MENÜ
İzmir 15°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Evine dön ey yabancı!
Neşe ÖNEN
YAZARLAR
13 Haziran 2019 Perşembe

Evine dön ey yabancı!

Son zamanlarda ülkemizdeki Suriye’li mültecilerle ilgili şikayetler artmaya başladı. Konuya yaygın ve sosyal medya üzerinden de bazı yazarlar ve siyaset insanları dahil olup yorumlar yaptılar. Ben de bu konu hakkında bir kaç şey söylemek istiyorum.

Beni tanıyanlar uzun yıllardır Amerika’da yaşadığımı bilir. Bundan bir kaç yıl önce eşim ve ben bulunduğumuz şehirden Washington D.C.’ye bir yakınımızı ziyarete gitmiştik. Şehre gece varmıştık ve dolayısı ile gideceğimiz evin bir kilometre çevresi içinde dahi aracımızı park edecek bir yer bulmak için en az yarım saat turladık. Nihayet bir sokak içinde boşluk bulduk ve aracımızı park ettik. Ertesi gün uyanıp aracın yanına gittiğimizde bir de ne görelim; trafik polisi elli dolar ceza makbuzu kesip arabanın ön camına sıkıştırmış. Sebebi ise arabanın arka sağ tekerleği kaldırıma değiyormuş. Evet, yanlış okumadınız. Mevzu bahis olan tekerleğin kaldırıma çıkması falan değil sadece hafifçe değmesiydi! İtiraz ettik tabii ama netice değişmedi. Şehrin kurallarına göre, tekerlek kaldırıma değse dahi park yeri ihlali sayılırmış!

Şimdi bakın; Amerika’da, beğenirsiniz beğenmezsiniz fakat kurallı bir toplumdur. Ve bu kurallara yine beğenirsiniz ama beğenmezsiniz, uymak zorundasınızdır. Siz uymak istemezseniz de sizi pekala uydurmasını bilirler. Mesela, ben illa “bu kuralları beğenmiyorum uymayacağım, geldiğim ülke Türkiye’de kaldırımın kenarına arabamın tekerleği değdi diye asla ceza kesilmez” diye isyan edecek olsam, bana “o zaman güle güle, evine dön ey yabancı” derler kibarca.

Anlatmak istediğim; Suriye’li mülteciler de Türkiye’de yaşadıkları toplumun düzenine ve kurallarına riayet etmesini öğrenmek zorundalar. Sırf savaştan kaçıp mağdur oldular diye, toplum düzeni ve asayişini bozan taşkınlıklarını ve kural dışı davranışlarını mazur göremeyiz. Onların yanlışlarını düzeltmek ve bu konuda çözümler üretmek ilk önce kent yöneticilerinin görev ve sorumlulukları arasındadır. Ancak kural tanımamazlık ve yaşadıkları çevreye entegre olmamak mülteciler arasında zımni bir anlaşma gibi kabul görmüş ya da kanıksanmış hale gelmişse, bu konunun, bundan dolayı mağdur hale gelen toplumun diğer bireyleri tarafından eleştirilmesi de gayet doğaldır.

Öncelikle, bu eleştiriler üzerinden insanları Suriyelilere karşı “ırkçı, acımasız, duygusuz ve bencil” olmakla suçlayanların, Suriyeli mültecilerin daha iyi toplumsal intibakı ya da ülkelerine geri döndürülmesi konusunda bir önerileri var mıdır sormak isterim. Var ise, tepki gösteren toplumsal yığınları toptan “ırkçılıkla” yaftalayıp bundan göz yaşartıcı “mağdur Suriyeli mülteci” hikayesi çıkarmak yerine, bu kesimlerin çözüm önerilerini ve projelerini duymak, tartışmak isteriz ki toplumun asıl mağdur olan diğer bireyleri de faydalansın...

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 erugrul
 17 Haziran 2019 Pazartesi 04:01
bu memlekette kural mı var ki uysunlar....
 Yasemin
 13 Haziran 2019 Perşembe 21:37
Artık ülkemizin her yerinde suriyeli görmek mümkün iyide misafirin az oturanı makbuldür çok oturan misafir ev sahibini bıktırır onun için herkes kendi evine
 Özcan Şengül
 13 Haziran 2019 Perşembe 15:00
Suriye''de şuan savaş yok, eğer olsaydı bayramlaşmak için ülkelerine gitmezlerdi, kuralsızlık sanki bu coğrafyaya ait, bu Suriye''liler mülteci değil, işgalci gibi arsız davranış içindeler, öyle olmasa "kafa keseceğim" diye orta çıkmazlardı.
 Neşe Önen
 13 Haziran 2019 Perşembe 14:15
Neşe Önen Sayın Gürkan, Suriye'li mülteciler kadınlarımızı taciz ediyor, işyeri basıp insanları dövüyor ya da kelle keseceğim diye nidalar atıyorsa bunu da eleştiririm. Ben Suriyelieri toptan istemezuuuk demek yerine onları ya bu topluma intibak ettirmenin yollarını bulalım ya da şu anda ülkelerine mültecilik statüsü gereği güvenli bir şekilde dönmeleri için çözüm yolları üretelim diyorum. Üç yıl önceki koşullar ile bugünkü koşullar aynı diyebilir miyiz? Üç yıl önce mülteciler şimdiki gibi aşırılıklar yapıyorlar mıydı? Üç yıl önce hala devam eden bir savaş vardı. Suriyelileri sırf ekonomik olarak yük görüp aşağılamak ve defolup ülkelerine gitsinler demek evet "ırkçılıktır". Ancak Suriyelileri bulundukları toplumun güvenlik ve asayişini tehdit etmelerinden dolayı eleştirenleri ırkçılıkla suçlamak da doğru değildir.
 Gürkan
 13 Haziran 2019 Perşembe 13:05
"Suriyelileri istememek!" başlıklı bu yazıyı 3 yıl önce yazıp, şimdi de bunu yazmak. Bilemedim :)
 
 13 Haziran 2019 Perşembe 08:37
suriyeli ve diğer mülteciler derhal sınırdışı edilmelidir
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz