MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP ve Kılıçdaroğlu
Harun ÖZDEMİR
YAZARLAR
6 Mart 2018 Salı

CHP ve Kılıçdaroğlu

Deniz Baykal’ın siyasal deneyimi ve entelektüel birikimi Ak Parti’nin planladığı değişimleri yapmaya engeldi.

Meclis aritmetiği açısından bir sorun yoktu. Ama Baykal’ın “F Tipi” yapılanmanın Türk Devleti’ni kuşattığı eleştirileri, Hükümeti oluşturan parti ve koalisyonu rahatsız ediyordu.

Mayıs 2010’da Baykal’ın CHP genel başkanlığından uzaklaştırılma nedeni de, 12 Eylül 2010’da yapılacak olan Anayasa referandumuydu.

Meclis’teki liderlerin hiçbiri referandumu ve anayasa maddelerini Baykal ile müzakere edebilecek düzeyde değildi.

Sonunda Baykal bir kaset skandalı ile CHP genel başkanlığından uzaklaştırıldı.

Baykal’ın susturulduğu 12 Eylül 2010 referandumu ile, bürokrasinin etkin makamlarını ele geçiren o zamanki adıyla “Hizmet Hareketi”, şimdiki adıyla FETÖ, yargıyı da ele geçirecekti.

Baykal’ı CHP genel başkanlığından kimler uzaklaştırdı ise Kemal Kılıçdaroğlu’nu CHP’ye genel başkan yapanlar da aynı kişilerdi.

Kılıçdaroğlu’nu arkadan destekleyenlerin amacı bir Alevî’yi CHP’nin başına getirerek ana muhalefetin oyunu “tehlikesiz bir orana” sabitlemekti.

CHP, % 25’lere sabitlendi; ne arttı ne de eksildi!

***

Kılıçdaroğlu, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde dünya markası İslâm âlimi Ekmeleddin İhsanoğlu’nu MHP ile kurulan ittifakın çatı adayı yaparak bütün beklentileri boşa çıkardı!

Beklenen şuydu:

Kılıçdaroğlu ya kendisini ya da bir Alevî’yi cumhurbaşkanlığına aday gösterecek, Sayın Erdoğan da güle oynaya cumhurbaşkanı seçilecekti!

Öyle olmadı!

Sol ters köşeye düşmeseydi, seçim ikinci tura kalabilirdi.

Ters köşeye düşen sol, sandığa gitmekte üşengeçlik gösterdi …

***

Şimdi her fırsatta “Vatan haini!” ve “Gözüne dizine dursun!”… lara muhatap olan Kılıçdaroğlu, Sünnî İslâm’ın ve Ak Parti’nin marka bir ismini, 2019’da cumhurbaşkanı adayı göstermeye hazırlanıyor.

CHP; bu kez de yine bir Sünnî’yi, örneğin SP’nin adayını destekleyecek.

***

Türkiye, 10 yıldır İslam dünyasındaki Sünnî ve Şiî – Alevî ayrışması sorunuyla uğraşıyor. Durum bu kadar ciddi iken, Türkiye’de Alevî Müslümanların sorunları olduğu yerde duruyor. Bir iki “oyalama” taktiğin dışında somut bir adım atılmadı.

Askerlik yapan ve vergi veren Alevî Müslümanların yasal sayılmayan dindarlıkları dünyanın gözleri önünde.

Bilfiil 28 yıldır “ilahiyatçı, kamu yönetimi uzmanı, Milli Görüşçü, Adil Düzenci ve Ak Partili” olarak Alevî Müslümanların sorunlarıyla yakından ilgilendim.

Sonuç ortada!

Hakikaten ben de çok yoruldum, birlikte hareket ettiğimiz dedeler de.

***

Herkes gibi Kılıçdaroğlu’nun da kimseye dayatmadığı ve kimseyi rahatsız etmeyen bir dindarlığı var. Bunu da inkâr etmiyor.

Her fırsatta Kılıçdaroğlu nasıl vatan haini oluyor?

Bunu hangi Müslüman vicdanı kabul ediyor?  

Yaşamı boyunca doğru, yansız ve yalansız bir din bilgisi vermekle yükümlü biri olarak ne kadar rahatsız olduğumu bilmenizi isterim!

Ana Muhalefet liderini gerçek dışı ve mezhepçi ithamlarla etkisizleştirmeye çalışmak hangi Sünnî Müslüman vicdanının kabul edebileceği bir itham olabilir?

Helal lokma ile büyüyen, yalansız ve hilesiz yaşayan, çalışkan mı çalışkan… bir Müslüman gençlik dururken, sadece “Alevî olmayan” bir gençlikte ısrar etmek kime ne fayda sağlayabilir?!

Beklentim, İslâm ahlâkına yaraşır bir siyaset dili ile toplumla diyalog kuran liderlerin onurlu siyasi mücadelesini izlemekti.

Bu nasip olmadı.  

Liderlerin TV’lerde tartışmaya cesaretleri yoksa en azından tek taraflı, ahlâkı tahrip etmeyen ve vicdanları yaralamayan bir üslupla kampanya yürütmeleri herkesin yararına olacaktır.  

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Veli Deli
 8 Mart 2018 Perşembe 12:31
Dünyada hiçbir ülkede politikayı halk belirlemez. Önce politika belirlenir, sonra bu politikayı uygulayacak yapılar oluşturulur, sonra seçmenlerin bu politikayı uygulayacak siyasî partiye oy vermesi sağlanır. Çok Demokrasi=Partili Siyasal Sistem=Hülle Rejimi... Seçmen de sanır ki Devletini kendisi idare ediyor. Çünkü Devletler, politika belirleme ve yönetici seçme konusunun tek başına vatandaşa bırakılmayacak kadar ciddi bir iş olduğunu düşünür.
 Zafer Zafer
 6 Mart 2018 Salı 13:34
Kılıçdaroğlu'nun vatan haini olmadığı kesin ama yetersiz ve beceriksiz olduğu da bir o kadar kesin.
 Lombak
 6 Mart 2018 Salı 12:47
CHP iflas etmiş bir ideoloji olan sosyal demokrasiyi tüzğünde tuttuğu sürece sadece kaybetmeye devam edecek gibi görünüyor. Toplumsal tabanı olmayan bu ideoloji CHP parti tabanının Atatürk sevgisi üzerinden oy aldı. İdeolojinin kaynağı ülkelerde durum daha kötü. Almanya''da % 17''lik SPD''nin en yakın takipçisi %16''lık yabancı düşmanı Afd. İtalya''da %18''lik DP''nin en yakın takipçisi %17''lik ayrılıkçı yabancı düşmanı Kuzey Ligi. Sosyal Demokrasi kaynağında adeta 1. ligden düşmüş. %10 bandında 3. Ligde oynuyor. Günümüzde sağ-sol ayrımı seçmenlerin tercihini belirlemiyor. CHP ideolojisi ne bu ayrım ne de mezhepçi ayrım içinde tanımlamaz. CHP''nin çıkış yolu kendi içinde vardır. O da 6 oktur. Bu ihtiyaca Baykal da Kılıçdaroğlu da cevap vermedi vermez.
 Gerçek CHP''li
 6 Mart 2018 Salı 12:16
2- Biz partimizin başına kimin geldiğine değil yaptığı icraatlara bakarız. Geliş şekli de bizi ilgilendirmez , ancak doğruya doğru yanlışa yanlış demek düsturunu edinmemiz gerekiyor. Kılıçdaroğlu partinin oy oranını Sabit tutmuştur. yükseltmemiz gereken oy miktarı nerede? madem konu Alevilik yazının başı ile içeriği birbirini tutmuyor. Kılıçdaroğlu ve Alevilik derken Kılıçdaroğlu''nun dini meşrebi görüşü ele alınmamış, kime yardımcı ve destek olduğu belirtilmemiş. CHP ve Kılıçdaroğlundan ziyade aleviliği ele almış olmanız CHP''nin sorunlarını çözme ya ya da köstek olma ya yetmemiş. ÖNERİ: Öncelikle aleviliği bir yazı dizisi haline getirmenizi, sonrasında Kılıçdaroğlu''nun dini görüşünü, en son olarak CHP''nin içeriği,yönetim şekli İle Alevilik sorununu bir bağlamda bağlayarak sonuçlandıra bilirsiniz. saygılarımı sunuyorum. eleştirimin ağır olmadığını düşünerek başarılar diliyorum.
 Gerçek CHP''li
 6 Mart 2018 Salı 11:55
Dünyadaki gerçek Alevilik ile Ülkemizdeki 2 tip Alevi kardeşlerimiz var. Sormak istiyorum, Hz. Ali''nin yolunda gitmek mi gerçek Aleviliği mi, yoksa kendimize göre yonttuğumuz Aleviliği mi kast ediyorsunuz?
 Fikret Aslan
 6 Mart 2018 Salı 10:50
Türkiyedeki durum kısaca şudur: Bizden değilsen vatan hainisin. Birde son günlerde Din adına fetva veren hocalar piyasaya çıktı. Onlardan birisi şöyle diyor: 6 yaşındaki kız çocuğuyla evlenebilirsiniz. Ayrıca Yatağa girince hemen uyuyun, uyumazsanız nevresim ve battaniye şehvetinizi azdırıp sizi günaha sokabilir. Şimdi ben o hocaya şunu sorayım. Hiç 6 yaşındaki bir kızla evlenmeyi hayal ettinmi? Aslında Ben bunun hayalinin bile sapıklık olduğunu düşünüyorum. Birde Battaniye ve nevresimden şehvet dürtüsü alan siz olmalısınız ki bu sorununuzu dile getirmektesiniz, ben hayatımda nevresimden etkilenen bir sapık ne duydum ne gördüm. Türkiye bu sapığın fetvalarını tartışırken Her konuda fikir beyan eden dünya lideri bu konulara neden girmez anlamış değilim. Kendileri din konusunda donanımlıdır ve fikirlerini çok merak ediyoruz. Ve ben İmam Hatip mezunu bir Müslüman olarak bu sapıklar yüzünden dinden soğumaya başladım. YOKSA HEDEF TÜRKİYEYİ DİNDEN SOĞUTMAKMIDIR DİYE DÜŞÜNMEDEN EDEMİYORUM...
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz