MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Dünyanın en iyi hekimlerini yetiştireceğiz
Hanzade ÜNUZ
YAZARLAR
22 Kasım 2018 Perşembe

Dünyanın en iyi hekimlerini yetiştireceğiz

İzmir’e 10. üniversite geliyor.

Tınaztepe Sağlık Grubu tarafından projelendirilen yeni vakıf üniversitenin adı İzmir Tınaztepe Üniversitesi olacak.

Üniversitenin kurucusu bir doktor.

Aynı zamanda işadamı…

BAL 87’li dönem arkadaşım sevgili Mehmet Bektur…

Şöyle bir soru ve vizyonla yola çıkmış...

Madem Sağlık Kenti İzmir diyoruz, markalaşmak istiyoruz...

Madem ki İzmir tarihiyle, coğrafyasıyla dünya tıp tarihine imza atmış bir merkez...

Symrna’da kurulan ilk hastane örneğini, Bergama’daki dünyanın ilk sağlık merkezi Asklepion’da dönemin ünlü hekimlerinin yetiştiğini biliyoruz...

İzmir neden yeniden böyle bir misyonla yola çıkmasın?

Diyerek belki de spor kulubü yöneticiliğinden gelen bakış açısıyla da...

Önce alt yapı, önce tesis diyerek zorlu bir mücadeleye girişmiş.

Hedefi İzmir’de dünyanın en iyi doktorlarını yetiştirmek.

Bunun için yüksek kalitede eğitim verecek bir üniversite kuruyor.

Tınaztepe Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bektur İzmir’e kazandıracağı yeni üniversite için düzenlenen basın toplantısında çok heyecanlıydı.

BAL’ın koridorlarında birbirinden renkli lise gençlik anılarımız olan arkadaşımız Bektur’u…

İzmir’de dünya çapında doktorlar yetiştirme hedeflerini anlatırken izlemek benim için çok gurur vericiydi.

Biz BAL’lılar biraz böyleyizdir ayıptır söylemesi…

Yedi sene birlikte okumanın getirdiği kardeşlik duygusu geçen yıllar içinde daha da pekişir.

En yakın akrabandan daha fazla sevinirsin BAL’lı bir arkadaşını görünce.

Ben de İzmir Tınaztepe Üniversitesi’nin tanıtım toplantısını bu  duygularla izledim.

***

Mehmet Bektur çok önemli bir başarı öyküsüne imza atmış bir doktor-işadamı.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra sağlık işletmeciliği doktorası yaptı.

İzmir’de marka haline gelen Tınaztepe Sağlık Grubu çatısı altında Buca Tıp Merkezi, Torbalı Tıp Merkezi ve Tınaztepe Hastaneleri’ni kurdu.

Bayraklı Galen Hastanesi de önümüzdeki ay hizmete girecek.

20. yılını kutlayan grup bünyesinde bugüne dek 100 binin üzerinde ameliyat yapıldı, 2.5 milyon hasta muayene edildi.

İzmir Tınaztepe Üniversitesi de fark yaratma hedefiyle yola çıktı.

Buca’da 160 dönüm alan üzerine kurulacak üniversite ile İzmir’de Türkiye’nin ve dünyanın en iyi hekimlerini yetiştirme iddiasındalar.Her yıl sadece 50 tıp fakültesi öğrencisi alınacak, birebir eğitim verilecek.

Usta-çırak ilişkisini de içeren entegre eğitim modeli uygulanacak.

2019 Haziran ayında ilk öğrenci kaydı planlanan üniversitede ilk etapta tıp, diş hekimliği ve sağlık bilimleri fakülteleri eğitime başlayacak.

260 milyon lira maliyetli üniversite projesiSağlık Eğitim ve Spor (SES)  Vakfı ve Tınaztepe Sağlık Grubu tarafından finans edilecek.

Dr. Mehmet Bektur bu üniversite projesine aynı zamanda fakülteden hocası  olan ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. İsa Durmaz ile yola çıktığı için çok mutlu.

Moral ve manevi gücünü Türkiye’nin ilklere imza atan ameliyatlarını yapmış ve  en iyi hekimlerini yetiştirmiş İsa Hoca'sından alıyor.

Rektör vekili olarak görev yapacak Prof. Dr. Durmaz ile el ele vererek 15 yıl sonra Türkiye’nin en iyisi, 40 yıl sonra da dünyanın en iyi tıp fakültelerinden biri olma hedefi taşıyorlar.

***

Tınaztepe Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mehmet Bektur yola çıkış öyküsünü ve yolda başına gelenleri açık yüreklilikle anlatırken çok samimiydi.

“Bizim hedefimiz iyi hekim yetiştirmek” diyen Dr. Bektur, özellikle İZFAŞ binasının üç yıllığına üniversitenin kullanımına verilmesiyle ilgili yanlış anlaşılmalarda yaşadığı şaşkınlığı kendi cephesinden açıkladı.

Üç ay sonra temeli atılacak kampüs inşaatının 2020’de tamamlanmasıyla birlikte kesin olarak Tınaztepe’ye taşınacaklarını söyledi.

İzmir’e 10. üniversiteyi kazandırmanın heyecan ve mutluluğunu yaşayan  Dr. Mehmet Bektur duygularını, yaşadıklarını ve kendi gerçeklerini şu sözlerle anlattı...HAYALDİ GERÇEK OLUYOR

“Bir üniversite kurmak hayaldi ama gerçekleştiriyoruz. Dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olmak istiyoruz. Ege Üniversitesi İzmir’e kurulurken taşraya üniversite mi kurulur denmiş. Bugün Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ilk 2 binden öğrenci alıyor, yani eğer sınavda 2001. olursanız giremiyorsunuz. İlk 4.000 içinde değilseniz Dokuz Eylül Tıp Fakültesi’ne giremiyorsunuz. Gençler İzmir’de tıp okuma istiyor. İzmir’in potansiyeli doktor yetiştirmek üzerine kurulu. İzmir’e hep sağlık temasını yakıştırıyoruz. Kimi sağlık serbest bölgesi diyor, kimi sağlık turizmi diyor. Bu İzmir’in coğrafyası ve tarihiyle ilgili. Bizim coğrafyamızın dili olsa, hafızası varsa İzmir çok iyi öğrenci, çok iyi tıp insanları yetiştirecek bir yer diye düşünüyorum. İzmir sadece Türkiye’nin değil dünyanın en iyi doktorlarını da yetiştirebilir.”

HOCAM PROF. DR. İSA DURMAZ BENİ YÜREKLENDİRDİ

“Biz de yeni yola çıkıyoruz, hepimizin desteğe ihtiyacı var. Ama ben buradan söz veriyorum göreceksiniz bundan 10 – 15 yıl sonra Türkiye’nin, doğru hedefleri koyarsak 40 yıl sonra da dünyanın en önemli tıp fakültelerinden birisi olacağına ben çok inanıyorum. Bunun için elimizden geleni yapacağımıza da söz veriyorum. Bu çabamız içinde iyi insanlarla çalışıyoruz. Prof. Dr. İsa Durmaz hocamı tanımayanınız yoktur. İsa Durmaz hocamla başladık, o beni yüreklendirdi. İsa Durmaz hocamın rektörlükle ilgili yazısını YÖK’e yazdık, kurucu rektör olarak yazdık. YÖK’ün vekil rektör yanıtını bekliyoruz. Akademik örgütlenmemiz başladı, 2019 Haziran ayında öğrenci alımına başlama hedefimiz var.Tınaztepe’de kuracağımız kampüs için açtığımız mimarlık yarışması da yeni bitti. İzmir – Ankara merkezli bir grup kazandı, ilk binamızın temelini üç ay sonra atacağız. Kampüsü 2020’ye yetiştireceğiz.”

FARKIMIZ NE OLACAK?

Eğitim modelini değiştireceğiz derken neyi kast ediyorum? Tıp eğitiminde yüzde 30 teorik derslerden, yüzde 20 pratiklerden devamsızlık hakkın vardır. Derste hoca anlatır, notlar fotokopicilerde satılır, geçmiş soruları da çalışırsan kalman için bir neden kalmaz. Sınıf geçilir, sonra da TUS için başlarsın çalışmaya. Bu tıpta ustalık çıraklık ilişkisi denen özelliğin uygulanmadığı bir durum. Siz yeni mezun birine gazetecilik yaptırmayabilirsiniz ama yeni mezun bir doktora hasta vermemek olmaz. Öğrencileri diplomayı vermeden önce iyi yetiştirmeniz lazım. Bizde tıp eğitiminde usta çırak ilişkisini sonuna kadar yaşayacağız, farkımız bu olacak. Ege Üniversitesi her yıl 400 tıp fakültesi öğrencisi alıyor, Türkiye’de her yıl 2.400 tıp fakültesi öğrencisi eğitime başlıyor. Biz tıp fakültesine her yıl sadece 50 öğrenci alacağız, birebir eğitim vereceğiz.

İZFAŞ BİNASI İÇİN ŞÜKRAN DUYDUK

“Biz yola çıkarken Valimize Büyükşehir Başkanımıza gittik, efendim bir talimatınız var mı dedik. Bize başarılar dilediler. İZFAŞ’ın binası boş ve bakımsız gibi duruyordu. Büyükşehir Başkanımıza bize burasını birkaç yıllığına verirseniz kampüsümüzün ilk binası yapılana kadar burada başlarız dedik. Çok sürpriz bir şey oldu, Büyükşehir Belediyesi oybirliğiyle kabul etti. Bu bizim hiç beklediğimiz bir şey değildi, müthiş bir şükran duyduk. Karşı olanları da aslında anlamaya çalışıyorum, hassasiyetleri biliyorum. Haklı oldukları yanlar da var, çünkü ülkemizde bu konularda çok sabıkalı durum var. Refleksler ortaya çıktı biliyorsunuz. Bunun için tek bir şey söyleyebilirim üç yıl sonra eminim aynı arkadaşlarımız Tınaztepe Üniversite Üniversitesi gitmesin diye görüş belirteceklerdir. Bize düşen ‘Biz gidiyoruz’ dediğimizde keşke gitmeseler dedirtmektir.”

YALVARSALAR KALMAM

“Ben zaten bu kadar reaksiyon olacağını, bana böyle yakıştırmalar olacağını bilseydim bu talepte bulunmazdım. Üzerime yüklenen hassasiyetlere bakıyorum, yakıştıramıyorum bana yakışmıyor. Bizi bilmeyen mi var diye bakıyorum ama yine de anlıyorum. Belki de benim bilmediğim bir konuda ben de aynı hassasiyeti gösterecektim. Üç yılın sonunda biz orada kalmayız, öyle bir derdimiz yok. Bilime inanıyorum, üniversite kuruyorum diyorsunuz  evrensel hassasiyetleri olmayan bir üniversite olur mu? Nihayetinde biz üç yıl sonra orada yokuz. Ama İzmirliye orasını ne zabıta merkezi, ne de kolluk kuvveti yapmak yakışır. Kültürparka ağaçların altında kitap okuyan öğrenciler yakışır ama ben üç yıl sonra yalvarsanız da orada kalmayacağım. Aynı hassasiyetlerin üç yıl sonra buraya karakol olur, zabıta merkezi olur ya da aman İzbeton binası olmasın. Tınaztepe Üniversitesi buraya çok iyi bakıyor diyeceğine eminim.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 m.y.
 24 Kasım 2018 Cumartesi 14:53
Mustafa Kemal in açtığı aydınlık yok "paralı eğitim" değildi..bu bir vakıf üniversitesi ve özel hastane sahibi yani doktor-tüccar, eğtimi para ile,yıllık kaç para alacaklar acaba? üniversite demek sadece tıp fakültesi demek değildir, başka hangi branşlar olacak? mühendislik olacak mı mesela? ne biçim iş bu????
 İlhan zincircioğlu
 24 Kasım 2018 Cumartesi 11:32
Sevgili Mehmet bey Bir Ballı olarak gurur duydum İsa hocama ve size başarılar diliyorum Mustafa Kemalin açtığı aydınlık yolda yürümeye devam etmeliyiz Başarılar dilerim
 Adnan Kurgu
 23 Kasım 2018 Cuma 19:41
Başarılar
 Adnan Kurguz
 23 Kasım 2018 Cuma 19:40
Çok tebrik ediyorum. Alt yorumlara baktığımda herkesin Kültürpark’daki binanın kullanılmasının ayıp olur diyorlar. Arkadaşlar oraya bir bar, ne bileyim bir eğlence evi açılmıyor ki... İzmir’e açılan 10. Üniversitenin rektörlüğü oluyor. Bence siz oranın saçma sapan insanlar tarafından kullanılmadığına dua etmelisiniz. Büyük Önder Atatürk’ün de her zaman vurguladığı şey eğitimin her şeyden önde gelmesiydi. Kültürpark İzmir’in önemli bir yeri kabul ediyorum- gitmeyenlere gitmelerini öneriyorum- ama o boş binanın hayırlı bir işe kullanılması en büyük şanstır İzmir halkı için...
 Arzu F. Güngör
 23 Kasım 2018 Cuma 18:52
Bir işadamı kendi reklamı için konuşabilir anladım da, gazeteci arkadaşı için bile olsa bu şekilde yazmasa keşke. "(...)yolda başına gelenleri açık yüreklilikle anlatırken çok samimiydi." "Yanlış anlaşılmalarda yaşadığı şaşkınlığı açıkladı" Bunlar sorumlu bir gazetecinin objektif değerlendirmesini aktarırken kullanacağı yaklaşımlar mı? Sorumlu belediye de zaten kamu malını har vurup harman savurmamalı. Yarın "En iyi mühendisleri yetiştireceğim" belki "En iyi müzisyenleri yetiştireceğim" sonra "En iyi xxxx yetiştireceğim" diye kapınızın önüne gelenlere birer birer kentin üzerine titrenmesi gereken kaynaklarını servis mi edeceksiniz?
 Yalçın Şardağı
 23 Kasım 2018 Cuma 15:49
Bir Baldaşın başarılara imza atması tüm camiayı için övünç kaynağıdır ancak bir Baldaş olarak Kültürpark gibi halkın malına göz koymayı yakıştıramam, arkadaşın başarılarını kutlarken bir yandan da Bal’da eğitim almış biri olarak bu konuya hoş bakmadığınızı belirtmenizi umardım.
 akın okuyan
 23 Kasım 2018 Cuma 10:39
izmire izmirliye yatırım yapacaksın da alkışlanacaksın ha... olur mu hiç. aşağıdaki yorumlara bir bakın. izfaş ın o binasının tahisi kocaoğlunun yaptığı en iyi işlerden biridir. izmirimize yatırım yapan herkese olduğu gibi bu ekibe teşekkür ederim. kuşaklardır izmirli biri olarak.
 Dr kivago
 22 Kasım 2018 Perşembe 17:17
Mehmet bey tıpta başarılı olamadı ki
 Ali Rıza Avcan
 22 Kasım 2018 Perşembe 15:09
Dünyanın en iyi hekimlerini yetiştirmek büyük bir iddia... Bunu sağlayabilmek için bu üniversitenin temelini oluşturan Tınaztepe Hastanesi'nin dünyaca kabul edilen JCI Akreditasyon Belgesine sahip olması gerekir... Bunu öğrenmek için hastanenin web sayfasına girdiğinizde ise karşınıza sadece "güncelleniyor" diye bir sayfa çıkıyor... Sahi, dünyanın en iyi hekimlerini yetiştirecek üniversiteye temel olan bu hastanenin uluslararası alanda kabul görür bir belgesi var mı?, merak ediyorum... En azından yaptıklarımız, yapacaklarımızın garantisidir anlamında...
 muhalif
 22 Kasım 2018 Perşembe 15:05
bence izfaş binası talebinizi geri çekin, valilik size başka bina tahsis etsin, mesele büyükşehire verilmeyen izmir özel idaresi mülklerinden birini versin. konaktaki tütğn deposu binasını niye talep etmediniz?? İzfaş binası büyükşehir kültürpark daire başkanlığı olarak kullanılsın..
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz