MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Genel seçimlere doğru adaylara esnaf ve sanatkar soruları
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
YAZARLAR
22 Mart 2015 Pazar

Genel seçimlere doğru adaylara esnaf ve sanatkar soruları

 7 Haziran 2015 tarihinde Türkiye’de yapılacak genel seçimler için partiler seçim programlarını tamamlamak üzereler. Yakında kamuoyuna açıklayacaklar. Bu bağlamda kaleme aldığım son  üç yazımda tarım ve çiftçilerin beklenti ve sorularını ile emekçilerin olası sorularını   dile getirmeye çalışmıştım. Bu yazımda ise toplumda önemli bir sosyal katman olan esnaf ve sanatkarların  olası soruları üzerinde duracağım. Adayların bu sorulara şimdiden hazırlık yapmalarında yarar görüyorum. 
Esnaf ve Sanatkar Cephesi Ne Alemde?
 TÜİK'in Temmuz 2013 verilerine göre Türkiye genelinde çalışan 26 milyon kişi içinde 2 milyon esnaf ve sanatkar var. Diğer bir yaklaşıma göre aileler de dikkate alınırsa doğrudan ve dolaylı olarak nüfusun en az yüzde 25’i esnaf ve sanatkarlıkla ilgili.
Esnaf ve sanatkarların sorunları giderek artıyor. İstihdamın üçte birini çiftçiler ile gerçekleştiren esnaf ve sanatkarlara banka kredilerinin sadece yüzde 4’ünü kullandırılıyor. 
Sayıları ve ticari yaşamdaki etkinlikleri ise son 11 yıllık süreçte sürekli gerilemiş ve “modası geçmiş” işletmeler olarak algılanmış ve tanıtılmış. Hatta kimiler sahneden silinmeye başladı bile. Örneğin gıda sanayisinde şirket birleşmeleri ve satın almalarla birlikte yabancılaşma ve tekelleşme egemen bir durum almış durumda.
 Adaylara Esnaf Ve Sanatkar Soruları
Destek Programları ve Teşvik Paketlerinde Neden Esnaf ve Sanatkarlara Yer Verilmiyor?     
Yeni işyeri açacak esnaf ve sanatkarlara 5 yıl süreyle vergi indirimi, • Nakliyeci esnafına indirimli akaryakıt, • Şoför, minibüsçü ve servisçi esnafına bir kereye mahsus KDV ve ÖTV alınmadan araçlarını yenileme imkanı, • Esnafın yanında çalışanların sosyal güvenlik primlerinde indirim, • Kalfaların sigorta primlerinin Devlet tarafından karşılanması, • Enerji fiyatlarında indirime gidilmesi, • T. Halk Bankası tarafından kullandırılan esnaf kredilerinde değişik alternatifler getirilmesi, kredilerin % 0’dan başlayan faizlerle çeşitlendirilmesi gibi doğrudan esnafı hedef alan destek ve teşvikler konularında önerileriniz var mı?
Esnaf ve sanatkarların finansmanı sorunları konusunda önerileriniz var mı?
 Esnaf ve sanatkarların temel sorun alanlarından biri finansman ihtiyaçlarının yeterli düzeyde karşılanamaması. Mali Sicil Sorunu,Teminat Sorunu ve Türkiye Halk Bankasının geliştirilmesi, güçlendirilmesi gerekirken, Bankanın bu konumdan çıkarılarak özelleştirilmesi konusunda önermeleriniz nelerdir?
Esnaf ve Sanatkar ve Tarım Kredi Kefalet Kooperatifleri neden yeterli verimlilikte çalıştırılmıyor?
Türkiye’de kredi kooperatiflerin plasmanları düşük tutuluyor, küçük işletmeler bankalara yöneltiliyor. Oysa Avrupa’da özellikle tarımsal krediler büyük ölçüde kooperatif bankacılığı sistemiyle yürütülmekte. Kredi Kefalet Kooperatifleri sistemlerinin desteklenmesi, ancak özerk yapılar haline dönüştürülmesi gerekmiyor mu?
KOSGEB Desteklerinden Esnaf ve Sanatkarların Çoğu Neden Yararlanamıyor? 
 
İşletmelerin yaklaşık %97’sini oluşturan esnaf ve sanatkarlar KOSGEB desteklerinden yeterince yararlanamıyor. 2013’ün ilk 8 ayında bankalar toplamda 940 milyar lira kredi dağıtırken; hizmet ve inşaat gibi sektörlere ağırlık vermiş, esnaf ve sanatkar 11 milyar ve tarım kesimi 20 milyar olmak üzere toplam 31 milyar liralık bölümünü alabilmiş. Bu tutar toplam kredilerin sadece yüzde 4,3 civarında olmuş. Banka kredilerinde esnaf ve sanatkarlar üvey çocuk muamelesi neden görüyor? Neden?
Esnaf ve sanatkarlarımızın vergileri neden adaletsiz?  Vergilendirme politikasında dolaylı vergilere ağırlık verildiği görülmekte. Dolaylı vergilerin adil olmayan, az kazananın da çok kazananın da aynı oranda ödediği bir vergi türü olduğu biliniyor. AB ve OECD ülkelerinde ortalama %30 civarında olan dolaylı vergilerin toplam vergi gelirlerindeki payı, Türkiye’de son yıllarda %70’lere yükselmiş.Neden?
Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulunda esnaf ve sanatkarların temsil hakkı neden yok?
 5502 sayılı Kanunun 5inci maddesinin (f) bendi yeniden düzenlenmesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Kurulunda tarım sigortalıları ile kendi nam ve hesabına çalışanların ayrı ayrı temsil olanağı hakkında ne düşünüyorsunuz?   
Mevzuatta esnaf ve sanatkarlarla tacir ve sanayici  ayrımı neden yapılmıyor?  
Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nda Esnaf ve sanatkar ile tacir ve sanayici ayrımı ciro esasına dayandırılmakta, benzer örgüt yapısına sahip meslek kuruluşları olan TESK ve TOBB arasında üye kaydı açısından sorunlar yaşanmakta. Esnaf ve sanatkar ile tacir ve sanayici ayrımı daha kesin çizgilerle neden yapılmıyor? 
Halk Bankası Yönetim Kurulu’nda neden esnaf ve sanatkar kesimi temsil edilmiyor? Halk Bankası esnaf ve sanatkarların en önemli finans kurumu olma özelliğini taşıyor. Ancak Yönetim Kurulunda esnaf ve sanatkar kesimi temsil edilmiyor. Neden? 
Esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarının gelir kaynakları nasıl artırılabilir?  
Esnaf ve sanatkarların ödedikleri harçlar ve işlem ücretlerinden esnaf ve sanatkar meslek kuruluşlarına da pay verilmesi konusu değerlendirilmeli ve sicil harçlarından verilen payın arttırılması için neler yapılabilir?
Perakende Gıda Piyasası Kimin Denetiminde? 
Bakkal sayısı 1998 yılında 167 bin olan sayı, günümüzde 100 binin altına inmiş. Bugün, gıda perakendeciliği uluslararası hangi tekellerin güdümünde? Tekelleşmeyi kırmak için partinizin bir politikası var mı? 
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz