MENÜ
İzmir 15°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Güneş ve rüzgarda 1 milyon 400 bin insana iş
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
11 Nisan 2017 Salı

Güneş ve rüzgarda 1 milyon 400 bin insana iş

Güneş ve rüzgar enerjisine destek artıyor. Dünya Bankası, Avrupa Kalkınma Bankası ve Avrupa İmar Bankası, yenilenebilir enerji kaynaklarına desteği arttıracağını, kömürle ilgili yatırımlarını kesinlikle desteklemeyeceklerini açıkladı.

Nedeni açık, küresel ısınmanın ürkütücü noktalara ulaşması. Dünya’da yatırımlar konusunda önemli rol oynayan üç bankanın almış olduğu karar çevre adına önemli bir mesaj değil midir?

Neden kömür santrallerine ya da kömürle ilgili yatırımlara kredi verilmiyor?. Çünkü dünyanın kötü gidişatını onlarda gördü mutlaka. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ile Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporları fosil yakıtların(odun, kömür, doğal gaz, petrol) dünyaya verdiği zararları ortaya açıkça koyuyor.

Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün (WRI) yayınladığı ‘Küresel Kömür Risk Değerlendirmesi’ raporunda dünya üzerinde çalışılan bin iki yüz (1200) kömür santralinin iklimlerin değişmesi bakımından büyük tehlike oluşturduğu belirtiliyor. Tüm dünyada kömür santrallerinden sadece bir yılda 8 milyar ton karbondioksit salımı gerçekleştiği ve bu santrallerin neden olduğu hava kirliliği yüzünden her yıl Çin’de 190 bin, Hindistan’da 60 bin, ABD’de 13 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. Keza hızlı kentleşme, sanayileşme ve nüfus artışı insan eliyle atmosferdeki karbon dengesinin bozulduğunu da gösteriyor.

Karbon miktarı 1,5 milyar ton azalacak

Dünya Rüzgâr Enerjisi Konseyi, dünyadaki rüzgar enerjisinin kullanımı halinde karbon salımı yılda 1,5 milyar ton azalacağını açıklanıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), jeotermal, biyoyakıt, güneş ve rüzgârdan oluşan yenilenebilir enerji sektörünün 5 yılda yüzde 40 artacağını, 2018’de doğalgazı geçip kömürden sonra ikinci sıraya yerleşeceğini söylüyor. Yine Dünya Rüzgâr Enerjisi Konseyi, “Rüzgâr Enerjisi Görünümü Raporu”nda rüzgâr enerjisiyle 2020 yılına dek dünya elektrik ihtiyacının yüzde 12’si, Türkiye’de ise yüzde 20’sini karşılama potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Bu gelişmeler 1 milyon 400 bin insana iş istihdamı da yaratacak. Türkiye'de toplam rüzgâr enerjisi potansiyeli 47 GW ve bu potansiyel önümüzdeki yıllarda rüzgâr pazarında hızlı bir ilerlemeye olanak tanıyor.

2015 yılında 5 GW, 2023 yılına kadar 20 GW'a kadar çıkarması planlanıyor. Türkiye’nin güneş enerjisi bakımından İspanya’dan sonra Avrupa’nın en büyük potansiyeline sahip olduğunu belirten Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği Başkanı Mehmet Özer, “2018 yılına kadar yerli yabancı yatırım 500 milyon Euro’yu bulacak” diyor.

Yani İzmir, Ege ve hatta Türkiye rüzgar, güneş ve jeotermal enerji bakımından dünyada eşi benzeri olmayan zenginliğe sahip olduğunu düşünürsek, Dünya Bankası, Avrupa Kalkınma Bankası ve Avrupa İmar Bankası’nın bu enerji türüne desteği için haydi bu fırsatı kaçırmayın.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz