MENÜ
İzmir 17°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Değişimin parçasıyız
Harun ÖZDEMİR
YAZARLAR
20 Nisan 2020 Pazartesi

Değişimin parçasıyız

Dünya değişmek zorunda. Akıl ve bilim dışı yanlışları sürdürmeye gerek yok. Kullanım süresi dolan ABD yüzyılı, yerini “dijital çağa” bırakacak.

Yeni çağa geçmek için “biyolojik kart”a sahip olmak yeterli. Kare kod, el, parmak, yüz, göz, ses…ile çalışabilen, biyolojik şifre onaylandıktan sonra kartı kullanmaya da gerek kalmayacak.

Buna göre yeni dönemde;

1-Dünya ekonomisinin üyesi olan her insan, asgari bir yaşam standardına sahip olacak ve hiç kimse açlıktan ölmeyecek. Her bireyin dünya vatandaşlığına uyum sağlayabileceği çalışma, gezi, gözlem, tedavi, kültürel etkinliklere katılma hakkı olacak.

2-Bu dönemde bireyler, “ulusal hükümetler”in tanıdığı haklardan daha fazlasına sahip olacak. Yeni ve hayal edilemez olanaklar, bireylerin ulusal hükümetlere olan sadakatini zayıflatacak.

3-Bütün kötülüklerin anası olan “kâğıt para’’ nın egemenliğine ve “yolsuzluklara” son verilecek.

4-Bürokratik kararlar “yapay zekâ” tarafından alınacak, uygulamaların çoğu da yapay zekâ ile yönetilecek.

5-Tüm kamu ve özel sektör ofis hizmetleri, yapay zekâ destekli uzmanlar tarafından yapılacak. Uzmanlar; işlerini dünyanın herhangi  bir yerinde internet üzerinden yapabilecek.

6-Nitelikli, insan sağlığını destekleyen tarım ve hayvancılık robotlar tarafından yapılacak.

7-Bireylere refahı “dünya hükümeti” pay edecek.

***

Dünya düzeni” yerine “dünya hükümeti” kavramını gündeme taşımamın nedeni Atatürk’tür. Atatürk; Nutuk’ta hilafete ilişkin görüşlerini açıklarken, İngiliz H.G. Wells üzerinden “Dünya Hükümeti” hayalini gerçekleştirmek isteyenlere açık mesajlar verir. Bir de uyarıda bulunur: “Neyi hayal ederseniz edin, İslam Dini’nden ve Türkiye Cumhuriyeti’nden uzak durun” der.

***

8-Her türlü gazete, kitap, dergiyi okumak…

Yazar olmak…

Tartışmaları izlemek veya tartışmacı olmak…

Sinema, tiyatro, opera, bale ve müzikleri… yerinden veya internet üzerinden izlemek veya icra etmek…

Güneşin etkin olduğu mevsimlerde Güney ve Kuzey yarım kürede tatil yapmak…

İnsanları tanıştıracak ve kaynaştıracak gemi ve tren seyahatlerine katılmak… para kazanılan işlerden sayılacak

9-Dünyanın her yerinde ücretsiz sağlık hizmeti almak…

10-Üretimsiz tüketim olamayacağına göre yeni dönemin üreticileri, yüksek teknolojileri kullanabilen teknisyenler ve mühendisler olacak.

11-“Tüketmek” doğuştan sahip olunan haklar arasındaki yerini alacak…

12-Nitelikli beslenme ile hastalıklar önlenmeye çalışılacak…

13-Ömrün uzamasından herkes yararlanabilecek...

14-Kullanılmayan özel mülk ve kamu arazileri doğal yaşama kazandırılacak…

15-Bütün doğal ve tarihsel mekanlar, kullanılabilecek şekilde ihya ve restore edilecek…

16-En etkin iletişim aracı kablosuz internet olacak ve kablosuz teknolojiler yaygınlaşacak…

 

Endişeye gerek yok; dünya hükümetini kurmakta olanların değişim için yeteri kadar parası var. Harcanmayı bekleyen 800 trilyon dolar, değişimi finanse etmeye yetecektir.

Değişim için gerekli olan finansman ve teknolojiler hazır ise dünya değişecektir.

Mekatronik, nano teknoloji, yapay zekâ, ileri seviye iletişim ve ulaşım teknolojileri, genetik, mikrobiyoloji ve robotik teknolojiler…  küçüldükçe fonksiyonları artan her türlü teknoloji, insanlığın hizmetine sunulacaktır.

Yeni dönemde herkesin bir mali müşaviri, hukuk danışmanı, turizm danışmanı, doktoru, mühendisi… olacak. Bu hizmetlerin tamamı; rekabet eden tam teşekküllü özel yeminli genel hizmet büroları tarafından yapılacak, hizmet bedellerini ise kamu ödeyecek. Bireyler hizmetini beğenmedikleri bürodan ayrılıp başka bir büroya üye olabilecek. Üyeler ile bürolar arasındaki en etkin iletişim internet üzerinden yapılacak. Gelecekte gözlükler ve saatler de cep telefonu kadar fonksiyonlu olabilecek.

***

1980’den sonra, kırk yılda yeniden yaratılan Çin, dünya ekonomisinin üretim merkezi oldu. Böylece “işe yaramayan” Çinli, dünyanın en verimli insanı oldu. Çalışan 250 milyon Çinliye, bir 250 milyon daha eklendiğinde dünyanın nasıl değişebileceğini hayal edebiliriz.

Çin’den sonra şimdilerde sıra, çok gereksiz gibi görülen Hindistan’da. Hintliler de daha “fonksiyonel” hale geldiklerinde dünya başka bir şekil alacaktır.

***

Eski dönem kapanmadan çözülecek önemli bir sorun var, devletlerin yüksek borçları. Çeşitli yolsuzluklarla kayıt dışına çıkarılıp gizli hesaplara aktarılan servetlere el konularak borçlar da ödenmiş olacak. 

İsviçre ve Panama belgeleri deşifre edilince yolsuzluk hesaplarında bir panik oldu. Kayıt dışı servetlerin önemli kısmı altın, elmas ve kıymetli taşlara dönüştürülerek toprağa gömüldü. Paranın bir kısmı, çok pahalı altyapı ihalelerinde kullanıldı. Kalanı da nakde dönüştürülerek mahzenlere taşındı...

***

Yeni dönemde ayrıntılı nüfus bilgileri, tüm alım ve satımlar, -rakamlar büyük veya küçük olsun önemi yok- ihracat ve ithalat ödemeleri, borç ve alacaklar, kâğıt para, çek, senet olmadığından “tek kart” ile yapılacak. Kişinin sağlık bilgilerinden adli siciline, pasaportuna, diploma ve sertifikalarına, araç kullanma bilgilerine, vergi borcu ve cezalarına kadar… resmi olarak bilinmesi gereken her ne var ise bu kartta yazılı olacak. Vergiler ise alım veya satım sırasında Vergi İdaresi’nin hesabına otomatik olarak aktarılacak.

Gelecekte muhasebe defteri olmayacak ama herkesin mutlaka “seçtiği ve maaşını kamunun ödediği” bir mali müşaviri olacak. Hesapların kontrolünü kamu adına mali müşavirler yapacak.

Bürokratik hizmetler ve ofis hizmetleri “yapay zekâ” denetiminde yapılacak.

Para ile yapılan tüm işlemler saniyesine kadar kiminle ve neyin karşılığında, ne miktarda alındığı veya ödemesinin yapıldığı… bilgileri kartın hesabında olacak. Böylece rüşvet, yolsuzluk ve paraya dayalı suçların işlenmesi zorlaşacak. İşlense bile kimse parayı nakde dönüştürüp izini kaybettiremeyeceğinden dünyanın neresine giderse gitsin fark edildiği andan itibaren hesap kartı bloke edilecek, paralar hangi hesaplara aktarılmış ise işlemler gerisin geriye iptal edilebilecektir…

En büyük ekonomik ve sosyal değer “insan” ise hırsından, kibrinden, kıskançlığından ve israfından kuduran nice Pero karakterli kişi, yakın gelecekte statülerini kaybedecektir. (Gelecek yazı: Vatansız Hükümetler)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Kerim Sarar
 20 Nisan 2020 Pazartesi 16:05
Yazarın Yeni Dünya Düzeni ile ilgili beklentisi ve öngörüsü bize umut verdi. Dilerim öyle olur. Eğer Yazar haklı ise, bırakın Mehdi'nin gelmesini karşılamayı; hep beraber Yeni Dünya Hükumetinin kurulmasını bekleyelim bence...
 Enes YALÇIN
 20 Nisan 2020 Pazartesi 13:54
Bürokratik kararların yapay zeka tarafından alındığı bir dünyada, hesapların kontrolünün mali müşavirlerce tutulmaya devam edilmesi, pek tutarlı gelmedi bana. Bu kısım revize edilebilir. Ayrıca,"7. madde izaha muhtaç" diye düşünüyordum ki gelecek yazının konusunu okudum ve mutmain olmayı umdum.
 İsmail Hakkı Akyazı
 20 Nisan 2020 Pazartesi 13:20
Kalemine sağlık kardeşim.
 Fikret ASLAN
 20 Nisan 2020 Pazartesi 12:32
O kadar çok şey yazmak istiyorum ki, ancak eleştirisel yorum yapanların sonu cezaevi olduğu için korkuyorum yazmaya. Hırsıza hırsız diyenler içerde, hırsız ise çalmaya devam ediyor. Kısaca diyeceğim budur ancak bunu bile demeye korkuyorum. Vallahi bunu ben değil bir gazeteci köşesinde yazdı diye yazdım. Yoksa benim böyle bir düşüncem yoktur.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz