MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP’nin geleceği
Harun ÖZDEMİR
YAZARLAR
14 Temmuz 2020 Salı

CHP’nin geleceği

CHP’nin başlangıçta lider partisi olarak kurulduğunu söyleyebiliriz. Atatürk’ün en güçlü olduğu dönemde kurulan CHP, yaklaşık on beş yıl iktidarda kaldı. Sonra CHP’nin İnönü’lü yılları başladı.

İnönü, 44 yıl sonra 1973’deki kongrede Bülent Ecevit’e yenilince CHP’yi ve siyaseti bıraktı.

1980’de de CHP kapatıldı.

CHP’den sonra günümüze kadar iki yüze yakın parti kuruldu. Ancak hiçbiri CHP kadar kalıcı olamadı.Ne Menderes’in DP’sine Demirel’in AP ve DYP’si ne de Özal’ın ANAP’ı …

Tek başına iktidar olan bu partiler bugüne gelemediler.

Unutulup gittiler dersek abartmış olmayız.

Ama CHP12 yıl aradan sonra 1992’de yeniden kuruldu.Hâlâ var ve çok da iyi durumda.

Birçok yaşanmışlıkları göz önüne getirdiğimizde Türkiye’nin tek kurumsal ve kalıcı partisinin CHP olduğunu söyleyebiliriz.

***

Türkiye’nin geleceğini partiler açısındanokumaya çalışırsak; Örneğin Ak Parti bugün var ama yarın?! Yarın da olacak mı?

Bu soruya olumlu yanıt vermek kolay olmayacak.

Erdoğan sonrasında Ak Parti’nin ne olacağına ilişkin kimse sağlıklı bir tahmin yürütemiyor. Oysa Kılıçdaroğlu’ndan sonra CHP’nin beka sorunu yaşayacağı kimsenin aklına gelmiyor.

Bu demektir ki Türkiye’nin geleceğinde CHP olacak ama Ak Parti’nin olup olamayacağı belli değil! Örneğin 2030’da Ak Parti diye bir parti olmayabilir.

20 yıl iktidarda kalan bir parti için bunu iddia etmek zor olmasa gerek. Ak Parti’nin lider partisi olması ve sık sık kadro ve görüş değiştirmesi… gelecek kuşakların partiyi sahiplenmesini engelliyor.

Bunu Menderes, Demirel ve Özal’ın partilerindeki liderliklerinden öğrendik. Bugün ihtişamlarıyla var olanlar,yakın gelecekteolamıyorlar!

***

Kılıçdaroğlu; her yaştan seçmenin “CHP iyi muhalefet yapıyor ama iktidar olamıyor” görüşünü değiştirmek istiyor. CHP’yi “yaratıcı iyiliklerin” partisi yapabildiyse, iktidara da hazırlayabilir.

CHP’li belediyelerin pandemi günlerinde başardığı “yaratıcı iyilik” etkinliklerini herkes gördü. Şimdi sıra “yaratıcı iyiliklerin” partisi CHP’nin merkezi iktidara taşınmasında.

Oysa iktidar partisi“sıradan iyilik” bile yapamadı. Hükümetin en büyük çözümüise pandemi günlerinde düşük faizli konut pazarlamak oldu. İkinci çözümü ise vatandaşları uzun vadeli “borçlandırma”ya teşvik oldu.

Bir yıl, iki hatta üç yıl, belki gelecekte beş yıl ödemesiz kredi alanların gelecek seçimlerde oylarını kesin olarak Ak Parti’ye verecekleri umuluyor!

Acaba?!

Yaratıcı iyiliği yaşama geçiren CHP’nin borçlandırılmış vatandaşlara dönük bir iyiliği olacak mı?

Can alıcı soru budur.

Çarşamba’yı Pazar gününden görmeye çalışan biri olarak şunu öngörebilirim:

-Borçlulara ödeme kolaylığı,

-İşsizliğe tahminlerin ötesinde iş bulma imkânı,

-Basın-yayın, düşünce ve inanç özgürlüğü,

-Serbest iş yapma imkânı… CHP’yi iktidara taşıyan en önemli vaatleri olacaktır. 

AK Parti ümidini borçlu vatandaşın korkularına bağlarken, Kılıçdaroğlu’nun seçime hazırladığı CHP ise herkesi rahatlatan, partizanlıktan uzak ve objektif politikalara yönelerek ve Millet İttifakıyla seçimlerin en kazançlı partisi olacaktır.

MHP, yine Ak Parti’nin ortağı olmaya devam edecektir, bundan kuşku duyamayız.

CHPiseİyi Parti, Saadet, DEVA, Gelecek Partisi, DP… gibi Millet ittifakı ile birlikte hareket edecektir.

Önümüzdeki seçimde iktidarı belirleyen stratejik parti HDP olacaktır. Terör işbirlikçileri iddialarına kimse kanmamalıdır.

Bu da o kadar önemlidir.

Millet İttifakına seçimi kazandıracak isim, doğal olarak Millet ittifakının belirleyeceği cumhurbaşkanı adayı olacaktır.

Bu aday; CHP, İyi Parti, Saadet, DEVA, GP, DP… yanında MHP ve Ak Parti’li seçmenden de oy alacak ve cumhurbaşkanlık hükümet sistemi yeni bir evreye geçecektir

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Fikret ASLAN
 16 Temmuz 2020 Perşembe 09:42
Türkiyeyi araplaştıranlar kim? Milyonlarca Suriyeliyi Ülkeye dolduranlar kim? Küçük oğlan çocuklarına tecavüz eden Vakıflara Amerikada yurt yapanlar kim? Devletin bütün imkanlarını yandaş müteahhitlere ve hemşerilerine peşkeş çeken kim? Milli tank fabrikamızı araplara peşkeş çekenler kim? Yıllarca bu ülkenin bütün imkanlarını Fetöye peşkeş çeken kim? İsrailden ödül alan kim? Terörist başının kardeşini TRT'ye çıkarıp oy dileyen kim? PKK'lı teröristleri Haburda davul zurnayla karşılayan kim? Egedeki Türk Adalarını karşılıksız Yunanistana peşkeş çeken kim? Partisinde hiç bir tane Fetöcü çıkmayan kim? KİM KİM KİM?
 Fikret ASLAN
 16 Temmuz 2020 Perşembe 09:33
Osman Öcalan denen terörist köpeği TRT'ye çıkartıp AKEPEye oy isteyenler Vatansever oluyor, İktidarı eleştirenler terörist oluyor. İşte Yeni Türkiye.
 Enes YALÇIN
 15 Temmuz 2020 Çarşamba 21:06
Size katılıyorum söz ettiğiniz çerçevede Hdp kapatılmalıdır. Osman Öcalan ı devlet televizyonunda konuşturan güç de bunun hesabını muhakkak surette vermelidir ve bugün olmasa yarın tarih önünde bu hesabı verecektir. Bu gerçekler, Hdp nin terör destekçisi bir parti olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Sizin kartınızı görüyor ve el arttırıyorum : Doğu Perinçek'' i kendilerine payanda yapanlar da yarın kamu vicdanında kendilerine münasip bir yer bulacaklardır. Chp düşmanı değilim. Chp ye iliskin önyargılarım da yok. Ama siz benden çok daha iyi bilirsiniz ki chp de iktidar partileri de düzen partileridir. Bunların, adil bir dünya tahayyülleri de yoktur. Bir kere temelleri faize dayanır. Lütfen sizler bu konuyu işlemeye ısrarla devam ediniz. Vazgecmeyin hocam. İktidar her şeyi elimizden alabilir gibi görünse de tüm insanlığa hakkı haykırmamızın karşısında hiçbir güç duramaz. Medet ne Chp de ne de tüm düzen partilerindedir. Vesselam.
 Harun Özdemir
 15 Temmuz 2020 Çarşamba 18:58
AB''nin Venedik Sözleşmesine göre HDP terör isbirlikcisi ise hemen kapatilmalidir. Kapatmadan suçlamak selam veren terör destekçisi saymak ne akla ne bilime ne de hukuka sığar. O.Öcalan ve A.Öcalan''dan medet ummayi nereye koymak gerekir, sevgili kardeşim...
 Enes YALÇIN
 15 Temmuz 2020 Çarşamba 10:01
Hocam bu kadarını ben bile kaldıramadım. Chp güzellemesini bir yana bırakıyorum. Hdp için "terör isbirlikcisi iddialarına kimse kanmamalıdır" yazmışsınız. Pardon ama Hdp düpedüz terörizmin kucağında olan bölücü bir partidir. Pkk ya terör örgütü diyemeyen bir partiden söz ediyoruz. Doğrularınızı savunmak için mutlak surette bir yere angaje olmanız gerekmediğini düşünüyorum. Kaldı ki Chp sizin için başlı başına yeni bir hayal kırıklığı olacaktır. Nacizane düşüncelerim...
 Lombak
 14 Temmuz 2020 Salı 22:33
Sanırım Gül cehapeye monte oldu.
 Fikret Aslan
 14 Temmuz 2020 Salı 18:12
Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana Her iktidarın ülkeye maddi manevi zararı olmuştur, bu zararları bir şekilde kendi aramızda çözmüşüzdür ama AKEPENİN ülkeyi resmi olarak 6 milyon gayri resmî olarak 10 milyon Suriyeli ile doldurması içinden çıkılamaz sorunlar yaratacaktır. Bugün 10 milyon olan Suriyeliler 10 yıl sonra 20 milyon olursa bu Türkiye için bir felaket olacaktır. Kendi ülkesine ihanet edip Türkiyeye kaçan ve her yıl bir çocuk yapan bir insandan ne hayır gelir ülkemize. Kendi ülkesine yaptığı hainliği bizim ülkemize yapmayacaklarını kim garanti edebilir. Hangi parti bu Suriyelileri bu ülkeden kovma sözü verirse oyumu o partiye vereceğim
 altan koralttan
 14 Temmuz 2020 Salı 17:21
geçen cb adayı muharrem ince ayasofya camiindeki ilk namaz için ricacı oluyor..sen hala iktidardan bahsediyorsun..
 İsmail Hakkı Akyazı
 14 Temmuz 2020 Salı 17:21
?????? Tahlil isabetli inşallah karar aşamasında isabetli olur..
 Baba Muhalefet
 14 Temmuz 2020 Salı 16:23
CHP, beka sorununu asıl Kılıçdaroğlu’yla yaşıyor, nasıl farkında olmazsınız?
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz