MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Herkese Bilim Teknoloji
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
22 Aralık 2017 Cuma

Herkese Bilim Teknoloji

Bu hafta kendime iki kitap satın aldım. İlki Tunca Arslan’ın “Eleştirmenleri Vurun” kitabı… Kahkahalarla okuyorum, bir ara yazacağım. Özellikle Atay Dolay bölümü müthiş. Diğer kitap ise 25. Baskısını yapmış, benim de hâlâ keşfetmelere doyamadığım Turgut Uyar’ın “Büyük Saat” isimli 724 sayfalık bütün şiirlerini içeren kitap. T. Uyar ustamızın hayat öyküsü… Bu kitaplara döneceğim ama bulursanız Ferhan Şensoy’un “Turgut Uyar Ölür mü?” şarkısını youtube’dan falan izleyin derim…

Bu sabah lafa kitapla başlamamın nedeni bilim ve teknoloji adına iyi gelişmeler. Cumhuriyet Gazetesi’nin son dönemi hatalar, yanlışlıklar zinciri… Bunların biri de Bilim Teknoloji ekinin kapatılması. Dergi kapatıldı bir gecede ama BT çatısı altında bir araya gelmiş olan entelektüeller yeni bir platform buldular. Herkese Bilim Teknoloji (HBT) adlı dergiyi yayımladılar. O dergiyi her hafta alıyorum bazı haber ve makaleleri eski yöntem makasla kesip saklıyorum. Doğan Kuban’ı, Tanol Türkoğlu’nu, Ali Akurgal’ı, Emil Edip Öymen’i okuyor ve anlamaya çalışıyorum bu yayında…

Bu hafta içinde ise iyi bir haber aldım HBT’den. Yazarları HBT için bilim, teknoloji, tekno-ekonomi ve gelecek üzerine e-kitaplar kaleme almaya başlamışlar. Şimdiden 3 kitap satışa çıkmış bile. HBT okurları için her bir kitabın fiyatını 10 TL olarak belirlemişler. İyi bir yeni yıl armağanı olur. Pahalı değil ama çok yararlı bir armağan…

Bayram Ali Eşiyok kendisinin yazdığı “Dünyada ve Türkiye'de Bilim ve Teknoloji: Türkiye İçin Bir Kalkınma Stratejisi Önerisi” adlı kitabını bana yılbaşı armağanı olarak göndermiş, teşekkür ediyorum. Hemen indirdim, okumak için sakladım. Kitabın tanıtımında şöyle deniyor: “Bayram Ali Eşiyok’un bu eserinde 29 başlık altında, ülkemizin ekonomisindeki ana çıkmazları okuyacaksınız. Ekonominin sanayisizleştirilmesinden, ihracatımızdaki düşük birim fiyatlarının nedenlerine, ülkemiz endüstrisinin düşük ve orta teknolojik yapısından, sanayi 4.0 ve "Amerika ulusal ekonomi politikalarına geri mi dönüyor?" konularına varıncaya kadar geniş bir yelpazede, derin değerlendirmelerle karşılaşacaksınız.”

Bir başka değerli çalışma da Erdal Musoğlu’ndan… “Geleceğimiz Nasıl Şekilleniyor? Bilim ve Teknoloji Dünyasına Bir Yolculuk...”

“Geleceğimiz Nasıl Şekilleniyor”, dünyanın teknolojik anlamda alabildiğine koştuğu yönü göstermesi açısından ufuk açıcı bir eser. Musoğlu geleceği İnternet ve Bilişim; Yapay Zeka ve Robotlar; Çevre ve Yaşam Bilimleri; Uzay ve Evren; Mühendislik, Teknoloji ve Biz şeklinde isimlendirdiği altı başlıkta ele alıyor. Türkiye açısından temel soru: Türkiye'nin bugünden kurulmakta olan bu yeni dünyada yeri var mı?

Bir başka kitap yine Bayram Ali Eşiyok’dan - Kore Nasıl Kalkındı? Türkiye ile karşılaştırmalı bir analiz ve Türkiye için dersler…

www.herkesebilimteknoloji.com/kutuphane adresinden ulaşabileceğiniz e-kitapları PDF olarak, bazlarını da ePub olarak bilgisayarınıza ya da akıllı cihazlarınıza indirebilir ve elektronik ortamda okuyabilirsiniz.

HBT okumak bugüne kadar Türkiye’deki bilim insanlarının geldiği seviyeleri algılamak açısından önemli bir şeydi. Artık HBT kitapları da bu seviye için önemli…

***

Herkese Bilim Teknoloji demişken Manisalı bir ailenin kızının başarısını bir de burada yinelemek istiyorum.

Oyun ve optimizasyon teorisi üzerine yaptığı çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Asuman Özdağlar, ABD'nin prestijli eğitim kuruluşlarından Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü Başkanlığı'na getirildi.

Genç bilim kadınımızla ne kadar gurur duysak az… 1 Ocak 2018’de yeni görevine başlayacak olan Özdağlar için yapılan açıklamada “Profesör Özdaglar ilham verici bir araştırmacı. Optimizasyon teorisi ve algoritmaları, oyun teorisi ve ağlar alanında gerçek bir lider olarak ortaya çıkan, Eğitimci olarak vizyonu ve özverisi eşit derecede etkileyici biri. Hem öğrencilerinin yorulmaz savunucusu ve hem antrenör hem de EECS'deki eğitim yeniliğin güçlü bir savunucusu” deniliyordu.

Asuman Özdağlar'ın bu önemli göreve atanması Türk bilim insanları açısından oldukça önemli bir olay. Gurur duymak gerek. Bakalım kendisi ile ilk uzun röportajı hangi gazeteci yapacak.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Mustafa alpaslan
 30 Aralık 2017 Cumartesi 09:24
Asuman özdağlar ı kutlar başarılarının devamını diliyorum
 Ali İçhedef
 22 Aralık 2017 Cuma 19:07
MIT Dünyada Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bölümü olarak dünyada 1 Numara. Asuman Özdağlr'ın dalında 1 numara olan bu Bölüme Bölüm Başkanı olması her türlü övgüye değer. Türk insanı tarafından örnek alınması gereken bir kişi. Türkiye bir yerlere taşıyacak , Türk insanın dünya çapında prestijini bu tür insanlardır. Selam olsun.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz