MENÜ
İzmir 17°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Demirtaş pes eder mi?
Fatih YAPAR
YAZARLAR
17 Ocak 2018 Çarşamba

Demirtaş pes eder mi?

İzmir Ticaret Odası’nın çeyrek asırlık başkanı Ekrem Demirtaş’ın tahtı yaşanan gelişmeler gösteriyor ki artık çok net bir şekilde sallanıyor!

Sadece oda değil, odanın bünyesindeki vakfın da yönetim kurulunu kendi kontrolünde tutan Demirtaş aynı zamanda İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin de mütevelli heyet başkanlığını yürütüyor.

Malum; Nisan Ayı içinde daha önce ertelenen oda seçimleri yapılacak. Demirtaş’ın aday olduğunu, çalışmaları sürdürdüğünü bilmeyen yok. Bir de İzmirli tanınmış isim Futbol Federasyonu eski Başkanı Mahmut Özgener var. Özgener’in kentteki desteği de azımsanmayacak kadar çok. Kendisine yol yürüyüşünde yardımcı olanların en başında İzmir Müteahhitler Federasyonu Genel Başkanı Necip Nasır yer alıyor.  Nasır, daha önce Demirtaş’ın karşısına aday olarak çıkmış bir kişi. Yapısı ve kişisel duruşu itibariyle de hükümete çok yakın İzmir’deki işadamları arasında bulunuyor.

Son günlerde, kurucusu olduğu Efe Rakı’nın vergi borçları nedeniyle satışa çıkartılması sonrası sıkıntı yaşayan Demirtaş, usta bir hamleyle, “Bilgim yok, zaten hisselerimi devretmiştim” gibi bir açıklama yapmıştı. Demirtaş’ı yakından tanıyanlar şirketin nasıl kurulduğunu, hikayesinin ne durumda olduğunu zaten çok iyi biliyor.

Demirtaş’ın bir de üniversite üzerinden yaptığı hamle var. O da ekonomi-iş dünyasına göre “kendi ayağına sıkmak” anlamına geliyor. Demirtaş, hem oda hem de oda bünyesinde faaliyet gösteren eğitim vakfının başkanlığını yürütüyordu. Bu arada meclis toplantısında tüm “dirençlere” rağmen 75 milyon TL’ye sıfır hizmet binası yapıldığı için eski binayı üniversiteye “eğitim amaçlı” bağışladı! Bu durum birçok kesim tarafından “oda başkanlığını kaybetse de hem vakıfta hem de üniversitede koltuğu korumak istiyor” yorumlarına neden olmuştu.

Bu girişimin ardından Resmi Gazete’de yayımlanan bir karar ile oda başkanı olmayanın odalara bağlı vakıflarda da başkan olamayacağı belirtildi. Sonrasında Demirtaş, vakıf mütevelli toplantısını da erteledi.  Yapılan açıklamada, “İzmir Ticaret Odası vakfın sahibi değil kurucularındandır. Tüzel kişilik olarak 20 kişiden birisidir” denildi. Peki o zaman eski bina, milyonluk gayrimenkul hangi amaçla meclis toplantısı yapılarak vakfa devredildi?  İşte onun yanıtını kimse vermedi.

Gelelim son bombaya…

Demirtaş’ın yanında bulunan Nevzat Atkıy, Mert Pala, Mustafa Tüzün ve Jak Eskinazi gibi önemli, simge isimler görevlerinden istifa ettiler. Bu istifaların arkasında doğrudan Mahmut Özgener’in “birebir” çalışması olduğu konuşuluyor.  Demirtaş’ın yol arkadaşlarına ne denildi, neler vaat edildi onu henüz bilmiyoruz.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere odada bulunan CHP’li birçok kişinin şimdilik “izle gör” politikası yürüttüğü süreç çok farklı şeylere gebe olabilir. Demirtaş’ın kulislere yansıyan bilgilere göre aday olmaması halinde yerine bırakabileceği bir ismi işaret etmesi de muhtemel. Bu da kısa süre içinde netleşecek!  Onu da Nisan ayına kadar geçen uzun günler belli edecek.

Efe Rakı operasyonu, vakıftaki sorunlar ve yönetimdeki alt boşaltma çalışmalarıyla gergin bir süreç yaşayan Demirtaş’ın da elbette yapacakları olacaktır. Demirtaş “artık yeter” diyerek pes eder mi bilinmez ama İzmir’in asırlık ticaret odası en az ülke ve kent siyaseti kadar hareketli bir durumda.

Bu arada İzmir Ticaret Odası’ndaki gelişmeleri Ankara da çok yakından izliyor. İzmir’in Milletvekili olan Başbakan Binali Yıldırım başta olmak üzere ülkenin sanayici-iş dünyası da gelişmeleri merakla not ediyor.

Bu hareketli süreçte neler ortaya çıkacak yaşayıp göreceğiz…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz