MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Doğa dostları; şakası yok görev başına
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
28 Haziran 2017 Çarşamba

Doğa dostları; şakası yok görev başına

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklığının son 30 yılın rekorunu kıracağını açıkladı. Alınması gereken önlemlerin başında tabi ki insan yaşamı ilk sırada gelmeli. Ancak, insan yaşamının hayat kaynağı olan ormanlarımız da dikkate alınmalı. Bayram süresince zümrüt yeşili ormanlarımız içlerinde, kıyılarında bir parça et uğruna sorumsuzca mangallar yakıldı. İzmir Kadifekale, Ayvalık, Milas, Bodrum, Muğla’dan yükselen alevler yine yeşili yok etti. Sorumsuz, bencil, cahil insanların ormanlarımızı yok etmelerine fırsat verilmememeli. Çünkü bir ağaç en az 20-30 yılda yetişiyor. Mangal yakanları, tehlike oluşturanları lütfen ücretsiz orman 177, Jandarma 156, Polis 155 nolu telefonlara bildirin. Güzel bir yaşam sürmek istiyorsanız, genç kuşaklara orman mirası bırakmak istiyorsanız, sorumluluk sahibi, kötülerden daha cesur olmak zorundasınız. Ne olur boş vermeyin, “Birileri arar söyler” demeyin, görmemezlikten gelmeyin. Dünyanın en prestijli ödülü kabul edilen Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülen Yahudi asıllı Alman teorik fizikçi ve bilim insanı Albert Einstein’in, “Dünya kötülük yapanlar yüzünden değil, hiçbir şey yapmadan durup izleyenler yüzünden tehlikeli bir yerdir” sözünü çok doğru buluyorum.

Çevre Yaşam” sergisinin ağaçları dikiliyor

Çevre ve doğaya duyarlılığı arttırmak için 5 Haziran Dünya Çevre Günü açtığım fotoğraf sergisinden satın alınan fotoğrafların bedeli ile İzmir’in bir köşesine ağaç dikileceğini söylemiştim. 65 ağaçlık fotoğraf satıldı. Fotoğrafları satın alanlar genellikle maaşlı çalışan gönlü bol doğa dostları oldu. Mehmet Sönmez, Derya Turhan, İnsel Özbalaban, Mehmet Kuşcan, Ayşegül Aran, Deniz Oğuzkan, Suzan Özarslan, Rabia Diker, Sacide Çalhan, Hüseyin Aksoy, bütçeleri el verdiğince destek verdiler doğaya. Ekonomik durumu iyi olanlar ise sadece boy gösterip gittiler. Söz verip almayanlar bile oldu. Tabi ki isterdim 55 fotoğrafın geliri ile 165 hatta 265 ağaç dikilmesini. Daha önce diktiklerimize 65 ağaç daha eklenmiş olacak. Ege Orman Vakfı aracılığı ile dikilecek ağaçların sertifikalarını sahiplerine ulaştıracağım.

Herkesin yapabileceği bir şeyler var

Türkiye Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD) ile Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) doğru tüketim alışkanlıklarına dikkat çekmek amacıyla “Doğadaki Ayak İzlerimiz” adlı bir kitap yayınladı. Bu kitabı mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum . “Herkesin doğanın korunması için yapabileceği bir şeyler vardır” düşüncesinden yola çıkarak hazırlanan kitap, evde, işyerinde, okulda, tatilde, yolda, yaşamın çeşitli alanlarında alınabilecek basit önlemler ve farklı uygulamalarla doğaya ve çevreye verilen zararı en az düzeye çekmenin yolları anlatılıyor. Son derece pratik bilgiler yer alıyor. 1.5 yılda en küçük ayrıntı gözden kaçırılmadan hazırlanan kitapta, bilgisayar ve ofset gereçleri, ambalaj, ormanlar, enerji, kozmetik, sağlık, su, gıda, temizlik ürünleri, turizm, ulaşım ve zaman bölümlerinden oluşuyor. Doğadaki Ayak İzlerimiz kitabında, doğaya verilen zararı en aza indirmek için üreticilerin, tüketicilerin ve yerel yöneticilerin neler yapabileceğine dair ipuçları var.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Mehmet Sönmez
 28 Haziran 2017 Çarşamba 22:18
Elinize emeğinize sağlık koca yürekli adam. Bu çalışmanda Seni yanlız bırakmayan Sermin Hanımefendiye ve Nehir Kızımızada teşekkür eder saygılar sunarız. Mehmet, Güler, Betül, Tuğrul Sönmez..
 Güler Sönmez
 28 Haziran 2017 Çarşamba 22:09
Eline Yüreğine sağlık çevre dostu güzel Insan.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz