MENÜ
İzmir 18°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Folkart İzmir sil-baştan!
Fatih YAPAR
YAZARLAR
21 Nisan 2017 Cuma

Folkart İzmir sil-baştan!

Basmane Çukuru nam-ı diğer “utanç çukuru”… İzmir’de yaşayan da bilir, seyahat için gezen, dolaşan da. Herkesin hiç olmazsa en az bir kere görmüşlüğü vardır. 1997 yılında dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura uzun yıllar belediye otobüslerinin garaj olarak kullandığı kentin göbeğindeki bu yeri satma kararı almıştır. Ve satış işlemi uzun tartışmaların ardından gerçekleşir. O dönem sermayesi güçlü, yapısı sağlam olan “Güçbirliği Holding” adına burayı İzmirli sanayici Kemal Zorlu 35 milyon dolar ödeyerek satın alır. Amaç ise içinde opera binası, kültür sanat merkezleri ve geniş yaşam alanlarıyla bir iş merkezi yapmaktır. Bu sırada, koltuğu bir dönem “kaptırdığı” Büyükşehir eski Belediye Başkanı Yüksel Çakmur ise sürece dava açar. Hem çukuru hem de projeyi uzun yıllar belirsizlik bekler.  Davalar, itirazlar, yargı süreci derken 2001 krizinde batan EGS Bank’tan kredi kullanan Güçbirliği Holding de zor duruma düşer.  Kısa süre sonra büyük umutlarla satın alınan yer borçlara karşılık Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’na (TMSF) geçer.  Türkiye gündeminin de yakından takip ettiği çukur ve içine düşenlerin hali tartışılırken Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna merhum Ahmet Piriştina oturur. O da uzun çabalar sonucunda bir sonuç alamaz. Sonrasında ise Aziz Kocaoğlu dönemi başlar. Başkan doğrudan TMSF ile masaya oturur ve yoğun görüşmeler sonucunda yüzde 18 olan belediye payını yüzde 30’a kadar çıkartır. Artık, içinde “kurbağaların ürediği, ördeklerin yüzdüğü” doğal gölet haline gelen yerde pay, hisse netleşmiş, meselenin adı konulmuştur. Kim ne yapacaksa her koşulda belediye ile masaya oturmak zorundadır. 

Neredeyse 20 yıldır gündemde olan Basmane Çukuru’nu TMSF ihalesinden herkesin bildiği gibi geçtiğimiz yıl, Folkart’ın sahibi olan Sancak ailesine ait Saya Grup’a bağlı Livamine Madencilik 80 milyon dolara satın almıştı. Sonrasında Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak projeyi Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet’in sahibi Tarık Kayar ile yapacağını açıklamıştı. Sonrasında ise görücüye üç farklı proje sunuldu ve bir tanesi oylamada birinci çıktı. Üçgen bir alanda yapılacak projenin yüksekliği, durumu, Kültürpark alanı da karıştırılarak tartışılmaya açılsa da görseller gün yüzüne çıktı.

Peki sonrasında ne oldu? Folkart’ın ikiz kule şeklinde yapmayı planladığı "Folkart İzmir" projesi başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından uygun bulunmadı. Kocaoğlu, çizim dışında iki kulenin alt kısmında “belediye payı” olarak ayrılan alanı kabul etmedi.  Kulelerin, belediye hizmet alanı üzerinde yükselmesine sıcak bakmadı.  Hal böyle olunca yeniden proje revizyonu kararı alındı. Şimdiye kadar Folkart tarafından yapılan çizimler, mimari çalışmalar çöpe atıldı. Belediye ile Folkart masaya yeniden oturdu. Ve Aziz başkan “belediye için yapılacak alanın bağımsız olmasını istiyorum” mesajı verdi. Mutabakat sağlandı. TMSF’den hisse oranını yüzde 30’a çıkartan başkan şimdi de Folkart’ın yapacağı inşaattan bağımsız, ayrı, ticari faaliyetten uzak binayı koparıp aldı.

Bu arada bir önemli gelişme daha yaşandı. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Sancak, projeyi birlikte yapacağı Rıza Akça ve Tarık Kayar ile yolları ayırdı. Daha önce yaptığı sözleşmeleri feshetti. Kısaca ortaklık sonlandırıldı. Proje bundan sonra Folkart tarafından tek başına yapılacak. Hukuken zaten bir sorun yok. Sadece konsorsiyum sinerji yakalayamadı. Şimdi yeniden çizim yapılacak. Belediyenin payı, şirketin talepleri yeniden masaya konulacak. Ortak akıl ile tekrar görücüye çıkartılacak. Neredeyse 20 yıldır çukurun kapatılmasını bekleyen İzmirliler bir süre daha bekleyecek.  Ne diyelim bitsin artık bu hikaye!

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 önder peker
 30 Temmuz 2018 Pazartesi 03:49
belediye yapılacak projede bağımsız bel.hizmetlerine ait bir ek ünüte veya kamu hizmet binası düşünüyorsa hata eder.yoğun bir ticari alanda trafik yükünü arttıracak böyle bir girişimden vazgeçmeli.Ayrıca yapının genel hizmet ve estetik birliğini bozar.kaldıki şu anda bile mevcut bel.eski binaları artı meydana yük getirmekte ayrıca meydana antipatik ve sevimsiz bir cddiyet getirmekte,bu sebeple mevcut bel.binaların ordan başka bir yere nakli gereklidir.saygılarımla.Bir mim.
 m.y.
 25 Nisan 2017 Salı 11:05
melis hnm. japon mimarisi derken tokyo ve diğer japon kentlerindeki gökdelenlerden bahsediyor olmalı......
 
 22 Nisan 2017 Cumartesi 12:18
"Tayyip Bey bile bu tür yüksek yapılar için olumsuz görüş bildiriyor artık." Tayyip Bey BİLE derken ? Japon mimarisi ne alaka ? Burası Japonya mı ? Adam milyonlarca dolar verip aldığı arsaya 10 katlı apartman mı yapacak ? İzmir' de ki yüksek bina korkusu saçmalığı nedir ? Arsa satılmış, altta fantazi üretenler var. 😀☺ şu kadar tazminat ödenir, şu olur bu olur ... 😀
 
 21 Nisan 2017 Cuma 20:57
güçbirliği EGS se ile ortak girdi bu işe EGS. nin bankası batınca holdingi de battı güçbirliği ve zorlu bu işe ortak bulamadı sonuç, kemal zorlunun bu projeyi gerçakleştirecek gücü maalesef bugün yok.gerçeklerle yüzleşmek gerek. Basmane çukurunu izmirde FOLKARTTAN BAŞKA BİR FİRMA YAPAMAZ..
 Melis
 21 Nisan 2017 Cuma 16:06
300 m.lik gökdelen için yanıp tutuşanlar kafayı mı yediniz siz? Tayyip Bey bile bu tür yüksek yapılar için olumsuz görüş bildiriyor artık.Nedir bu yükseklik merakı.Folkart projesi hiçbir şekilde uygun değil.Yepyeni bir nosyonla yeni bir proje,insani boyutlu,çevreyle uyumlu binalar olsun. Japon mimarisi bugünlerde en iyi çözümleri sunan projeler üretiyor. Mutlaka onların tanınmış mimarlarından da görüş ve proje teklifleri alınmalı.
 MUSTAFA TÜREDİ
 21 Nisan 2017 Cuma 15:59
izmir BŞB başkanı ,1.ve 2. protol gereğini yaparak güçyapının maduriyeti giderilmelidir. çözüm bşb özel idare binasına taşınır. bu arsa üzerinde güçyapının hakları verilir. belediye tazminat ödemekten kurtulur. bel.binası bu bölgede olmuyacagından getireceği yoğunluktan bu bölge kurtulur. sancak yüklenici firma olur.güçyapının iktisadi ve ticari bütünlük içindeki masraflar güçbirliginin tmsf ye borcunu öder. güçyapı %50 ile arsasını sancağa verir.ama hepsinin aklında cinlik var. uyuşma olmazsa bşb i 300.000.000 tl üzeri bir tazminatı güçyapıya öder.yapılan 19 senedir hataların faturasını hukuk birilerine maddi ve manevi olarak çıkarır.
 sezarın hakkı sezara
 21 Nisan 2017 Cuma 15:26
Projenin çöpe atılma gibi bir durumu yok. Folkart bir şekilde anlaşır. Ayrıca sırasıyla Folkart incity,İkon ve high life projelerini yapıcaklar. Birde yok güçbirliğinin hakkı, yok kemal zorluya fırsat verilmeli diyenlere şunu sormak istiyorum ! diyelimki güçbirliği aldı tekrar. Ne yapabilecegini sanıyorsunuz? şu durumdaki güçbirliğine hiç bir banka bu seviyedeki bir proje için kredi vermez!! kısacası güçbirliğinin buayı kaldıracak gücü artık yok. yani yıllardır yok zaten. bu adamlar yıllardır izmire çivi çakmadılar siz neyden bahsediyorsunuz?
 antikapitalist
 21 Nisan 2017 Cuma 14:11
Ya proje neden çöpe atılsın ben bu kadar güzel kaliteli proje görmedim..Küçük binayı belediyeye versinler ona göre % ayarlasınlar.Folkarta iletin bu yorumları...
 
 21 Nisan 2017 Cuma 14:09
yapın 1 tane 300 metrelik 1 tane de 150 metrelik bina bisin bu iş. Çok uzadı artık
 
 21 Nisan 2017 Cuma 14:00
Folkart proje aşamasında İzmir Büyükşehir Belediyesini ve Konak Belediyesini bilgilendirmişti. Belediye Başkanları projeyi biliyordu. Büyükşehir Belediye Başkanının kamuoyu projeye tepki gösterince ilk kez görmüş gibi yaptı.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz