MENÜ
İzmir 17°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İÇME SUYU insan yaşamı için önemli mi?
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
28 Mayıs 2018 Pazartesi

İÇME SUYU insan yaşamı için önemli mi?

Bu sorunun cevabına benim yaşlarımın çoğu kayıtsız. En büyük üzüntüm de bu ya. Neyse kayıp kuşak ile vakit kaybetmektense dünyayı emanet edeceğimiz gençlerimizin neler yaptığına bakalım. Doğa Koleji Ortaokul öğrencileri bir e-mail gönderip “Su Kaşifleri Projesi Festivali” düzenlediklerini bildirip davet edince müthiş sevinç duydum. Ancak o saatlerde bir gazeteci arkadaşımın nikahında olmam gerekiyordu, gidemedim. Bu kez festivalle ilgili fotoğraflar ve bilgiler göndermişler. Ortaokul öğrencileri bilirsiniz 11-14 yaş arasında oluyor. Bu çocuklar tatlı suyun korunması için mücadele ederken, “Yaşını başını almış insanlar neden sorumsuzca davranıyorlar” diye kendi kendime soruyorum. Bakın bu öğrenciler okullarında, dünya çapında 11 ülkede desteklenen su kaşifleri festival kapsamında SU TEMALI 10 etkinlik masası kurup tatlı su kaynaklarının insan yaşamındaki önemini anlatmışlar. Ayrıca TEMA, TURMEPA, Ege Orman Vakfı ve Kızılay’ın da katılımlarıyla etkinlik daha da anlam kazanmış. Festivalde ‘’Atık yağ, pil, kitap, kıyafet, oyuncak ve plastik kapak toplama‘’ kampanyaları düzenlenmiş. Etkinliğe katılabilmenin şartlarından biri de yapılan kampanyalardan birine destek olmak. Bravoooo. Sizleri alkışlıyorum. Dünyanıza sahip çıkın, kirletmek isteyenlere fırsat vermeyin.

NEDEN Mİ O ÇOCUKLAR SU KAŞİFİ OLDU

Çünkü, Yeryüzünün yüzde 70'i sularla kaplı ancak bunun yüzde 97,5'i tuzlu su ve sadece yüzde 2,5'i  tatlı su (İçme suyu).
Çünkü, kirli suların yol açtığı hastalıklardan her yıl 2 milyon 200 bin insan yaşamını yitiriyor, her 8 saniyede bir bebek ölüyor.
Çünkü, kirli su kurbanlarının çoğu gelişmekte olan ülkelerde. 1 milyar 500 milyon insanın içecek suyu yok. Dünya nüfusunun üçte birinin 2 milyar 400 milyon insanın, su arıtma tesisi yok.
**Son yüzyılda dünya nüfusu 2 kat, su tüketimi ise 6 kat arttı.  Kalkınmakta olan ülkelerde sanayi atıklarının yüzde 70'i, kanalizasyonun  yüzde 90'ı doğrudan su kaynaklarına veriliyor.
**Dünya nüfusunun yüzde 40'ı su sıkıntısı çekmekte.
** Bir litre atık su, 8 litre temiz su kirletmekte.
** Dünya tarım alanlarının yüzde 70'i çölleşme tehlikesi altında.
** En yoksul yüzde 20'lik kesim temiz içme suyundan mahrum.
** Avrupa'da kişi başına günde 160 litre su tüketilirken, bu oran Somali'de  5-10 litre ve bu suya ulaşmak için kilometrelerce yol katedilmek zorunda.
** 2032'de dünya nüfusunun yarısı içecek su bulamayacak.
** Yıllık kişi başına en fazla tatlı suya sahip 3 ülke: Grönland 10 milyon  578 bin 950, Fransız Guyanası 736 bin 260, İzlanda 582 bin 190 metreküp.

** Yıllık kişi başına en az tatlı suya sahip 3 ülke: Kuveyt 8, Gazze Şeridi  41, Birleşik Arap Emirlikleri 49 metreküp.
**Gelişmekte olan ülkelerde su kaynaklı rahatsızlıklar hala hastalıkların  temel nedeni olmayı sürdürüyor. Milyonlarca insan “sadece el yıkamak”  gibi temel hijyenik bir pratikle bile bu rahatsızlıktan  kurtulabilecekken, bu sorun çözülemiyor.

BAŞKA SÖZE GEREK VAR MI?

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz