MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Galapagos
Mehmet KARABEL
YAZARLAR
17 Ocak 2018 Çarşamba

Galapagos

Yabancı ülkelerde bizdeki kadar bereketli midir, bilmiyorum…

Ama siyasi arenada dillendirilen esprili cümleler hep dikkatimi çekmiştir…

Mesela…

Merhum Cumhurbaşkanı Demirel’in şu esprisini unutmak mümkün mü?

“Meseleleri mesele etmezseniz, ortada mesele kalmaz…”

Eski Başbakan Çiller’den:

“Cenab-ı Allah’ı size emanet ediyorum…”

Merhum Cumhurbaşkanı Özal’ın şu sözü hep aklımdadır…

“Radyoaktif çay daha lezzetlidir…”

Örnekleri çoğaltmak mümkün…

Ancak, minik bir ayrım yapmak da yarar var…

Bu örnekler gülümsetse de…

Daha çok deyiş hatalarından kaynaklanıyordu…

Bu kez İzmir’den son derece ilginç…

Ama bir o kadar da gülümseten nokta atışı bir “espri” ufka yayıldı…

AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun icraatlarını eleştirirken şöyle dedi:

“Galapagos kaplumbağaları bile bir günde 210 santimetre hareket ediyor… Günün 12 saatini uyuyarak geçiriyor… 2005-2013 yıllar arasında Büyükşehir bir günde 188 santimetre metro çalışması yaptı… Galapagos kaplumbağası bile daha hızlı hareket ediyor… Kocaoğlu, Galapagos kaplumbağasından bile yavaş...”

***

Işık saçan bir espri… Güneş yüzü görmemiş bir “siyasi örnek”… Hepsinden önemlisi, göreni-duyanı meraklandıran benzetme…

Eminim, binlerce İzmirli hemen “Google Amca”ya başvurup, “Ne menem bi’şimiş bu Galapagos Kaplumbağası” diyerek internete gömülmüştür…

Ben de öyle yaptım…

“Galapagos” nasıl bir kaplumbağadır, öğrendim…

***

Galapagos Kaplumbağaları, Büyük Okyanus’un doğusundaki Ekvador’a bağlı Galapagos Takımadaları’nda yaşadıkları için bu adı almışlar… Bizim ülkemizdeki tosbağalara benzemiyorlar… Bizimkiler 25 santimetre boyunda, taş çatlasın bir buçuk kilo ağırlığında… Galapagoslar ise, bizimkilerin atası… Boyları bir metreyi geçiyor, ağırlıkları da en az 200 kilo… Turistler üstüne binip fotoğraf çektiriyorlar… Ne yazık ki… Vekil Kaya’nın dediği gibi, cüsseli oldukları için müthiş “ağır hareket” ediyorlar ve bol bol uyuyorlar… Ancak… Bir özellikleri var… En az 175, en çok 250 yıl yaşıyorlar…

***

AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya’nın “nokta atışı” esprisine gülümserken, Başkan Kocaoğlu’nun geçen hafta kamuoyuna duyurduğu “İzmir Ulaşım Ana Planı”nı hatırladım… Bu plana göre, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, İzmir’in 2030 yılına kadar izleyeceği yol haritasını belirlemişti bile… Önümüzdeki 12 yıl içinde kentin raylı sistem ağının kaç kilometreye uzayacağını, kaç noktada transfer merkezi kuracağını, altı yeni iskele ile birlikte deniz ulaşımındaki 11 yeni hattı bir çırpıda anlattı…

Demek ki…

Tüm bu saydıklarını hayata geçirmek için en az iki dönem daha o koltukta oturmaya niyetli!

Aynen…

Vekil Kaya’nın tatlı benzetmesindeki “Galapagoslar” gibi…

Hizmetler ağır yürüyor ama…

Sanki, kendisine “Galapagos” tipi “uzun ömürlü” bir plan yapmış gibi görünüyor(!)

Sonsöz: “Siyasette gülümsemeye de ihtiyacımız var…"

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Ah ki ne ah
 17 Ocak 2018 Çarşamba 20:12
O vekiller birde mikrofonu vatandaşa verse ve kendisinin karnesini dinlese.Milletin hayat pahalılığı canına okumuş akaryakıt 6 tl olmuş vekil neyi anlatıyor? Tuik rakamları insanı yansıtmıyor.
 Işık Dikicigil
 17 Ocak 2018 Çarşamba 15:31
En vecih söz. Biz çocuklarımıza helal lokma yedirmedik.
 Işık Dikicigil
 17 Ocak 2018 Çarşamba 15:30
AKP Lİ BAKAN ," İDRİS NAİM ŞAHİN,NEREDEN BİLEYİM SEVİNDİĞİNİ, HADİ Bİ TAKLA AT OYNA GÖREYİM" https://www.youtube.com/watch?v=-4jLKwiGMvw hayatını kaybeden 5G tedaş işçisinin nasıl hayatını kaybettiğine dair inceleme yaptığı sırada, kendisinin gelişine sevindiğini söyleyen mustafa boğaçayır'a inanmayıp, davul zurna çaldırıp bu cümleyi kurmuştur.
 Lombak
 17 Ocak 2018 Çarşamba 12:50
Sadece hizmetler yavaş yürümüyor. Hizmete alınmış olanlar da bakımsızlıktan dökülüyor. Dün halkapınar aktarmadan cıkmış gıda çarşı bağlantısında yürüyorum. Taşan lağımlar mı desem asfaltsız kilittaşsız yollar mı desem, köprü altının bakımsızlığı yıkıklığı mı desem. İnsanlığımdan utandım. Bak bürokrat muhittinin karabağlarına. Ana yoldan bir sokak geriye git cezayirin girilmeyen banliyölerinde sanırsın kendini. Yani bay kocaoğlu ve arkadaşları epeyce bir yavaş ve "diğer izmir"de 2005ten bu yana ne fark yarattıkları tartışılır.
 Alen35
 17 Ocak 2018 Çarşamba 12:30
SAyın Mehmet KArabel. MAdem belediye galapagos kaplumbağası, ozaman tavşan hızı ile devlet yapsın izmirin metro işlerini ! fena olmazmı sizce? ama pardon Bİnali yıldırımın dediği gibi" İzmirli isterse yaparız" değilmi? yani izmirli bize oy verirse yaparız demek istiyorlar. Bende aziz kocaoğlunun tekrar aday olmasını istemiyorum, kimse istemiyor ama aziz kocaoğlu aday olmasın diye de gerçekleri görmemek olmaz. ayrıca sayın atilla kaya bir kaçhafta önce karaburunda gezip oy isterken . bir kaç gün sonra taş ocakları için RES ler için Balık çiftlikleri için onaylar ardı ardına çıkıyordu. niye kimse bunlardan bahsetmiyorda belediyenin devlet desteği olmadan kendi başına yaptıgı projelere kaplumbağa yakıştırması yapıyor? Hatalar varmı ? evet var! ama bunları eleştirirken izmirin kendi kendini yönettiği gerçeğini es geçiyorsunuz. Aziz kocaoğlu başarılı yada başarısız hiç farketmez. başka bir aday seçildiğinde de aynı şeyler olacak.
 
 17 Ocak 2018 Çarşamba 08:41
Mehmet Bey su kez size katılmıyorum. Vekil resmen dalga geçiyor. Siz de ışık saçan espri diyorsunuz. Metro işinin aslını siz bizden daha iyi bilirsiniz. Neyse yiğidi öldürüp de hakkını veremeyenlerle dolu memleketimiz. Alıştık artık.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz