MENÜ
İzmir 15°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Gayri Kadın Cemiyeti
Ayda ÖZEREN
YAZARLAR
25 Ocak 2020 Cumartesi

Gayri Kadın Cemiyeti

Müzik Önerisi : I’m every woman – Chaka Khan

Önce dergiler, sonra televizyon sonra da sosyal medya şekillendirdi nasıl görüneceğimizi!

Kalkık uzay yolu kaşları, bir tatlıyı andıracak şekilde şişirilmiş dudakları, ifadesiz yüzleri, abartılı makyajları ile günümüz kadınları.

Hem cinsime böyle eleştirel bakmak bir kıskançlık göstergesi mi acabaJ

Yok yok kim çocukluk resimlerinden uzaklaşan, genç görünmek uğruna kendisini aynada tanıyamayan, kadın ve dişilikten uzak bir kitleyi kıskanır ki? Benim gıpta ettiğim özgünlük; üzüldüğüm gençlerin birbirine benzeme çabası ve bunun ciddi yaygın olması.

Barbie bebekler zamanda asılı kalmış! Gülemeyen, kızamayan, kaşlarını çatamayan hep aynı bakışlar, hep aynı suratlar.

60-70’li yılların kadınlarını kıskanıyorum bak. Zarafet, sadelik, dişilik…Sahte olarak algılayabildiğim sadece kirpik ve perukları var. Bir de sanırım vücudu şekillendiren korseler. Audrey Hepburn, Sophia Loren bu kuşağı temsil ediyor. Bir de elbette annem.

80-90’lı yıllar biraz daha rahatlığın, doğallığın yılları. Korseler, döpiyesler rafa kalkmış, saçlar kaşlar her şey en doğal haliyle böylece genç kızların tek kaygısı Kate Moss gibi “sıfır beden” görünmek. Kum saati kadınlarının sonu!

O yıllarda “Estetik” varlıklıların ya da artistlerin enstrümanıydı. Burun ve yüz gerdirme ile sınırlıydı. Hatta çocukluğumun en ünlü “sarışın” sanat müziği solistlerinden biri evimize misafir geldiğinde ayak serçe parmağını göremeyince epeyce korkmuş, çığlık atmıştım. Meğer sahne ayakkabıları ayağına olmadığı için operasyonla aldırmıştı bu parmaklarını.

Bazı kadınlar  “kusurlarını” aynada görmeye dayanamıyor. Teknoloji ve tıp ilerledikçe fark edilmeyen kusurlara çare bulmak da bıçak altına yatmak da giderek kolaylaşıyor. Bazen bu kararlar özden epey uzak evrime dönüşüyor ve doğallıktan eser kalmamış gayri kadınlar etrafımızı sarıveriyor.

Kendinden vazgeçmeden, doğallıktan uzaklaşmadan, kimselere benzemeden mutlaka bir yolu olmalı…

Özgün olmak her daim ve içten bir gülümseme…

Güzellik ipucu: Güzellik güçtür onun kılıcı ise GÜLÜMSEMEDİR (Charles Reade)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Sevinç Büyükyazgan
 26 Ocak 2020 Pazar 11:57
Çok güzel bir anlatım olmuş ,tebrik ederim Aydacığım
 Şule Kükrer
 26 Ocak 2020 Pazar 10:54
Sevgili Ayda, objektifi kendime çevirdiğimde, şunu düşünmeden edemiyorum. Aynada gittikçe geçkinleşen yüzümle, o görüntüyle hiç eşleşemeyen enerjim. İşte o noktada bir arayış içine giriyorum ama beni de durduran yada sınırlayacak olan çocukluk fotoğraflarımdan uzaklaşmak oluyor. Güzel muhabbet sevgiler
 Dr.Tayfur Yağcı
 25 Ocak 2020 Cumartesi 21:01
Sevgili Ayda, kendinden vazgeçmeden,doğallıktan uzaklaşmadan senin de dediğin gibi bir yolu var güzelliği korumanın??Fakat maalesef mermer gibi gergin görünmeyi güzellik sanan kadınlar kadar böyle işlemler yapmayı marifet sanan biz hekimler de var.Ben dişilikten çekicilikten uzaklaşmış böyle kadınları bir erkek olarak asla çekici,güzel bulmadığım gibi mümkün olduğunca doğal uygulamalar yapmayı tercih ediyorum,kalemine sağlık arkadaşım seninle aynı fikirdeyim??Yaşam süresinin uzaması aktif iş hayatının uzun yıllar devam etmesi kadınların ve erkeklerin kendilerine,görüntülerine dikkat etmesine evet ama çekiciliklerini kaybetmeden doğallıklarını koruyarak bu mümkün????????
 Sevil Tığrak
 25 Ocak 2020 Cumartesi 11:09
uzaylılar geldi
 Leyla Yorgancılar
 25 Ocak 2020 Cumartesi 10:56
Ufak dokunuşlar tabi de ,çok abartılı ve şekil degiştirdi hemcinslerimiz.
 s. dilsiz
 25 Ocak 2020 Cumartesi 10:43
"kendinden vazgeçmeden, olabildiğince kendin olmak...." geçen gün bir tiyatro oyununda gördüğüm botokslu, kaşları kalkık ana kraliçe geldi aklıma... ifadesiz, donuk ve mimiksiz, pandomimsiz! tebrik ederim çok gğzek bir yazı opmuş, gülümseyerek okudum. sevgiler ??
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz