MENÜ
İzmir 17°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çoban ateşi büyür mü?
Fatih YAPAR
YAZARLAR
25 Mart 2018 Pazar

Çoban ateşi büyür mü?

AK Parti teşkilatları yeni dönemde seçimlere gidecek yapıların taşlarını örerken İzmir’deki hareketlilik sürüyor.  Genel merkezin kararıyla “değişim” için düğmeye basılırken parti il başkanlığına eski milletvekili Aydın Şengül’ü atamıştı.

Şengül, bir yandan ilçelerdeki değişimleri sürdürürken diğer yandan Nisan ayında belirleyeceği kendi ekibine dahil edeceği isimleri not defterinin bir köşesine yazıyor.

AK Parti’de yönetimlerde ve ilçelerde görev almak için gereken kıstasları ve maddeleri sıralamaya gerek yok. Gerçek olan şu ki değişim tabandan değil tavandan yani üst makamlardan gelen öneriler sayesinde şekilleniyor.

Partide uygulanan ve kimilerine göre “anti-demokratik” olan bu sistem artık kalıplaşmış, sıradan ve olağan bir durum. Çünkü, bir ilçede ya da ilde genel merkezin önerisi dışında ikinci bir adayın çıkmasına sıcak bakılmıyor. Yöneticiler böyle bir durumla karşılaştıklarında partinin tartışmaya açıldığını, kararların sorgulandığını dile getiriyor.

Demokrasinin başkenti İzmir’de yeniden şekillenen AK Parti’de uzun yıllar sonra bir gelişme yaşandı. Selçuk İlçesi’nde genel merkezin “yola devam” kararı aldığı mevcut İlçe Başkanı Sema Yeşilçimen’in karşısına Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Osman Başterzi çıktı. Uzun ve zorlu geçen yarışı Başterzi kazandı.

Peki sonrasında ne oldu?

Başterzi’nin istifası alındı, genel merkezin kararına karşı çıkamayacağının da mesajı verildi.

Burada dikkat çeken bir durum daha oldu. Teşkilatçılık ve yöneticilik konusunda oldukça deneyimli olan İl Başkanı Şengül, “Verdiğimiz karar doğru olmayabilir” dedi.  Aslında özeleştiri de yaptı.

Ama gerçekleri de söylemeyi ihmal etmedi.

Ve şöyle seslendi:

“Amacımız kutuplaşmaları önlemek. İki tarafa da oy verenler AK Partili. Bu makam mevkiler gelip geçicidir. İl başkanı da ilçe başkanı da simgedir. Diğer ilçelerde de böyle bir çalışma var. Orada da böyle olaylar olursa neticesi böyle (istifalarının alınması) olacaktır. Şimdiden olacakları söylüyoruz”

Partide birçok ilçede ciddi hareket var. İlçe başkanı adayı olmak isteyen, onlara destek olmak için sandığı gözetleyen kısıtlandığında en kısa yoldan kongre salonuna bile gelmiyor. Böyle olunca da 400 delegeden ancak yarısı kadarı oy kullanıyor.

Bugün AK Parti teşkilatlarında ciddi bir yorgunluk, bıkkınlık ve usanmışlık var. Uzun süredir durağan halde giden teşkilatlar yeni dönemde hareketlenmezse seçimlerde istenilen etkiyi gösteremeyecek.

Aslında bunu en iyi parti yöneticileri biliyor!

Kim ne derse desin Selçuk’ta partinin kurucusu ve deneyimli isimleri arasında yer alan Osman Başterzi’nin hareketi, kararları tarihe not düşmektir. Başterzi de bunu başarmıştır. Genel merkeze rağmen kongreyi kazanmış ve parti kültürünün gereği olarak da istifa ederek mesajını iletmiştir. Partide,  2019 yerel seçimleri için ciddi yol kat eden Başterzi’nin yaktığı çoban ateşi büyür mü bilinmez ama bu hamlesi aslında anlayanlara çok önemli mesajlar vermiştir.

LİDERİMİN EMRİNDEYİM!
Bir önceki yazımda MHP kurultayını ve Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin A Takımı’nı yazmıştım. Malum, Bahçeli yeni ekibinde İzmir’den kimseye yer vermedi.  Bu durum, 300 bin oyu bulunan kente yapılan bir haksızlıktı. MHP’nin İzmir’deki patronu Necat Karataş yazının ardından aradı ve Bahçeli’nin yeni yönetiminde yer almayan Teşkilat Başkanı Şefkat Çetin’e yakınlığı hakkında açıklama yaptı. Karataş, özel olarak yakınlıklarının bulunmadığını, her ilde nasılsa Çetin’in de “teşkilat başkanı” sıfatıyla İzmir ile ilgilendiğini söyledi.

Ve ekledi:

“Her zaman birinci ve tartışılmaz sıraya liderimi koydum. Liderim varken bir Allah’ın kulunu da tanımam. Kim olursa olsun, liderimizden başka feriştahı gelse tavrımızı değiştiremez. Kimsenin kararı, tavırları da bizi bağlamaz. 2019 sürecini genel başkanımızın talimatlarıyla yürütüyoruz. Liderimiz ne derse o olur. Şahıslar ve ekipteki isimler değişebilir. Biz İzmir teşkilatları olarak sadece genel başkanımızı dinleriz”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Yorumcu
 25 Mart 2018 Pazar 17:57
Osman Başterzi AKPARTİ''nin tavan siyasetine mesaj verdi, dediki: Üyelerimizle delegelerimizle sesimizi duyurmak için bu çareye başvurmak zorunda bıraktınız bizleri. Makam mevki beklentimiz yok buyrun başkanlık koltuğu sizin olsun. Ama CHP yerel seçimde size bizim kadar kolay bırakmayacak .ANLAYAN ANLADI. Anlamayanlara sözümüz.
 Ben yok biz varız
 25 Mart 2018 Pazar 16:33
Birçok insan bunu telaffuz ediyor, tek listeyi kabullenmiyor.Şöyle birşey söyleyenler bile var 'Bugüne kadar yapılan ilçe kongrelerinde yönetimin istediği insanlar ilçe başkanı oldu doğal olarak il başkanını destekleyecekler' ama buna rağmen il kongresinde tek liste yerine isteyenin seçime girebilmesi, yönetimin müdahale etmemesini isteyenler var.Referandumdan beri 15 yıldır dava diye destek veren, siyaset sayesinde zenginleşmemiş, kimseyle dirsek teması olmamışlar referandumdan sonra sesleri duyulur vaziyette konuşmaya, soru sormaya, eleştirmeye başladılar.İl başkanlığı atamasında herkes yeni bir isim bekliyordu.Tek listeli kongre konusunda daha fazla inat edilirse hata olur zira alternatif iki parti hayli gündem oluşturuyor.En büyük yapılacak hatalardan biri rahmetli Prof Dr Necmettin Erbakan hocamızın çocuklarını insanların karşısına çıkarıp Ak Partiyi destekliyoruz denilmesi.Zira özünden gelinen Saadet Partisi hala aynı çizgisini muhafaza ediyor.Öyle bir şey olsaydı rahmetli Erbakan Ak Parti ile teşviki mesai yapardı.
 
 25 Mart 2018 Pazar 12:56
Resmen skandal!
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz