MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Denizli’nin Çameli ilçesi ekoturizmle dünyaya açıldı
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
12 Mayıs 2018 Cumartesi

Denizli’nin Çameli ilçesi ekoturizmle dünyaya açıldı

Çameli Belediyesi ile Çin Halk Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı alternatif turizm işbirliği için iyi niyet anlaşması yaptı. “Çameli EkoTurizm Altyapı Geliştirme Projesi” kapsamında Türkiye Dağ Bisiklet Maratonu ve Dünya Yamaç Paraşütü Kupası ile adını hem Türkiye’ye hem dünyaya duyurdu.

Denizden 1300 metre yükseklikte etrafı çam ormanlarıyla kaplı Çameli,  Elmalı, Karabayır, Ağlı, Karanfilli, Kirazlı Yaylaları, Emecik, Mınak (Tekederesi), Zindan, Gürsu Kapuz, Güngörmez, Çamlıbel, Karanfilli  kanyonları ve Yamaç paraşütü yapılan 2140 metrelikteki Yaylacık Dağı ile ünlü. Çin Halk Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Guizhou Dağ ve Açık Hava Sporları Bakan Yardımcısı Xiang Wenming başkanlığında, Guizhou Anlong Vali Yardımcısı Luo Jiamei, Pingtang Kültür Spor Turizmi Yönetim Merkezi Başkanı Zhang Hu, Guizho Liuzhi Kültür Spor Turizmi Yönetim Merkezi Başkan Yardımcısı Yuan Ruiqian, Panxian Kültür Spor Turizmi Yönetim Merkezi Müdür Yardımcısı Liu Zhao, Tianyixusn spor yönetim şirketi müdürü Fan Xiaohui oluşan heyeti, Çameli Taş Konakları’nda ağırladı. Çinli heyet, Çameli’nin doğal güzelliklerine hayran kaldılar. Her iki bölgenin doğa ve macera sporları bakımından birbirine çok benzediğini ve bu turizmin her iki bölgede geliştirilmesi gerektiğini belirten Guizhou Dağ ve Açık Hava Sporları Bakan Yardımcısı Xiang Wenming, Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan bu yıl ilk kez düzenleyecekleri Guızhou Uluslararası Hava Oyunları Şampiyonasına davet etti. İki heyette birbirlerine yörelerinin hediyelerini sundular.

ORMANIN İÇİNDE TAŞ OCAĞI
Güney Ege Kalkınma Ajansı’ndan, hazırladıkları Çameli EkoTurizm Altyapı Geliştirme Projesi kapsamında 600 bin lira destek alan Çameli Belediyesi, çam ormanların içine birbirinden şık taş konaklar yaptı. Çameli Taş Konakları, şehrin stresinden uzak, muhteşem doğası ile hem dinlenilecek hem de tüm sağlık ve spor etkinliklerinin yapabileceği bir alternatif mekan olmuş. Hepsi farklı şekilde dizayn edilen 10 adet taş konak, açık hava sıcak su havuzu, 200 kişilik restoranı ile eş ve dostlarınızla tatil yapabileceğiniz bir yer olmuş. Doğal güzelliklerin tadını çıkarmak için taş konakları tercih edenlerin pek çok alternatif sporları da yapabileceğini söyleyen Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan “Çameli taş konaklar hamamı özgün mimarisi ve huzurlu atmosferi ile yerli ve yabancı tüm misafirlerimizin hizmetinde olacak. Hamam ve SPA merkezinde sağlık, hijyen bizim için çok önemli. Seçkin personel eşliğinde Türk hamamı, sauna buhar banyosu, cilt bakımı ve masaj hizmetleri yaz-kış açık olacak. Dileyen düğün, toplantı ve özel günlerini burada yapabilir.

DOĞA SEVDALILARI İÇİN İDEAL BİR BÖLGE
Yayla, dağ, mağara, tarım ve çiftlik, doğa yürüyüşü (Trekking), kuş gözlemciliği (Ornitoloji), yaban hayatı (Fauna) gözlemciliği, botanik, atlı doğa yürüyüşü, dağ bisikleti, akarsu, av, foto safari, sportif olta balıkçılığı, kamp, karavan turizmi için bölgelerinin çok ideal bir mekan olduğunu dile getiren Başkan Arslan şunları söyledi; “Göreve geldiğim 4 yılda Çameli ilçemizi EkoTurizm konusunda en iyi şekilde tanıttığımıza inanıyorum. Bu alanda hedefimiz ülkemizin her yanında tanınmak olduğu gibi dünyaya da sesimizi duyurmaktır. Uzakdoğu ülkelerinde 15 yıl turizm rehberliği yapan Sayın Ahmet Sadıç’a bünyemizde kültür ve spor danışmalığı görevi vererek geçen yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Dünya Yamaç Paraşütü Kupası’nda bu spora gönül veren tüm yabancıları da çekmek” dedi. 1-7 Eylül 2018 tarihinde 2140 metrelik Yaylacık Dağı’nda bu yıl ikincisini düzenleyeceği Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası’nda binlerce yabancı yamaç paraşütçüyü ilçesine çekmeyi hedefliyor.

ÇAMELİ DAĞ BİSİKLET MARATONU İÇİN İDEAL
Türkiye Bisiklet Federasyonu'nun ile geçen yıl ilkini gerçekleştirdiği Türkiye Dağ Bisikleti Maratonu”nda yüzlerce sporcu yarıştı. Büyük erkekler 30 yaş ve 40 yaş üstü master erkekler 67.5 kilometrelik parkurda pedal basıp, toplamda 2328 metre irtifa kazandılar. Bayanlar elit kategorisi ile 50 yaş üzeri master erkekler ise 51 kilometrelik parkurda mücadele ederek 1858 metre irtifa kazandılar.  Dağ bisiklet maratonunu her yıl yapmayı planladıklarını belirten Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, "Bu yarışmalar bisiklet sporuna ilgiyi arttıracak. Sağlıklı ve çevreci yaşam bilincinin bir adım daha ileri taşınacağına inanıyorum. Hedefimiz tüm doğa sporlarını canlandırmaktır”dedi.
EMECİK KANYONU KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR
Doğal güzellikleri ile Türkiye’nin gururu olan Çameli, fasulyesi, elması, cevizi, çam balı, alabalığı ile ünlü bir yer. Çameli Belediye Başkanı Cengiz Yılmaz "Yetiştirdiğimiz alabalık, ceviz, fasulye, elma, kiraz ve balımızı kalitesini dünyaya duyurmak istiyoruz. Yıllık ortalama 4 bin ton alabalık balık üretimiyle Türkiye ihracatının yüzde 10'unu karşılıyoruz. Bölgemizde 110 alabalık işletme tesisi var. Yine ilçede yetiştirdiğimiz ceviz, fasulye, elma ve balımızı yiyen bir daha almak ister. Yıllık 6 bin ton elma, 500 ton kiraz, 300 ton ceviz 80 ton fasulye ve üretiyor ve kovan başına 5-20 kilogram arasında bal verimi alıyoruz" diyor.  Çameli'nde bir çobanın keşfettiği ve Denizlili doğaseverlerin ilk kez gidip fotoğrafladığı Emecik Kanyonu, keşfedilmeyi bekliyor. Henüz hiçbir kaydı bulunmayan, Çameli ilçesi Karabayır ve Kirazlıyayla arasında kalan, köylülerin Gavurdeliği dedikleri kanyon hem yeşil dağları, hem tertemiz akarsuyu, hem de insan eli değmemiş doğal yapısıyla insanı büyülüyor. Yeni kanyon Çameli-Fethiye Karayolu üzerinde bulunan Kirazlıyayla'da son buluyor. Yaklaşık 8 kilometrelik kanyonun dağlarını çam ağaçları, yatağı ise çınarlarla kaplı adeta doğal bir cennet görünümünde. Kanyon boyunca pek çok küçük şelale, derinleşip adeta yüzme havuzu durumunu alan su göletleri, kayalarla farklı görüntüler oluşturan çevre yapısı gezi boyunca insanı etkiliyor. Dağların dik yamaçlarındaki ağaçlar ile dere yatarındaki yaklaşık 30-40 metreye ulaşan çınar ağaçlarının doğal ortamlarda oluşan görüntüleri muhteşem bir atmosferi yaşatıyor.ÇAMELİ EKOTURİZM EVLERİ VE DİNLENME TESİSİ
Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin desteğini de alan Çameli, Kaymakamlık ve Belediye ortaklığı ile gerçekleştireceği  “Çameli Ekoturizm Altyapı Geliştirme Projesi” kapsamında yerli ve yabancı turistin bölgeye çekilip yatırım imkanları ile gençlere iş istihdamı sağlanmak isteniyor. “Çameli Ekoturizm Evleri ve Dinlenme Tesisi” adı altında 10 adet taş ev, bir  Restoran & Cafe, hamam, sauna, güzellik merkezi (SPA), açılıp kapanabilir yüzme havuzunun bulunacağı projenin 1 milyon 157 bin liraya mal olacağını dile getiren Belediye Başkanı Cengiz Arslan , “Ege Kalkınma Ajansı 600 bin destek veriyor. 557 bin lirası Çameli Belediyesi bütçesinden karşılanacak.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 ümit
 14 Mayıs 2018 Pazartesi 15:14
harika ilk fırsatta gideceğim
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz