şantiye aynı zamanda neden açılıyor?

* Sahil yolunda şantiye düzensizliğinden kaynaklanan kaza zararlarını kim ödüyor?

* Trafik levha ve kuralları yok, bilgilendirme tabelaları yok. İngilizce yön levhası yok.

* İBŞB projeler hakkında sahada ve basında yeterince bilgilendirme yapıyor mu? -Sahil yolunda sergilenen proje görselleri doğru mu?

* Otopark alanları oluşturmayı hiç konuşmuyoruz.  İBŞB şehir merkezine girmeden açık-kapalı otoparklar yapılması hakkında ne düşünüyor?

KARATAŞ MEYDANI

* Karataş Meydanı projesin de görsellerde ki marina gerçekleşmeyecekse neden halk yanlış imajlarla yanıltılıyor?

* Şehrin 3. Büyük meydanı sloganıyla Karataş sahil meydanı ne kadar doğru yerdedir? Bu 3. meydan acil ise: Göztepe sapağı- Üçkuyular Meydanı-Levent Marina Meydanı -Basmane Meydanı- Balçova Avmlerönü Meydanı –Konak-Alsancak  Gar önü  çok daha acil çözüm istemiyor mu? BŞB bu meydanlar için nasıl projeler düşünüyor(mu) geliştiriyor(mu)?

TRAMVAY

* Yüzyıl gecikmiş proje olan tramvay yolunda, yol ve kavşak  geçişleri hakkında ne düşünülüyor? Tramvay hattı sahil kısmında halkın deniz ile buluşmasını hem aks hem de kot olarak defalarca kesmiyor mu? Tramvay projesi hazırlanırken yol kotları düşünüldü mü? Yayaya açık olarak düşünülen meydanın, sonradan tramvay güzergahıyla bölünmesindense yer altına indirilmesi niçin düşünülmedi. Aylardır süren batık yol alanının biraz daha büyütülerek yer altı otoparkı olarak kullanılması niçin düşünülmedi,üstelik mevcut otopark sayısı da yeni düzenlemeler ile azaltılırken?

* Yeni fuar alanı havalimanı ulaşım bağlantısı hakkındaki projeleri neler?  Havaray hakkında ne düşünülüyor?

MÜZELER- SANAT-SPOR

* Şehir müzeleri yeterli mi?  Konak Arkeoloji Müzesine yaya ve turist otobüs ulaşımı yok.

* Sanat mekânları çok az.

* Az sayıdaki tarihi yapılar niye korunmuyor-bakılmıyor.?

* İklime de son derece ters buz pateni pisti yerine,tarihinden beri yüzme ve sutopunun şehri olan İzmir’e niçin bir havuz dahi yapılmıyor.Türkiye’de havuzu olmayan tek Büyükşehir Belediyesinin İzmir olduğu kamuoyunca biliniyor mu?

* Körfezde yelken ve su sporları niye yok? Az sayıdaki kulüplere destek niye yok? Amatör sporlara, göstermelik malzeme yardımı dışında niçin destek verilmiyor?

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 erhan eser
 28 Ağustos 2017 Pazartesi 12:58
İzmir bilimsel yontemlerle gelişmelidir. Burada yapılan Eleştirilere darılmayıp aksine teşekkür edilmelidir. Ben de şu İngilizce meselesi için bir katkıda bulunmak istedim eleştiri kervanına. Bir sure önce gece geç saatte dış hatlara indim Adnan mendereste. O saatte otobüs tarifesini İngilizcesi olmadığı için çaresiz durumda olan yabancılara yol gösterdim. Duşunun bir turizm kenti olmaya adayız ( ya da dünya kenti diyelim hadi) ama havalimanı kent ulaşımında İngilizce açıklamalar ve tarifeler yok. Bu çok mu zor? Gecenin 3unde kent kart olamadan otobüse binememek hele akla zarar.. Bu konuda gösterilecek çabalar için şimdiden teşekkurler.
 Mustafa Karluk
 15 Ağustos 2017 Salı 11:16
Kendi konum olan yüzme Sutopu için havuz meselesine değinelim bende; 1940 lardan beri Yüzme ve Sutopu Sporlarının yapıldığı Karşıyakada Karşıyaka Belediyesi kapalı bir yüzme havuzu yaptı. Çok güzel. Son broşürü kapağına da havuz fotoğrafları koyup 7 den 77 ye Karşıyakalıların hizmetinde yazdı. Bu da güzel. Ancak KSK Yüzme ve Sutopu Şubelerine olarak saat vermiyor. Karşıyaka BelediyeSpor yararlanacskmış ..Buna ne denir?
 Ozzy
 10 Ağustos 2017 Perşembe 08:36
Hem hizmet bekleyin hem yapılanları alkışlamayin hemde tramvayın 2 gunde bitmesini bekleyin. Bravo
 Ercument sahin
 9 Ağustos 2017 Çarşamba 15:34
Bir soruda benden .izmir tum belediyeler ve sirketlerinde kac memur, kac isci calisiyor.toplam makam arabasi ve kiralananan arac sayisi ne kadar.
 Yalılı Demokrat
 9 Ağustos 2017 Çarşamba 11:00
Okuduğunu anlamayan insanlara ne anlatabilirsiniz ki Tüneli teknolojiyle aşarsınız ama yeri çok yanlış dedik. Siz laf olsun diye şehri tanımayan Ankaralı İstanbullu firmalara proje yaptırırsanız sonuç bu olur. Göztepe iskelesiyle Üçkuyular iskelesinin arasına iki sene önce bir Sürü masraf yapıldı sonra tramvay hikayesine boz gitsin. Yazan arkadaş bir Sürü şey anlatmış ama bizim dediklerimize akıllı bir cevap verememiş. Biz parti militanı değiliz. Oy verme demişsin cumhuriyet için Kötünün iyisine oy veriyoruz. Hiç bir zaman unutma gerçek Izmir Demokrat Parti''nin kalesidir. Ve bizim yolumuz da Atatürk''ün yoludur. Bizler mecburiyetten oy vermesek Belediyeyi bile alamazsınız. Doğruya doğru Yanlışa yanlış diyebilenlere selam olsun.
 Vur ama dinle!
 9 Ağustos 2017 Çarşamba 00:19
İZBAN, Üçyol-Üçkuyular ve Bornova-Evka-3 Metro hatları,Kent Ormanı, Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı( Açıkhava Tiyatrosu ve Buz Pateni Salonu ile birlikte), Tarihi Havagazı Fabrikası, Doğal Yaşam Parkı, Homeros Vadisi, Sığacık Kaleiçi, Agora Kazıları, Foça Kazıları, Bayraklı kazıları,Eski Foça ve Yeni Foça Sahil Düzenlemesi, Yeni Körfez Gemileri. Yeni Fuar Alanı, Büyükşehir'e katılan tüm ilçelere Otobüs ulaşımı, bu ilçelerdeki tüm içme suyu tesisatını (Büyük çoğunluğu Asbesli boru) yenileme. Hemen hemen tüm ilçelerin kanalizasyon tesisatı ve arıtma tesisleri(Türkiye'nin Arıtma Tesislerinin % 25'i İzmir'de) Bayındır çiçek üreticisine, Tire Süt üreticisine, Seferihisar Mandalina üreticisine her türlü destek. Süt Kuzusu projesi ile çocuklara destek, Tarım arazilerinin yollarının yapılması(Kemalpaşa'da Kirazcılara, Gümüldür ve Seferihisarda Mandalinacılara, Halilbeyli'de şeftali üreticilerine) yol yapımı ve liste uzayıp gidiyor. Tüm engellemelere rağmen yapılan işlerden ilk akla gelenler. Evet eleştirelim ama elimizi de vicdanımıza koyalım.
 
 8 Ağustos 2017 Salı 17:46
Yerel yönetime mecburen oy veriyoruz diyen arkadaşlar neyin kafasını yaşıyor ? Verme kardeşim , zorla mı ? Yok yeraltından su gidiyormuş da falan ... Herkes de mühendis olmuş. İzmir Metrosu'nun Çankaya ve Konak istasyonlarının yapım teknolojisinden haberiniz var mı ? Bu güzergahın dünyanın en zor metro etaplarından biri olduğunuzdan haberiniz var mı ? Çıkan suyun, pompa sisteminden haberiniz var mı ? Tramvayın hiçbir tutar yani niye olmasın ? Sebep nedir ? Şehrin göbeğine tünel yapıldı , koskoca cadde Konak kısmında tel örgüler ile kapatıldı. Tutarlı proje bu mu yoksa toplu ulaşım yapmak mı ? Yoksa sanos otobüslerini konak meydana dizip "ulaşım sorunu böyle çözülür" demek mi tutarlı proje ?
 Yalılı Demokrat
 8 Ağustos 2017 Salı 15:30
Mimar bey tespitlerinde çok haklı hatta eksiği var fazlası yok. Biz de mecburiyetten zaman zaman CHP''ye oy vermek zorunda kalan ve hayatı Güzelyalı''da geçmiş bir vatandaş olarak yapılan alt geçidin yerinin yanlış OLDUĞUNU söylüyoruz. Çünkü İzmirliler bilir Halilrifat son durakta zaman zaman çöküntüler olur ve onun sebebi Karafatma Tarafından gelen yeraltı ve yerüstü sularıdır. Bu sular daha sonra bugün hamam Sokağı denilen (181 sokak) dere yatağından Hamidiye Camisinin yanından denize kavuşurdu. Yani bugünkü alt geçidin yapıldığı yerden. Hadi ona teknoloji ile bir çözüm bulabilirsiniz belki ama esas mesele topoğrafya ile ilgilidir. Yani Mithatpaşa caddesinin Faikbey''den Üçkuyular''a kadar olan kısmı düzlüktür ve yaz kış sahile gelen insanlardan dolayı kalabalıktır. Alt geçidin buraya yapılması gerekliliği bu Bölgeyi biraz Tanıyan herkesin kabul edeceği bir gerçektir. Kaldı ki mevcut alt geçidin yapıldığı yerin üstü bayağı diktir ve sahile inen insanın tekrar yukarı çıkması epey zordur. Onun için de bu bölgenin sahili pek kalabalık olmaz. Tabii siz buraları bilmeyen insanlara proje yaptırırsanız böyle ucube işler olur. Ama nedense bazı arkadaşlar her şeye siyasi olarak bakıyor. Tramvay konusuna hiç girmeyeyim onun hiç bir tutar tarafı yok
 yorum
 8 Ağustos 2017 Salı 14:54
kredi notunun yüksek olması pek tabiki övünülecek bir durum zira güçlü ekonomisi nedeniyle bu not veriliyor, neden övünülmesin ki... benim için en önemli olan şehrinhalkın kamu mallarını halkın yararına kullanıp kullanmadığı, bu konuda içim rahat bir istanbullu veya ankaralıya göre, bu nedenle belediyemin her zaman arkasındayım... buna karşılık organizasyonlarda bir takım eksiklikyanlış varsa da bildirildiğinde düzeltileceğini düşünüyorum...
 
 8 Ağustos 2017 Salı 13:36
Buz pateni salonu bu mantıkla kutuplara yakın ülke şehirlerine yapılmalı; havuz da sıcak ülke şehirlerine :) yahu ABD 'de hepsi var, bizde de olsun denmiyor da buz pisti niye var deniyor. Şaka gibi ! Daha yeni Karşıyaka' da yarı olimpik havuz açıldı. Gelsin bir tane de bakanlık havuz yapsın. Bu Spor Bakanlığı ne iş yapar ? Kültür Bakanlığı ne iş yapar ? Her şeyi belediyeden beklemek nasıl bir anlayış ? Bakanlık hiçbir iş yapmayacaksa ne gerek var ? Kapatılsın. Kalede antik tiyatroyu gün yüzüne çıkarmak, Agora' yı restore etmek yerel yönetimlerin işi mi ? Şehir müzesi yapılacak denilen Sümerbank arazisi ne oldu ? Ege medeniyetler müzesi yapılacaktı.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz