MENÜ
İzmir 18°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Eleştiri ve itirazın keyfiliği
Tayfun MARO
YAZARLAR
9 Haziran 2020 Salı

Eleştiri ve itirazın keyfiliği

Niyet okumaya dayalı sübjektif yaklaşımlar üstüne inşa edilen eleştiri ve itirazın toplumsal işlevi sorunludur.

Lafı gediğine koyan, iyi giydiren kişinin yaptığı eleştiri veya itirazın yandaşlarına keyif vermesiyle sınırlı etki, kişisel tatminden fazlasını sağlamıyor. Vasatlara iyi geliyor, hepsi bu!

Düşünce ve fikir dünyasında eleştirinin bir saldırı aracı olarak değerlendirildiği koşullarda, eleştiri ve itirazın ahvali üstüne konuşmak çok sıkıntılı...

Sosyal demokratların, bazı sol grupların ve kısmen merkez sağın sınırlı çabaları sonucu,  siyasal yaşamda uzlaşma kültürüne bir ölçüde alan açıldı.

Ne ki bu ülkede Aydınlanma yarım yamalak yaşandığı için tolerans fikrine yabancı olan insanımız, uzlaşma kültürüne mesafelidir.

İslamlaşma etkisi siyasal alanı agresif bir diskurla kuşattıkça, sol cenah da benzer üslupla tavır alıyor. Sübjektivizm sağlı sollu üstümüze geliyor.

Günümüzde, “ya sen ya ben” meydan okumasıyla toplumda iflah olmaz ayrışmalar yaşanırken, kimsenin kimseye tahammül edemediği bir iklimde söz israfına dönüşen siyasal mücadele, bezginlik yaratıyor.

Ne söylendiğini değil, kimin söylediğini önemseyen kültürel sığlıkta debelenip duruyoruz.

Sürgit yıkarak eleştiri ve ayakları yere basmayan itiraz, ülkeye rahat bir nefes aldıracak toplumsal mutabakatı neredeyse imkânsızlaştırıyor.

İdeolojik saflaşmanın kemikleşmesiyle kendisine alan bulan körü körüne yandaşlık, keskinliği fena halde kışkırtıyor.

Cemaatleşen siyasi gruplarda, kendisi gibi olanlar arasında keskinliğin iş yaptığını fark eden uyanıklar inisiyatif alarak öne çıkıyor. Ve keskinlerin kanaat önderliğine soyunduğu koşullarda, siyasal alan, kan revan içinde bir tartışma ortamına dönüşüyor.

Ve böylesi tartışma ortamlarının gerçekten kan revan içinde kalmışlığı da var; tıpkı yetmişli yıllarda olduğu gibi…

Eleştiri, taş üstünde taş bırakmadığında amacına ulaşıyor ama insanlığa güzellik getirmişliği yok. Yine muktedirler kazanıyor.

Kesin kabuller ve redler hariminde dalaşmanın sadece ve sadece insanı olabildiğince itaatkâr kılmak isteyen muktedirlere yaradığı muhakkak.

Eleştiri ve itirazın haysiyeti iki paralık olduğunda, kötüler çok sevinecek.

NOT: Eleştiri ve itiraz hakkını ruhuna sinen kötülüğe siper eden “Soltrol’ler” yine ortaya çıktı; Cadı Avı başlatmak istiyorlar. Rejimin devlet derinliklerinde dolaşmayı seven siyasilerin taşeronu, Soltrol’ler…
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Hamurabi
 15 Haziran 2020 Pazartesi 02:43
Aww müthiş bir espriyi kaçırmışım. Trol Mrol, espri anlayışın tam siyasal islamcı tarzı,
 Trol Mrol
 12 Haziran 2020 Cuma 05:27
Hamurabi, trol'ün anlamlarından biri de, "bir düşünceyi körü körüne savunan kişi" demektir, örnek: SEN... Ve bir trol ince esprileri, örneğin, bir nick'teki gönderiyi anlayamayacak kadar düşünce körüdür, örnek: ne tesadüf yine SEN :)))
 Hamurabi
 11 Haziran 2020 Perşembe 13:45
Bir tanesi sensin işte adı üzerinde, Trol Mrol.
 Trol Mrol
 11 Haziran 2020 Perşembe 05:38
Sn.MARO, somut örneklerin verildiği bir yanıt beklerdim ama havada ve oldukça saldırgan bir yanıt vererek en küçük eleştirel bir imaya bile tahammülünüz olmadığını gösterdiniz. Kendiniz tatmin olduysanız sorun yok ama bir okur için tam bir düş kırıklığı. Her şeye karşın saygılarımla.
 Tayfun Maro
 10 Haziran 2020 Çarşamba 10:38
Sayın Trol Mrol, Zihin nereye odaklı ise oradan hiza alıyor. Defalarca yazdım; Başımız belada, uygarlık krizi ortaya çıkmış, yoksulluk açlığa gidiyor ve İzmir'in aydın eliti birbirini ağırlıyor. Yeni bir toplumsal mutabakatın koşullarını sabote edecek işler yapılıyor. Bunu da sol yapıyor. Derdim bundan ibaret. Boşuna uğraşmayın, o arkadaşlarınız ve küçük hesaplarınız zerre kadar umurumda değil.
 Trol Mrol
 10 Haziran 2020 Çarşamba 07:47
Genellemeyi bırakıp biraz açık konuşmazsanız ve mesela bu soltrol'lerden hiç değilse bir tanecik örnek vermezseniz asla inandırıcı olamazsınız ve sizin de o sözünü ettiğiniz trol'lerden hiçbir farkınız kalmaz.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz